Concursurile cu porumbei voiajori – Lansarile la concursurile cu puii

In primele doua saptamani din august s-a dat starul la concursurile cu puii, unii au avut parte de etape reusite cu pierderi minimale, altii au dat de greu in special la etapele de viteza-demifond (300 km). Desi daca privesti prognozele meteo uneori ai impresia ca totul este ok, o gramada de factori pot influenta o etapa.

De exemplu la noi in Bihor, am decis sa amanam startul de sezon cu puii, acelas lucru s-antamplat si la Columbodromul FCI Arad. Aceasta amanare nu se putea sa treaca neobservata de colegii “columbofili”, fiecare dandu-si cu parerea intr-un anumit fel. Unii spunand: “Dom’le e doar o etapa de 115-175 km (luand in calcul prima linie si ultima). Chiar si “gutatii” vin de la o etapa de genu”.

De vreo doi-trei ani ma ocup de lansarile din cadrul asociatiei, atat la maturi cat si la pui, suntem o echipa de 2-3 oameni care urmarim vremea si incercam sa luam cele mai bune decizii. Acum, daca incerci sa le explici fiecaruia de ce ai luat o anumita decizie nu mai ajungi nicaieri, devine iritant. Daca ii intrebi dom’le, tu ce ai face, unii ti-ar spune fara ca sa cerceteze putin prognoza ca da se poate lansa, e o etapa de viteza, ce se poate intampla? Din experienta va spun ca si de la cele mai mici distante lucrurile pot fi dificile, iar la pui daca nu incepi bine ai sanse mari sa o dai in bara cu toate etapele.

La centru Oradea am organizat 2 antrenamente cu imbarcare de seara, fiecare antrenament a fost la 70 km. Porumbeii au venit foarte bine (desi era canicula in aceea perioada), am lansat dimineata la 6:45, si intr-o ora porumbeii au inceput sa soseasca. Au venit bine la toti, au prins curaj si vroiau mai mult, ba unii au prin curaj si sa “carcoteasca”, “Ba astia nu vor sa tina etapa, ca stiu ca avem porumbeii in forma”. Sunt convins ca majoritatea nu cunosc cand un porumbel este in forma sau nu.

Revin, am amanat etapa deoarece aveam cod rosu de canicula pe Ungaria si cod portocaliu pe zona de Vest, 37-39 de grade Celsius. Am mai auzit ca porumbeii zboara cel mai bine cand sunt temperaturi de 20 de grade (dar cat tine oare temperatura la nivelul de 20 de grade? eu zic ca doar la lansare), in mod normal la o etapa de 110-160 de km porumbeii stau in functie si de vant cam 2-3 ore in aer, poate 1,5 ore daca avem noroc. Pe la 0ra 9:00 – 10:00 deja avem afara 28-30 de grade celsius.

Va intreb si pe voi, e bine sa amanam o etapa in astfel de conditii? Fie ea si o etapa de viteza.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Concursurile cu porumbei voiajori – Lansarile la concursurile cu puii

  1. CRED CA TREBUIE ANALIZATA FOARTE BINE SITUATIA LANSARILOR DE LA PUI GEN(CANICULA CU VANT DIN FATA SAU PLOI PE TRASEU) DIN EXPERIENTA VA SPUN, CARASUL S-A NENOROCIT LA SZEKESFEHERVAR APROX 350 KM. CU SOSIRI CATASTROFALE LANSAREA FIIND IERI, FFFFFFF PUTINI PUI AU AJUNS ACASA. CRED CA ACEST CONCURS NU S-AR INCHIDE NICI INTR-O LUNA. GRIJA MARE CU PUII SE POT DISTRUGE VIITORII SPORTIVI. SUCCES.

