Despre vaccinuri, imunitate la porumbeii voiajori – Un articol de Sava Gruescu

De mult eram dator cu un raspuns si poate cu o explicatie mai detaliata, pentru ami expune punctul de vedere, ne dorind sa intru cu nimeni in nici o polemica .

Acest pasaj este luat dintr-un raspuns pentru D-nul Claudiu, la materialul “Tratamentele folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna.din data de 21 octombrie 2015 www.columbofil.com/tratamentele-folosite-imediat-dupa-terminarea-sezonului-si-tratamentele-de-iarna/#comment-16186
si transformat in material de catre Andrei intitulat: Vaccinarea concomitenta – Impotriva Salmonellei si Paramixovirusului, pe data de 28 noiembrie 2015 www.columbofil.com/vaccinarea-concomitenta-impotriva-salmonellei-si-paramixovirusului
Dupa cum am precizat, materialul este tradus din limba franceza de pe situl: www.star-pigeons.com/veto/vacciner%20ou%20pas.P.Lanneau.htm – a Dr. Veterinar din Belgia, P. Lanneau, din materialul de baza: Vacciner: Nécessaire ou pas? ( Vaccinarea este necesara, sau nu ?)

Manuscrisul original din care am facut traducerea ,se gaseste la rubrica 1. Vaccin commercial : Colombovac Paratyphus ®.
TEXT ORIGINAL:
“Lorsqu’on vaccine en même temps contre PMV et la Paratyphose, on utilise toujours deux seringues différentes car par expérience on sait que le pigeon développera une résistance plus faible contre le PMV si on a injecté les vaccins avec la même seringue.”
Spre surprinderea mea ,am gasit pe situl :http://www.rrp.ro/read.php?cat=sfatul_medicului&item=48 – “Despre vaccinurile porumbeilor”, din data de Marti, 09.11.2010, un material tradus in intregime, de Andrei – Silviu Oprea, Sursa: http://www.pipa.be

Daca un Dr. veterinar (zic eu si cu renume in Belgia, intrucat am citit mai multe materiale scrise de respectivul), nu a scris o lucrare “stintifica ”, ori nu este documentat si nu se pricepe, ori are glume in program !?

Atunci imi pun intrebarea ce se intampla cu imunitatea porumbelului, la vaccin bivalent facut cu Columbopolivac – e un vaccin apos, inactivat, bivalent, ce contine tulpina La Sota + PMV – RO 96 si o tulpina de Salmonella Typhimurium RO2005, izolata din articulatia unui porumbel din Dambovita cu artrita salmonelica.

Vaccinul COLUMBOPOLIVAC S a fost testat in paralel cu principalele vaccinuri din Europa; Chevivac S si Chevivac P200 – Germania, Nobilis Paramixo – Olanda, Colombovac Parathyphus – Belgia.

Daca ascultam interviul d-nului Dr. Oros Bogdan, Partea II – Subiect: Tratamentele de iarnă ale porumbeilor

in linii mari, in linii mari, este la fel , vis-a- vis de expunetea mea, a materialului “Tratamentele folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna”www.columbofil.com/tratamentele-folosite-imediat-dupa-terminarea-sezonului-si-tratamentele-de-iarna/#comment-16186

Cu ocazia pregatirii acestui material, am folosit bibliografiile:
– Dr. Emil Onet:”Virusuri si virusologie la animale”
– Dr. I Bercea, Dr. Al. Mardari, Dr. R. Moga Manzat, Dr. M. Pop, Dr. A. Popovici: “Bolile infectioase ale animalelor”
– Prof. Dr. Vartic Nicolae: “Curs de patologie si clinica bolilor parazitare”

Nu am pregatire de specialitate in domeniul veterinar ,dar asta nu iunseamna ca nu trebuie sa citesc foarte mult si ma informez intodeauna,  ajutandu-ma sa inteleg mai usor si experienta mea de peste 40 de ani de columbofilie.

In tara Romaneasca nu cunosc decat cativa dr. veterinari, care se implica in cunostinta de cauza, carora le-am citit indicatiile si instructiunile. Am spus-o si o mai repet fara suparare ca Romania nu este Belgia .

In facultatea de medicina veterinara mare lucru nu se face despre porumbei in afara de invatarea scheletului si inca cateva caracteristici elementare in rest nimic.

Trebuie sa ne gandim in primul rand ce este cel mai important pentru un absolvent al medicinei veterinare sa stie dupa ce termina facultatea…este mult mai important sa stie sa trateze sau sa depisteze boli la animale de importanta economica mai mare decat porumbeii.

Trebuie sa fii un student pasionat de porumbei ca sa acumulezi mai mult. Majoritatea medicilor se axeaza pe animalele de companie, de aici ies banii. Daca il chemi la tine acasa ca sa faca o castrare la un porc spune ca este ocupat pana peste cap, iti da un numar de telefon al vreunui tehnician veterinar, dar el nu vine. Este mai usor sa stai la cabinet si sa faci injectii la un caine sau sa recomanzi anumite vitamine pentru vreun hamster sau cobai.

