Porumbei voiajori – Hranirea porumbeilor

Mai jos putei urmari un clip video cu hranirea porumbeilor.

Eu am ales sa fluier atunci cand dau mancare porumbeilor, probabil îmi va fi mai usor sa chem porumbeii inauntrul crescatoriei cu ajutorul fluieraturilor si  in timpul concursurilor. Obiectivul meu este sa ajung sa imi imblanzesc porumbeii in asa fel incat prezenta mea sa fie una dorita in preajma lor și sa nu fuga de mine cat vad cu ochii.

In timp ce sunt hraniti imi place sa stau printre ei sa se obișnuiască cat mai mult cu prezenta mea si in timp sa pot sa

In acest clip puteti vedea porumbeii cum sunt hraniti, sunt in a treia zi de tratament cu nifuramicyn, eu administrez tratamentul pe mâncarea umezita cu diferite tipuri de uleiuri.

In apa am ales sa le dau azi ceai naturaline.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

20 thoughts on “Porumbei voiajori – Hranirea porumbeilor

  1. Va salut si va stimez mult,v/am citit articolele despre porumbei si mi/au placut.Sunt foarte utile pentru un incepator care are multe de invatat.Am in sange aceste pasari minunate pe care le ador de vreo 30 de ani numai ca atunci eram un copil.Anul trecut iar am inceput sa cresc porumbei voiajori si am pornit cu patru perechi de pui pe care i/am invatat si zboara la mine.As vrea sa fac multe in privinta acestui sport columbofil .dar intampini multe probleme dar trecem peste ele.Sper anul acesta sa achizitionez cativa pui din parinti cu rezultate la zboruri si sa /mi fac o echipa buna de zbor.Va multumesc o zi buna.

    1. Salut,

      Dacavrei pot sa iti pun pe Priori Post (in 24 de ore ajung) 2-3 perechi de porumbei care sa te ajute sa concurezi de la anu, anul acesta sa scoti niste pui pe care sa ii zbori. Trimite-mi adresa de corespondenta pe adresade e-mail: andrei.bondar@gmail.com si lunea viitoare pot sa iti trimit niste porumbei.

  2. 1. curata hranitoarele inainte sa administrezi medicatia, macar stergele interior cu un burete umed.
    2. nu mai folosii naturaline in apa concomitent cu tratamentul, deoarece plantele contin saruri si pot anula din puterea antibioticului. din ce retin naturaline contine 16 plante.

    – chiar daca este rece porumbeii tai mananca prea repede, asta inseamna ca au lipsa de ceva. nu auto-motiva frigul si vremea rece si odata cu asta ai incrucisat mainile si esti linistit ca ai gasit motivatia.
    – penele pe gat nu stau intinse, o parte le au suvite… pe cativa nici penele ce acopera corpul nu stau linse-intinse.
    – nu mai aduce porumbei din 11.000 de locuri… deasta si tratezi agresiv acum.
    – nu mai folosii incalzitoare la vasele pentru apa… a se dezvolta mai multe bacterii in apa si devii incet un cumparator si mai serios al antibioticelor si a medicamentelor.
    In acest sistem de crestere al porumbeilor consideri ca o sa devii un bun columbofil ?

    1. Multumesc pentru sfaturi.
      A fost un an 2014 nasol, am avut in jur de 120 de pui la un moment dat. Am avut cateva probleme in general cu caile respiratorii. Prin decembrie au reinceput problemele de data asta, a fost o perioada foarte umeda si a debutat cu gainat apos si verzui, mai mult am gasit in gat la cativa semne de tricomonoza, am tratat de tricomonoza, si dupa o saptamana, vazand ca situatie nu s-a schimbat prea mult am trata cu nifuramicyn, 10 zile si azi am vaccinat de salmoneloza.
      NU sunt multumit de ceea ce am facut, dar asa este pe la inceput de drum se fac greseli. Am avut porumbei de 3 locuri, nu este cea mai buna alegerere. Trebuia sa raman doar cu porumbei de la mine. Asa va fi.

      Multumesc pentru sfaturi. Daca nu te superi poate as mai vrea sa te intreb una alta si pe provat.