  2. Au trecut 3 zile de la dezastrul ultimei etape pentru Caras si nimeni nu vine cu o explicatie argumentat stintific ce s-a intamplat de fapt ! De cod portocaliu ,aud zilnic la stirile meteo ,stiu pericolul temperaturilor ridicate ,am citit cartea indrumar a lui Hubert Land şi Steven van Breemensi, sunt intru totul deacord .
    Conform programului pentru pui ,prima etapa fiind pe 0108 2015, antrenamentele cu puii trebuiau incepute incepand cu 0107 2015 . In toata aceasta perioada ,zilnic eram avertizati de cod galben la tv. cu temperaturi ce depaseau 35 de grade C la amiaza . Am facut 10 etape scurte ,repetabile pana la 100 km . impreuna cu inca doi colegi . Puii s-au comportat foarte bine ,incadrandu-se in tiumpul real la intoarcere . Deci nu aveam nici un dubiu sau impediment pana acum . Apoi am mai facut inca doua etape cu imbarcare de seara cu masina asociatiei de la 120 km. – o data cu Caransebesul si o data cu zona Resita ( Bocsa ) .In ultimile 3 etape ,am depistat cam 10 pui care veneau constant . Temperatura erau la fel de ridicata ( 30 …35 Grade C in cursul zilei ) !? . Dupa o saptamana de repaus si recuperare ,a inceput pe data de 0108 prima etapa , cu lansare la ora 07 ,unde puii au venit grupat .A doua etapa ,05.08.2015,in aceleasi conditii ,etapa a fost reusita . A urmat etapa a 3- a pe 09.08.2015, unde pot spune ca era in aceeasi conditie de clima si temperatura . In data de 14 08 2015 am urmarit si primit informatii din Germania ,ca vremea a inceput sa se schimbe ,cu tendinte de ploaie ,care urma sa vina spre zona noastra ,Lucru confirmat si de mediafax .Nu aveam nici un motiv sa ma ingrijorez ,atata timp cat vremea incepea sa se mai racoreasca .In ziua imbarcarii ,temperatura in zona noastra era inca stationara .Cei de la meteo ,anunta ca in cursul zilei de 1608 2015 vremea se va racii cu tendinta de ploaie ( lucru care s-a si intamplat incepand cu ora 15 ,cerul s-a innourat si in jurul orei 23 ,asa cum era prognozat ,a inceput ploile care continua si la ora actuala .Am stat de vorba ce transportatorul si cu lansatorul ,intrebandu-i cum era evolutia vremii de la iesire din tara ( 1508 2015 ) si vremea la locul de lansare 1608 2015 -ora 02,30′.Pe tot parcursul traseului ,cei doi au confirmat o usoara racire a vremii ( noaptea ) ,facand comparatie cu traseul parcurs la etapa cealalta ,unde temperatura noaptea ,era mult mai ridicata .La ora 06,30′, au constatat ca la locul de lansare ,era iarba putin uda ,ceea ce denota ca a mizgurat putin .Cerul era acoperit de noruri ,dar nu cu densitate mare .Au luat legatura cu centru ,spunand ca mai asteapta putin ,sa se limpezeasca de tot orizontul si sa se iveasca soarele complect . Au primit confirmarea de la centru ca se poate lansa , lucru facut de ei la ora 07,15′.
    Pana aici totul este poveste ! Ce au constatat ei de la ora 06,30′- pana la 07,15′ ,ca puii nu erau agitati , sa le dea ceva de gandit ! Dzastrul acum incepe …puii au iesit dezordonati ,fara a fi in stare sa se grupeze ,formand 3 stoluri ,fiecare in directia lui ,apoi s-au unit plecand in directia buna . La un interval de timp ,s-au intors ,zburand haotic ,in directia inversa ( Austria ) , disparand la orizont .In jurul orei 12 ,trebuia sa intre varfurile … am urmarit datele meteo din Ungaria ( Székesfehérvár )- Dumineca, 16 Aug 2015 – Ora: 07
    19°C
    Precipitatii: 0.6
    Presiune: 1016 hPa
    Vant slab: 5 m/s
    Rasare: 05:45 / Apune: 19:54
    Ghinionul nostru ,nu era acel cod portocaliu de care toti vorbesc ,ci dezastrul provocat de acea explozie ,furtuna solara ,care a avut loc in noaptea de 15 spre dimineata de 1608 205 . Am tot cautat ,am tot cautat de 2 zile pe internet vre-o explicatie in media romaneasca de specialitate si nu am gasit ,decat ultima avertizare de cod portocaliu si apoi consolarea anuntata de mediafax: După valurile caniculare care au stationat deasupra României aproximativ o luna si jumătate aproape încontinuu, începând cu ziua de luni aerul în sfârsit se va răcori pentru o perioada mai lunga de timp. De altfel, circulatia sinoptică estimată a se instala deasupra continentului nostru va fi greu de înlocuit, astfel încât este posibil ca ziua de duminică, 16 august, sa fi fost ultima zi caniculara a anului 2015 pe teritoriul tarii noastre.
    Cu voia Bunului Dumnezeu ,am gasit raspunsul ,pe care doresc sa vi-l public , dar intr-un alt material ,intrucat avem si fotografii ,pe care nu pot sa le atasez in comentariu . Asa ca, cu permisiunea d-nului Andrei , doresc sa-mi ingaduie sa fac un material legat de ceea ce a scris in materialul de fata ( Concursurile cu porumbei voiajori – Lansarile la concursurile cu puii- din 1708 2015 ) , sa puteti incelege ce a cauzat dezastrul ptru. Caras , la etapa a 4-a ( si cred ca si ultima )

