Porumbei voiajori: Totul pentru bani – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Desi se spune ca banii nu aduc adevarata fericire, totusi sunt importanti. Dar cateodata ma gandesc ca “banii scot ce este mai rau din oameni”. Este de-adreptul gretos sa vezi ce fac cateodata oamenii pentru bani.

ESTICUL

Aduceti-va aminte de acel e-mail primit mai demult din Estul Indepartat. Individul vroia sa achizitioneze cativa porumbei si ma intrebat care este pretul. Cand i-am spus pretul, mi-a spus ca trebuie sa fie o greseala. El fusese la mine acasa inainte cu un prieten iar atunci pretul a fost dublu. Am avut atat de multi vizitatori incat am uitat de el. Ulterior mi-a trimis o poza cu el si mi-am adus aminte de el si de prietenul sau. Sau asa numitul “prieten” al sau. Pe atunci vorbea o engleza saraca, dar acest lucru nu a fost o problema devreme ce prietenul sau vorbea si intelegea bine engleza. E-mail-ul trimis de acesta ma facut sa inteleg ce s-a intamplat atunci. Cand inca erau acasa la mine, “prietenul”sau m-a rugat sa scriu pe hartie pretul unei perechi de pui. El vroia sa scriu ca sa dovedeasca, “prietenul sau” cat de corect era acesta. Dar totusi ce a facut acesta? El i-a spus prietenului sau ca eu am scris pretul pentru un pui nu pentru o pereche de pui.

Astfel s-a intamplat ca “prietenul” sau l-a taxat dublu, pastrand pentru el jumatate din bani platiti pentru porumbei. In acele zile cei care vorbeau engleza se pare ca obtineau totul. Imi aduce aminte de o alta intamplare similara. Un crescator chinez m-a vizitat impreuna cu fratele sau. Fratele sau era interpretul. Acesta deasemeni m-a rugat sa scriu pretul pe hartie, ceea ce am si facut. Pretul era in guldeni olandezi, dar ce a facut interpretul sau? I-a spus fratelui sau ca pretul era de fapt in dolari, acest fapt aflandu-l mai tarziu. Un dolar era aproape 2 guldeni. Cum a putut sa-I faca una ca asta fratelui sau?

NU PREA CORECT

Apoi a fost acest olandez. Isi adunase cativa bani pentru achizitionarea unor porumbei de la un campion belgian. Mai cumparase porumbei de acolo si a fost multumit de ei. Asa ca se dusese la campionul belgian din nou, impreuna cu un incepator care vroia sa devina si el un columbofil. Cand au ajuns acolo au fost socati sa auda ca pretul crescuse cu aproapoe 300% fata de ultima data. Campionul belgian isi cerura scuze spunand ca nu ar trebui condamnat. Acesta a incheiat un acord cu PIPA, iar o parte a acordului era ca de acum inainte sa vanda porumbeii sai foarte scump; 500 de euro fiecare porumbel. Pentru afacere este foarte bine acest lucru, dar oare nu este foarte rau pentru sportul columbofil?

Olandezul s-a intors acasa cu probleme la stomac, iar prietenul sau, ma tem ca, nu va deveni niciodata un crescator de porumbei. Toti trebuie sa sustinem si sa promovam sportul columbofil. Baietii de la Pipa merita sa primeasca tot respectul pentru ceea ce au facut, dar …

Sa privezi, oamenii obisnuiti, de sansa de a cumpara porumbei la un pret rezonabil este mai mult sau mai putin imoral. Acest fapt ii determina pe unii crescatori sa renunte iar altii cu cunostiinte columbofile slabe sa devina crescatori. Acesta este ultimul lucru pe care am vrea sa se intample acum cand sportul columbofiul este in criza.

Binenteles ca e bine pentru Pipa cand porumbeii sunt vanduti cu preturi mari, dar este un mod de a ucide sportul columbofil.

GRESIT

In imaginatia mea vad urmatorul lucru intamplandu-se.

Campionul suna.

“Buna Nikolaas. Esti in regula?”

“Da, lucrurile sunt in regula aici.”

“Foarte bine. Vreau sa te intreb ceva. Sunt cativa interesati sa achizitioneze porumbei. Pot sa le vand?”

“Este vorba de chinezi? In acest caz trebuie sa-I taxezi mai mult.”

“Nu, acestia sunt niste olandezi”

“Vor sa cumpere multi porumbei?”

“Nu, doar cativa.”

“Ok, poti sa le vinzi, dar nu uita avem o intelegere.”

“Corect, dar nu pot sa-l taxez pe prietenul meu 1000 de euro pentru doi pui, devreme ce a mai cumprat porumbei de aici si inainte, iar acesta este un simplu muncitor cu bani putini.”

“Imi pare rau, intelegerea ramane aceasi pentru toti.”

FII DESTEPT

Daca banii sunt o problema, trebuie sa fii destept. Iar daca esti destept poti achizitiona porumbei buni la preturi rezonabile. Iarna poti licita pentru multe bonuri (vouchere) in Olanda si Belgia. Banii ajung la club iar bonul iti da dreptul sa primesti un porumbel de cel care l-a donat in acest scop. Aceste bonuri sunt de regula foarte ieftine. Se intampla ca poti obtine un bon (voucher) pentru un pui cu numai 40 – 50 de euro de la un campion care deregula cere 300 de euro sau mai mult!!! Ma face sa ma gandesc la ce s-a intamplat in urma cu doi ani.

Un taiwanez dorea sa cumpere niste pui de la un olandez. ”Puii acestia sunt cu 300 de euro fiecare”, a spus olandezul. Am fost socat cand am auzit suma si am incercat sa-l conving pe taiwanez sa nu cumpere, deoarece niciun olandez nu va plati suma aceasta pentru porumbei acestia. De ce vroia taiwanezul atat de mult sa cumpere acei porumbei nu am inteles dar acesta i-a cumparat. Cateva luni mai tarziu l-am vazut pe olandez la o expozitie de porumbei. In fata lui era un cos plin cu porumbei. Erau de vanzare, 50 de euro fiecare. Vanduse in total doar un porumbel. Asta a fost ceea ce imi spusese asistentul sau. Acesta cand ma vazut a trebui sa fuga la toaleta. Acelas crescator a donat un bon (voucher) dar nimeni nu a licitat pentru el…

ARABII

In urma cu cateva decenii japonezii au venit sa cumpere porumbeii nostri. Mai tarziu taiwanezii au venit si astazi chinezii cumpara tot ce pot. Banii par sa fie cea mai mica problema. Cine s-ar fi gandit la acestea in urma cu cateva decenii?

Recent s-a creat o noua piata. Emiratele Arabe si Iraq. Un singur om a trimis 800 de porumbei in Iraq, anul acesta.

Inca odata cativa s-au dovedit a fi niste afaceriti buni. Dupa ce au vizitat China ducand cataloage, fotografii si brosnuri cu porumbeii lor au descoperitaceasta piata noua. Asa ca s-au dus in Dubai, Qatar si alte loactii.

Sa mergi in Iraq ca sa incerci ca vinzi porumbei? Este de necrezut, intr-adevar.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.