Cu siguranta un medic veterinar stie de sute de ori mai multe despre pisici si caini, decat despre porumbei si nici nu e ceva de minrare tinind cont de numarul de clienti pe il au la cabinet.

La facultatea de zootehnie si la medicina veterinara porumbelul este tratat cu superficialitate ptr. ca citez: PORUMBELUL NU ESTE O SPECIE CARE SA PREZINTE IMPORTANTA ECONOMICA SI ZOOTEHNICA LA NOI IN TARA .

Im concluzie: Toti cei care iubim porumbeii trebuie sa citim mai multe lucrari de specialitate si sa ne notam comportamentul fiecarui porumbel pe o fisa individuala. Aceste date ne-ar putea fii de folos odata.

In ziua de azi te poti informa usor si liber despre acest sport prin diferite mijloace. Un mijloc foarte bun de informare este acest site patronat de un om care iubeste porumbeii si care a pus “umarul” mult mai mult decat altii pentru promovarea acestui sport. Multumim Domnule Andrei Bondar!

Se aminteste atat de des despre analize de laborator, cum ar fi si firesc, dar in afara de Bucuresti, Centrul Romvac, mai sunt si alte clinici specializate? (posibil Oradea ?)

Pe aceasta cale vreau sa le multumesc tuturor celor care dau o mana de ajutor si participa aici la construirea unei enciclopedii columbofile.

Recent am studiat o lucrare scrise de catre GRIGORE MIHAIESCU “Imunologie si Imunochimie”- referenti stintifici: Prof. Dr.TATIANA VASSU si Prof. Dr. TOMA NICOLAE, care şi-au propus ca deziderat, sa consolideze un mod de gândire si de întelegere a functiei de aparare ca o functie biologica esentiala, a carei activare are nu numai efecte benefice, dar uneori genereaza manifestari patologice, asa cum sunt reactiile de hipersensibilitate si conflictele imunitare care stau la baza progresiei maladiilor autoimune.

Lucrarea se adreseaza tuturor studenţilor şi absolvenţilor mai noi, dar mai ales celor vechi, ai facultaţilor de Biologie, Medicina umana si Medicina veterinara, precum si specialiştilor ale caror preocupari profesionale, practice sau teoretice, interfera cu domeniul Imunologiei.

Conţinutul acestei carţi a fost redactat pe baza consultarii unui numar mare de articole aparute în diferite periodice si a unor capitole speciale sau volume de Imunologie, publicate în tratate de Microbiologie sau de Virologie. Sintezele aparute în Annual Review of Immunology au constituit o sursa informationala de o valoare deosebita.
Pentru mine, d-nule Dr. Santa, BURSA LUI FABRICIUS, nu este o noutate sau o necunoscuta, cum ar crede altii, ca s-ar referii la ” bursa de valori sau poate de cea imobiliara ”

Bursa lui Fabricius este un organ limfoepitelial şi se dezvolta ca un diverticul dorsal al intestinului terminal, situat lânga cloaca,organ limfoid specializat în care se produce diversificarea somatica extensiva a genelor rearanjate pentru sinteza anticorpilor, cât şi expansiunea clonala a limfocitelor.

As fi incantat d-nule Santa, daca vi-ati expune un material, cu un plan bine pus la punct despre tot ce considerati d-voastra ca este gresit aplicat si interpretat, ca doar sunteti in domeniu!?

Dr. Dinu Mihai, dr.Szabo Zoltan, dr.Oros Bogdan, dr.Bilius, dr.Tudoran Catalin, au avut bunavointa sa intervina si sa ne sprijine cu sfaturi, materiale si indicatii, carora le multumim . Ar fi o provocare si pentru d-voastra d-nule Santa si o curiozitate pentru noi!

Un articol se Sava Radu Gruescu

Aparut ca si raspuns in cadrul articolului

www.columbofil.com/vaccinarea-concomitenta-impotriva-salmonellei-si-paramixovirusului/

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Despre vaccinuri, imunitate la porumbeii voiajori – Un articol de Sava Gruescu

  1. De 5 ani folosesc vaccinul columbopolivac si nu am avut niciodata probleme cu salmonela sau paramixoviroza in voliera. Anul trecut la vaccinarea puilor nu am gasit acest vaccin si am fost nevoit sa injectez puii cu alt vaccin si au aparut probleme. Nu pot spune ca vaccinul columbopolivac este foarte bun sau imunizarea este facuta corect , pot spune doar pe ce sunt sigur si anume ca nu am avut niciodata probleme dupa ce la-m folosit daca porumbeii in momentul vaccinari au fost vizibil sanatosi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.