  3. Fara a fi inteles rautatios ,sau arogant ,sau destept ,dar nici prost sa mor ,nestiind concret ce s-a intamplat de fapt in dimineata zilei de 16 08 2015,la etapa din Ungaria ,va multumesc d-nule Ioan ,pentru pretioasele sfaturi date si atentionarea pe viitor in a nu risca sa distrugem viitorii sportivi . Sunt convins ca aveti mare experienta in lansari de porumbei . Sunt suparat pe cei care folosesc un limbaj de lemn , care nu exprima nimic din ceea ce doresc sa spuna . Mai sunt suparat si pe cei care folosesc in comunicarea scrisa pe internet ,litere cu majuscule (Caps Lock) , fara a stii ca exista si aici pe internet ,niste reguli de conduita .Regula nr. 2 spune :Nu scrie totul cu Caps Lock într-un text, deoarece este ca şi cum ai ţipa la cel care te citeşte.Scrierea unui text cu majuscule este echivalentul „tipatului” in viata reala
    Nu scrie toate cuvintele dintr-un text cu majuscule. In primul rand, e considerat un text agresiv, deranjant si in al doilea rand, este mult mai greu de citit si de urmarit, fiind Wall of text =Zidul de Text.
    Poti folosi literele ingrosate (bold) pentru a scoate in evidenta anumite cuvinte importante. E o modalitate mai eleganta si nu agresezi vizual pe nimeni.
    D-nule Ioan ,exploziile solare nu pot fi vazute cu ochiul liber, insa pot fi observate cu ajutorul telescopului sau echipamentelor termice. Frecventa exploziilor solare variaza de la cateva pe zi, la mai putin de una intr-o saptamana in perioadele “tacute” ale Soarelui.Metodele folosite pentru a prezice furtunile solare sunt destul de problematice si nu prea este posibil in prezent sa se spuna atunci cand o regiune activa a soarelui va exploda.Asa ca nu ai de unde sa sti cand va avea loc astfel de fenomene ,atata timp cat nu te instinteaza cineva in domeniu . Chiar crezi d-nule Ioan ,ca transportatorul nostru nu are experienta de lansare , sau ca nu comunica cu cei din judet ,intreband cum este vremea ? Daca stia sau stiam ce se intampla ,cu siguranta venea cu ei acasa ,sau amanam etapa . Chiar crezi ca eu personal nu am urmarit evolutia vremii , din contra , vremea era in regresie ,asa cum au anuntat si cei de la meteo prin mediafax .Singura gresala pe care am facut-o personal ,a fost ca nu am luat in calcul ce s-a intamplat la golumbodromul din Corabia .1200 porumbei perfect sanatosi,intr-o forma foarte buna de zbor,porumbei care cu 5 zile inainte venisera destul de bine la Etapa Nr. 1(1148 porumbei in prima zi),porumbei care cu o zi inainte de imbarcare se antrenau foarte bine in jurul columbodromului( stoluri de 200-300 porumbei zburau la disparitie intre 45 minute si peste o ora!).La imbarcare au asistat crescatori care au fost impresionati de starea de sanatate si forma in care se aflau porumbeii.Inainte de lansare ,la fel!!!
    Toti se intrebau oare ce a fost ? Au facut fel de fel de scenarii :-ca a fost activat scutul anti racheta ,construit de armata americana pe teritoriul Romaniei,avand ca scop protejarea teritoriului Romaniei,Bulgariei,Ukrainei,Ungariei,avand o raza de peste 1500 Km!(In Polonia a fost activat anul trecut si ati aflat cu totii rezultatele slabe ale columbodroamelor din aceasta tara)Acesta actioneaza ca un Radar Gigant,bazat pe unde electro-magnetice!
    -ca ar fi fost cutremur .Realitatea era si mai grava ! Acelasi ghinion l-am avut si noi .!
    Si ca sa raspund intrebarii puse de catre Andrei ,da ,bine ati facut ca ati avut inspiratie si ati amanat etapa . Carcotasii pot sa vorbeasca ce vor .