      1. A fost un an 2014 nasol, am avut in jur de 120 de pui la un moment dat.
        – poate au fost prea multi pui (120) pentru spatiu acela… calculeaza 4 pui / metru patrat (cub).
        ——————————————————————————————————————
        Am avut cateva probleme in general cu caile respiratorii.
        – este normal … diversitate mare de locatii cand se fac achizitii, maturi cat si pui… puii pusi impreuna ceva similar unui columbodrom.
        —————————————————————————————————————
        Prin decembrie au reinceput problemele de data asta, a fost o perioada foarte umeda si a debutat cu gainat apos si verzui, …
        – sunt putine voliere construite si concepute sa ramana bune si pe o perioada umeda timp mai indelungat.
        – probabil voliera ta inca nu lucreaza bine iarna-vara… si ma rog de ce nu ai gratare de lemn…
        —————————————————————————————————————-
        ….mai mult am gasit in gat la cativa semne de tricomonoza, am tratat de tricomonoza, si dupa o saptamana, vazand ca situatie nu s-a schimbat prea mult am trata cu nifuramicyn, 10 zile si azi am vaccinat de salmoneloza.
        – daca era hexamitaza ?… exista 3 ‘tipuri’ de spuma in gat, probleme; respiratorii, hexamitaza, digestie… toata chestia sa faci diferenta.
        – multi fac tratament contra salmo si abia apoi fac contra trico, urmat de vaccin…. tu ai facut asa; trico, salmo, vaccin. cunosc care fac numai trico si apoi vaccin.
        —————————————————————————————————————–
        NU sunt multumit de ceea ce am facut, dar asa este pe la inceput de drum se fac greseli.
        – in locul tau nici eu nu asi fi multumit
        – care inceput ?… vezi clasament Frankfurt si altele, te-ai descurcat foarte bine… si peste 2-3 ani tot ‘inceput’ vei spune?
        ——————————————————————————————————————
        Trebuia sa raman doar cu porumbei de la mine. Asa va fi.
        – dar porumbeii tai crezi ca erau atat de buni incat sa te satisfaca prin rezultate obtinute atat judetean cat si national ?…mai apoi sa incepi constructia pe 2-3 exemplare si sa pui bazele unor porumbei care ti-au oferit cat de cat o siguranta prin rezultatele de care pomenesc si mai sus?
        – trebuiesc adusi porumbei
        – trebuie avut foarte mare grija de la cine aduci
        – ce porumbei aduci
        … multe pleaca din columbofil, el decide , el este antrenorul.

        ( adresa mea de mail nu este valida). Seara buna, pa.

        1. Multumesc inca o data pentru sfaturi.
          Ti-am scris pe adresa pe care am mai comunicat.
          Am adus porumbei de la Stanescu+Dobre, Pali Sebastian si de la mine. Cu Pali e era vorba sa facem un tandem dar cand am vazut cat de nasol poate fi cu bolile astea si cand aduci din mai multe locuri am renuntat la idea de tandem.
          Sper ca anul acesta sa mut si matca tot aici la aceasta locatie. Voi face si un adapost pentru pui doar pentru 40 de bucati.
          Matca mi-a reduso la 12 perechi plus alte vreo 8 care sa fie pe post de doici.

          1. OK. Fa tot posibilul sa intrii o singura data la lotul de reproductie Stanescu+Dobre… pacat de investitii… vei renunta si vei devenii mult mai atent.

            …… multe pleaca din columbofil.

        2. Nu am gratare pentu asa am crezut eu atunci ca e mai bine, am zis ca nu e problema sa fac curat. Dar probabil ca voi modifica anul acesta sa fac niste sertare jos si sa pun si gratare.

  3. Din pacate eu am fost si sunt inca adeptul a cat mai putine tratamente, dar din pacate mi-am adus cu mana mea bolile pe cap, atat prin aglomerare cat si din locatii diferite.

    1. – probabil ai fost contra chimicalelor, dar momentan esti adeptul……… in sezon este altceva.

      1. Programul meu se bazeaza mai mult de 60 % pe produse naturale, chiar nu imi place sa folosesc taote produsele carora li se fac reclama. Acum intr-adevar sunt nevoit sa dau aceste chimicale, dar nu cred ca se putea fara date fiind circumstantele.

        1. Acum intr-adevar sunt nevoit sa dau aceste chimicale, dar nu cred ca se putea fara date fiind circumstantele.

          – aceasta nevoie tu ai creato, nu? … poate din aceasta patanie ai invatat ceva.
          …… multe pleaca din columbofil.

