O alta abordare – Un articol de Ad Schaerlaeckens

O alta abordare

Daca vorbesti cu medicii veterinari, vei fi atentionat de unii dintre ei in legatura cu  vestile alarmante despre tricomonoza. Tricomonoza nu este o chestiune de virusi si bacterii ci este vorba de o unicelulara protozoare in forma de para. Ce poate fi atat de alarmant?

Unii gasesc acest lucru atat de greu si uneori chiar imposibil de eliminat acest parazit prin cresterea imunitatii porumbeilor. Problema poate exista pentru intreg lotul de porumbei sau doar individual. Acestia isi trateaza mereu porumbeii dar nu reusesc sa-si vindece porumbeii. Iar lucrul cel mai tragic este ca noi suntem cei care ar trebui sa fim acuzati. In trecut nu am avut aceasta problema si mai mult nu aveam nici medicamente, acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit. Mai tarziu cand au aparut medicamentele lucrurile au mers tot mai rau. Tratam din nou si din nou; inainte de sezonul de reprosuctie, inainte de sezonul de concursuri, inainte de naparlire si cateodata prima si a doua zi dupa concurs. Facand aceste lucruri am redus imunitatea porumbeilor in mod dramatic.

SI ACUM ?

Ceea ce putem face acum in cazul in care avem probleme cu tricomonoza este sa dublam proportia de medicament dar acest lucru va duce inevitabil la probleme mult mai mari si pe termen lung. Pana acum acest parazit “rade” de orice medicament. Sfatul meu este sa faceti exact invers. Tratati doar cand este necesar. Eu insumi folosesc medicamente (ronidazol sau metronidazol), dar niciodata nu voi trata porumbeii care sunt intr-o forma buna. Anul 2000 a fost probabil cel mai bun sezon de zboruri cu porumbeii maturi. Intreg sezonul porumbeii au fost intr-o forma atat de buna incat nu am avut niciun motiv sa tratez porumbeii. Ceea cefac acum este sa tratez porumbei doar cand simt ca este nevoie. In cazul in care in zona ta nu locuieste niciun medic veterinar bun, te poti intreba pe tine insuti, la ce sa fii atent, sau care sunt simptomele.

Ei bine, hai sa incepem.

SIMPTOMELE

– Porumbeii sunt deprimate (busulite)

– Puii din cuib au gainatul apos cu un miros acru si devin tot mai slabi.

– Porumbeii sunt apatici, ciufuliti si chiar plictisiti.

– Au dificultati in a-si inchide ciocul si fac miscari de inghitire repetate.

– Nu au nicio dorinta sa se antreneze, mananca putin si beau multa apa, iar corpul nu se simte inchegat.

Dar…daca observi aceste simptome, de fapt este prea tarziu, deoarece s-a produs multa paguba deja.

Unii spun ca, campionii pot vedea azi daca un porumbel se va imbolnavi maine. Este mult adevar in acest lucru. Campionii sunt buni observatori, ei actioneaza la momentul potrivit cu medicamentul potrivit. Daca ma tem ca voi avea o problema in curand, eu nu astept pana apare problema. Ciocul este un mijloc util pentru a afla daca este posibil sa aveti probleme in curand. Daca deschizi ciocul si observi firisoare mici sau gri in spate acest lucru inseamna pericol si este timpul sa actionezi. Un gat rosu deasemeni este un motiv de alarmare.

Acum ai inteles ca primul lucru pe care il fac in cazul in care am dubii in privinta sanatatii porumbeilor mei este sa le deschid ciocul, exact cum va face si un medic veterinar. Un medic veterinar care se respecta va face acest lucru.

SELECTIA

Binenteles ca poti seletiona porumbeii si in functie de tricomonoza, ii vei elimina pe acei porumbei vulnerabil in fata bolii si ii vei pastra pe ceilalti. Acest lucru nu se face fara riscuri deoarece porumbei de calitate pot face tricomonoza la randul lor. Daca tricomonoza este un factor de selectie a porumbeilor vei ajunge in final sa ai o familie de porumbei cu greu vulnerabil in fata tricomonozei, dar ce rost are sa ai o familie de porumbei rezistenta la tricomonoza daca nu  are calitate sportiva?

Asadar selectia ar trebuie sa se bazeze atat pe rezultate cat si pe sanatate naturala, si mai putin pe semnul din ochi, pedigree sau alte prostii de genu.

INTERESANT

La inceputul anului 2008 am fost lider de grup la un seminar in Olanda. Campioni ca si Koopman si Verkerk si medicul veterinar belgian Schroeder faceau parte din grup, se subintelege ca locul era “tare”.

Unul dintre subiectele discutiei a fost Otetul (de mere), acesta gasindu-se in adapatorile columbofililor de mai bine de 10 ani. Initial nu am crezut in in otet, dar de cate ori vorbeam cu un medic veterinar (specializat in porumbei), acestia aveau o parere buna despre otet. Asadar am inceput sa le dau porumbeilor otet (de mere) in anul 2005, nu o data pe saptamana, deoarece este in zadar, ci cel putin 3 zile. Si ghiciti.

Din 2005 nu am fost nevoit sa tratez porumbei de tricomonoza. Unii din cei prezenti la seminar m-au privit  cu neincredere dar medicul veterinar nu a fost suprins in niciun fel.

Acesta a spus urmatoarele:

“Cand columbofilii ma rugau sa le verific porumbeii si cand ii gaseam fara tricomonoza, obisnuiam sa ii intreb daca folosesc otet  sau otet de mere?”

Majoritatea folosesc otet de mere, dar nu e nicio diferenta, atat doar ca pretul difera, a spus medicul veterinar.

DISTRACTIV

Columbofilii au inceput sa administreze otet in adapatori pentru a crea innintestine un climat in care, credeau ei ca bacteria E-Coli nu se dezvolta. Da se pare ca nu are niciu rezultat in acest sens. Campionul Peter van der Merwe a incercat si el otetul dar doar pentru un an. Niciodata nu a avut atatea probleme cu bacteria E – Coli (Adeno).Ciudat sau nu, tricomonoza nu a fost defel o problema in acel an.

Este tricomonoza o problema in crescatoria ta?

Trateaza-i in primul rand de tricomonoza si dupa incepe sa le dai otet!!!

Nu vei regreta acest lucru.

Eu insumi sunt un simplu crescator (columbofil) si nu esti obligat sa iei de buna tot ce spun eu. Dar este greu de crezut ca toti acei medici veterinari gresesc cand recomanda otetul!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “O alta abordare – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Perfect adevarat, eu le dau otet de mere din suc de mere marca Raureni, se gaseste la Kaufland cu 2,35 lei la 500 ml. Este uimitor, de mult timp nu mai stiu ce inseamna tricomonoza.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.