  4. Dl Gruescu, prima data trebuie analizat filmul de la locul lansarii daca exista asa ceva.
    Al doilea lucru predat delegatilor manualul de lansare a porumbeilor si mai ales inversiunile termice!!!
    In final consider o tampenie uriasa sa lansezi porumbeii pui de la peste 300 km, in conditiile unui cod portocaliu de canicula, in conditiile in care INM anunta ca fiind ziua cu cel mai mare grad de disconfort termic (oxigenul din are este insuficient) iar la Ungurii erau avertizari masive de canicula.
    In plus (unul dintre motivele amnarii din Bihor) dupa 5 – 6 zile cu cod portocaliu cred ca atmosfera este extrem de incarcata si tensionata iar porumbeii cred ca sunt afectati si de asta.
    Din pacate disperarea dupa 2 cupe ne face sa ne pierdem cumpatul si …. porumbeii.
    Pentru cei care viseaza in vest norma la fond pui, cu plan de peste 300 km in luna august nu pot decat sa le spun ca Ungaia nu este Polonia!!!

  5. Nu pot sa nu recunosc d-nule Tunduc , aveti perfecta dreptate . Film nu cred ca exista ,marturia celor doi ,acum nu stiu cum sa o consider , dar nu vreau sa-mi fac pacate ,lansatorul consider ca este un om cinstit ! Ne-am lasat orbiti de ( sa zic ) ultima etapa din Ungaria (Kistelek) ,din 0908 , unde puii au venit fara probleme ,grupati si nu prezentau semne de desidratare ,sau oboseala .Temperatura la noi ,era parca si mai mare decat in ziua imbarcarii la Sekes .Ne-am lasat ,poate orbiti de faptul ca hartile sinoptice aratau cu 2 zile innainte ,averse de ploaie venite dinspre Germania . Apoi de comunicatul de presa al media fax ,citez : “După valurile caniculare care au stationat deasupra României aproximativ o luna si jumătate aproape încontinuu, începând cu ziua de luni aerul în sfârsit se va răcori pentru o perioada mai lunga de timp. De altfel, circulatia sinoptică estimată a se instala deasupra continentului nostru va fi greu de înlocuit, astfel încât este posibil ca ziua de duminică, 16 august, sa fi fost ultima zi caniculara a anului 2015 pe teritoriul tarii noastre”. Derutant a mai fost faptul ca incepand de sambata 1508 , la noi in zona muntelui Semenic ( Resita ) si chiar Caransebes , temperatura in comparatie cu celelalte zile ,era in scadere .Derutant mai era faptul ca am primit informatii din Germania si Austria ca incepand cu data de 14…15 08 ,vremea s-a schimbat , fara sa se tina cont ca in campia Ungariei ,inca era cuptor , cu toate ca dimineata la ora 07 ,am urmarit date meteo din Ungaria : ( Székesfehérvár )- Dumineca, 16 Aug 2015 – Ora: 07
    19°C
    Precipitatii: 0.6
    Presiune: 1016 hPa
    Vant slab: 5 m/s
    Rasare: 05:45 / Apune: 19:54
    Temperatura noaptea era in scadere ,comparativ cu noaptea etapei precedente , iar nouri veneau dinspre Budapesta si se indreptau spre Romania .Acum pot recunoaste ca dupa o perioada atat de lunga de radiatii ,admosfera este extrem de incarcata si tensionata iar oxigenul din are este insuficient. Mai mult ca sigur era vorba si de o inversiune ,care depindea de diferenta dintre tmperatura spatiilor superioare si cea a spatiilor atmosferice inferioare. Cu cat diferenta este mai mare cu atat curentul este mai puternic si un astfel de tip de curent apare de regula pe timp de vara torida, atunci cand temperatura aerului are valoare de 25 grade C sau mai ridicata.( Conditiile acum in cazul de fata ,erau prielnice ) .La acest dezastru ,a mai contribuit si acea furtuna solara din noaptea de 1508 ,conform marturiilor NASA.pe care l-am publicat in materialul”Concursurile cu porumbei voiajori – Lansarile la concursurile cu puii – Eruptiile solare “. Recunosc ca am fost tentat in tot acest sezon cu puii ,sa obtin o medalie ,fara a ma gandi si la reversul medaliei . Cat priveste programul cu puii , personal aveam la dispozitie din cele 6 etape scurte , 5 care sa-mi asigure sa fac norma ( 750 km ) – 4 Cenad ( 138 km ) ,2 Kistelek ( 199 km ) , cu conditia sa nu ratez nici una din cele cinci .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.