          1. Ai dreptate, am invatat foarte multe, sper sa le pot sedimenta si sale aplic si sa nu le mai repet. Probabil cel mia urgent este sa lucrez putin la crescatorie si sa fac acele gratare.

  4. Anul 2012 a fost primul an in care am concurat cu porumbei voiajori, am zburat din pod, aveam inca podeaua intacta (rumegus,ciment si nisip si apa). Am avut un ajutor de nadejde (Bogdan Boit) care a executat programul cred ca la”virgula”, urmatorul m-a ajutat tatal meu, a mers ok pana la un punct, de exemplu in anul 2014 au zburat binisor porumbei pana la al doilea fond, si chiar primul maraton, cand am clasat 4 yearlingi.
    Am zis sa fac ceva si sa imi aduc porumebii mai aproape de mine, i-am adus dar am adus mult prea multi.
    Din pacate greselile vin de multe or fara sa bagam de seama.
    Ce imi recomanzi sa fac in perioada asta de 2-3 saptamani?

  5. Cumpara porumbei zonali… cauta familii, mai multi porumbei inruditi care fac rezultate si cumpara din acele familii… decide categoria pentru care optezi.
    – doar un singur porumbel te poate face praf …in 3 saptamani sau in 8 luni.
    – aglomeratia o poti evita
    – numarul porumbeilor il poti controla
    – gratare din lemn de brad , latime 6 cm, groase de 2 cm, pauza intre sipci 2,8 cm… sa ai 18-20 cm sub gratar…. nu faci curat decat foarte rar aduni ‘venele’ formate din fecale sub locurile frecvente unde stau porumbeii…. odata la 4-5 luni pulverizezi pe sub gratare apa+miere ( 5 linguri (supa) de miere la 1 litru de apa) si ai scapat si de praf, asa faci: imunizare pe problemele din cusca, indice de comfort,etc.

    1. Am deja doi pui din masculul lui Balla+Tripo (semi frati, mascul si femela), urmeaza sa ii consangvinizez in vara-toamna. Urmatorii ani ma voi concentra pe etapele de o zi (pana la 650-700 km). Mai am cativa porumbei Horvath (Szalontai Ferencz, Salaj). CAt si porumbei cu origini Janssen. Restul 6-7 perechi sunt de maraton, Wanroy, Kipp, de la Lucaci (pui din Rebeca). Si vreo 5 de la Petrusan Radu (masculul care a venit bine in 2012 este de la el).

      1. Lucreaza, zboara, selecteaza timp de 3 ani… apoi aduci 1-2 alesi in fiecare an.
        Voliera este 40-50% din succesul unui columbofil… insista pe voliera pina esti multumit , lucru care il arata porumbeii, prin aspect , sanatate, rezultate.

  6. Ce imi recomanzi sa fac in perioada asta de 2-3 saptamani?

    – sa nu dai nimic ACID la porumbei… anulezi din vaccin.
    – apa si mancare, minerale, iar 2 zile pe saptamana ceva simplu pentru ficat si rinichi… sa nu aud de sedochol, cumpara ceva ieftin de la romvac.
    – 21-23 zile de la vaccin nu stresa porumbeii.

  7. Intr-adevar daca respectam principiile si regulile elementare,de baza in columbofilie lucrurile se simplifica foarte mult si foarte muti se intreaba care sunt secretele reusitei ???….doua dintre marile secrete sunt urmatoarele: “In crescatorie ,oricum ar fi ea este important sa nu fie curent” iar al doilea mare secret este” Evitarea supraaglomerarii si a supra popularii”-4 porumbei pe metru cub-,-eu as spune chiar 2-,apoi intervine alimentatia;aceasta trebuie sa fie cat mai completa ,echilibrata -in functie de sezon ,anotimp ,ciclu…si bineinteles ca aceasta hrana nu trebuie sa contina in primul rand mucegai apoi praf si sa nu fie veche(trebuie sa aiba putere de germinatie),apoi porumbeii au nevoie de o hrana minerala mai bogata:caramida pisata,mangan,scoica,pamant galben,pietricele,putina argila,saptamanal in functie de anotimp nu trebuie sa lipseasca din crescatorie lucerna ,varza,salata,grau incoltit….Daca s-ar respecta aceste cateva reguli bineinteles ca s-ar evita multe probleme legete de sanatatea porumbeilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.