Iunie – păsările tinere se dezvoltă

În iunie avem efectivul cel mai numeros deoarece la sfârsitul acestei luni este cel de-al doilea sezon de clocit. Rata înmultirii porumbeilor este atât de mare, încât numai printr-o selecţie foarte atentă se poate evita suprapopularea. Se vor compara exemplarele între ele ca şi păsările tinere cu cele bătrâne. Acestea din urmă, daca nu mai indeplinesc criteriile de calitate, trebuie să dispară. Se poate renunţa şi la porumbeii adulţi cu calităţi deosebite ai căror pui nu sunt pe măsura aşteptărilor.La prima împerechere, porumbeii foarte tineri aruncă cea de-a doua şi cea de-a treia pană remigă. Cam din trei în trei săptămâni cad următoarele pene, de la interior spre exterior.

Controlul sănătăţii puilor se face prin observarea zilnică a acestora. Dacă un pui nu ajunge imediat pentru a se hrăni împreună cu ceilalţi sau părăseşte stolul în zbor, el trebuie analizat îndeaproape. De cele mai multe ori aceasta atitudine trădează o boală intestinală. Ar putea fi vorba despre existenţa unor agenţi patogeni precum coccidiile sau hexamiţii. Alteori pot fi de vină infecţii colibacteriene care pot induce o stare de apatie iar inflamaţia intestinală va avea ca rezultat o diaree periculoasă. La indicaţia medicului veterinar se poate face cură cu medicamente dizolvate în apa de băut. Astfel se va putea păstra sănătatea întregului efectiv de animale. Micoplasmele se transmit prin secreţiile nazale contaminate, pe cale aeriană. Se îmbolnăvesc numai acele păsări care au imunitatea scăzuta. Tineretul este mai vulnerabil. Porumbeii pot fi purtători de micoplasme, fără, însă, să manifeste semne de boală. Agenţii patogeni latenţi slăbesc rezistenţa organismului păsărilor foarte tinere. O dată stabilit diagnosticul, medicul va introduce un tratament cu antibiotice.

Toţi porumbeii trebuie să aibe posibilitatea de a se îmbăia săptămânal. Apoi ei se vor usca în razele  calde ale soarelui şi îşi vor curăţa penele cu ciocul.

La o lună după înţarcare, porumbeii îşi schimbă vocea. Piuitul se transformă, căpătând sonoritate mai gravă. Aleargă în cerc şi încearcă să se ciuguleasca între ei.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.