E bine sau nu sa practici preimperecherile la porumbeii voiajori?!?

In general imi place sa scriu despre subiecte de actualitate, acum poate multi dinte voi poate nu sunteti de acord cu mine ca luna martie este luna imperecherilor, deaorece paote ati inceput o bun parte dintre voi in februarie, altii prin ianuarie si cei mai harnici prin decembrie. Dar nui niciun bai ca poate vei tine minte pentru data viitoare cand imperechezi porumbeii.

E buna sau nu preimperecherea?

Daca ar fi dupa mine as zice ca e cea mai buna cale pentru a avea cuplurile dorite.

E buna, pentru ca inainte cu 1-2 luni poti sa iti planifici cuplurile si sa incepi sa ii tii inchisi in boxe, in acest fel iti vei da seama daca cuplurile se plac, stim bine ca “unde dragoste nu e, nimic nu e”. Am tradus un articol de-al lui Schaerlaeckens “Despre Afinitate”

Oamenii de stiinta cred ca ceea ce este nascut din “dragoste” are mai multa valoare si are mai multa vitalitate.

Acest lucru se aplica atat oamenilor cat si animalelor. Este vorba de afinitate.

Faimosul “Bonte Koppel” al lui Volkens este rezultatul unei imperecheri libere, puii lor sunt rezultati din dragoste. Si ce mai dragoste.

Schaerlaeckens facea referire la imperecherile libere. Ei bine, in cazul preimperecherilor e vorba de o imperechere oarecum fortata. De ce spun oarecum, din cauza ca atunci cand fac perechile nu insist sa las cuplurile care nu se accepta, astfel caut femela potrivita pentru masculul potrivit.

Astfel incerc sa obtin cuplurile pe care mi le doresc eu atat la matca cat si la zburatori.

Anii trecuti la zburatori lasam fiecare cuplu sa isi aleaga partenerul, a fost si bine si rau, poate daca reuseam sa pun porumbeii cat de cat apropiati ca valoare, sau porumbeii de maraton cu cei de maraton, si cei de viteza-demifond-general impreuna ar fi fost mai bine, ar fi avut sosiri de la etape aproximativ apropiate (desi e greu sa faci acest lucru), mai ales ca forma fiecarui porumbei este independenta de a altui porumbel.

Un alt motiv pentru care e bine sa preimperechezi, este pentru ca cuplurile se fac mai repede, depun oua aproximativ cam la fel  toti, e mai putin dezordine. Daca ai timp poti sa ii tii inchisi pe boxe si sa-i lasi pe rand pe podea, astfel se pot calca in siguranta fara a fi deranjati de celelalte cupluri, si mai mult ai garantia ca puii rezultati sunt din cuplul respectiv (mai precis masculul respectiv).

Practicand preimperecherea la porumbei vei reusi sa inveti si femelele sa aibe boxa lor (boxa masculului), astfel ele vor sti in care boxa sa stea, binenteles ca vor mai da rateuri, dar vor avea grija celelalte femele sa nu le lase sa stea prea mult in boxele lor.

Una peste alta, au am prezentat cateva plusuri ale acestei metode, te rog sa intervii si tu cu cata daca iti vin in minte.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “E bine sau nu sa practici preimperecherile la porumbeii voiajori?!?

  1. Da intr-adevar, si la mine este mult mai usor ( cu preimperecheri ) si am avantajele despre care s-a scris mai sus. Eu am practicat acest lucru la ai mei incepand de anul trecut si a fost f. bine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.