Porumbei voiajori – Aplicarea sistemului de joc la natural

Sistemul de joc la natural este unul dintre sistemele de joc pe care un columbofil le poate aplica in cazul porumbeilor voiajori. Este sistemul cel mai frecvent utilizat de majoritatea crescatorilor de porumbei de concurs. Pasarile sunt imperecheate si sunt lasate sa reproduca in timpul sezonului sportiv, fiind concurati atat masculii cat si femelele.

Bogdan Oros este unul din crescatorii cei mai buni din zona de vest a tarii, as putea spune si din toata tara care cunoaste meserie cand vine vorba de concursurile de maraton. Bogdan Oros in clipul de mai jos prezinta modul sa u de abordare a sistemului de joc la natural in cazul etapelor de maraton.

Dezavantajul zborului la natural este ca porumbeii nu se antreneaza in jurul crescatoriei in mod spontan, fiind necesare antrenamente de la distanta.

In cazul acestui sistem, este de remarcat faptul ca pasarile vor intra in forma doar dupa aruncarea primelor remige primare.

Folosind acest sistem, pasarile au motivatie buna cand au oua de 6-8 zile si 16-18 zile sau pui de 6-8 zile.

Dimpotriva, nu trebuie angajati la concursuri masculii care bat la cuib sau femelele care sunt batute la cuib, parintii care hranesc cu lapte de gusa sau masculii care au pui mari.

Se pot pune oua false sub porumbei, iar inainte de o etapa importanta putem inlocui aceste oua cu pui de 5-7 zile.

Evrard Havenith spunea ca “Femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”.

In concluzie, acest sistem se preteaza foarte bine in cazul in care dorim sa obtinem rezultate bune pentru unul sau doua concursuri importante. Asta deoarece motivatia parintilor nu este constanta, ea fiind maxima doar atunci cand au pui mici in cuib. Daca dorim sa obtinem rezultate in fiecare concurs (nu neaparat sa invingem) atunci porumbeii trebui separati pe sexe – sistemul vaduviei.

Sursa text partial: www,porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Porumbei voiajori – Aplicarea sistemului de joc la natural

  1. un porumbel bun vine fiindca este genetic bun. Am vazut porumbei care au venit de la Maraton peste 900 km si erau lasati in voia lor, si erau tinuti in cutii de carton, de banane!!!

    1. Asa este, dar vorbim in general de exceptii, iar exceptia intareste regula. Ce s-ar fi intamplat daca acei porumbei genetic buni, ar fi beneficiat de o ingrijire adecvata? Eu cred ca ar fi putut face performante.

    2. @ Ady Diferenta dintre un amator si un campion: Amatorul trimite porumbelul la etape bazandu-se doar pe materealul genetic, iar campionul trimite porumbelul la etape bazandu-se atat pe materialul genetic cat si pe MOTIVARE. Daca te bazezi doar pe materialul genetic intradevar vine si de la 1000+ daca este sanatos, dar in Sportul Columbofil conteaza punctajul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.