Program ce asigura un penaj de buna calitate

  1. Considerarea calitatii penajului ca unul din factorii importanti pentru selectarea pasarilor de reproductie. Calitatea penajului se mosteneste, unele linii de porumbei avand pene de mai buna calitate, matasoase. Similar, penele de o anumita culoare se deterioreaza mai rapid ( de exemplu alb).
  2. Verificarea starii de sanatate inainte de naparlire ne asigura ca pasarile nu sunt purtatori de boala in stare latenta ( de exemplu, tricomonoza) sau nu au probleme intestinale (coccidia), ce influenteaza abortia de nutrimente. Verificarea presupune probe din gusa si analiza excrementelor
  3. Evitarea stresului pe perioada naparlirii si asigurarea unei ingrijiri bune, pentru asigurarea producerii continue de pudra.
  4. Oferirea unei diete adecvate, cu un nivel crescut de proteine si elemente esentiale, precum iodul, pe perioada naparllirii.
  5. Tinerea sub control a parazitilor externi.
  6. Minimizarea deteriorarilor mecanice ale penajului datorate unei manipulari grosolane sau a unor timpi prea mari de imbarcare.

Aceste masuri ar trebui sa dea posibilitatea porumbeilor dumneavoastra nu numai sa arate bine, dar si sa fie in forma cea mai buna de concurs. Totusi, daca pe perioada curselor, calitatea penelor devine proasta, starea acestora poate fi ameliorata imbunatatind sanatatea porumbeilor, incurajand astfel caderea fulgilor inferiori si producerea de pudra. De obicei aceasta presupune o verificare a sanatatii pentru identificarea oricaror factori de boala si tratarea lor, impreuna cu cresterea aportului energetic al hranei si uneori cu reducerea timpului petrecut de pasari in zbor.

Sursa text: Sanatatea, Bolile & Managementul POrumbeilor, Colin Walker

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Program ce asigura un penaj de buna calitate

  1. 1. Prea putin conteaza culoarea penajului mult mai important este valorea porumbelului. Cine a avut in mana cativa porumbei originali Leo Heremans intelege repede ce inseamna penaj de calitate, acest columbofil punea foarte mare baza pe calitatea penajului.
    Penajul are legatura stransa si cu sangvinizarea organismului… acest proces asigura penajului cele necesare din ce oferi tu porumbeilor. Intradevar penajul se mosteneste… dar prin conditionare si sistem de crestere poti imbunatatii calitatea penajului. Fac o paranteza, daca mergi prin oras si vezi un om al strazii care nu beneficiaza de o conditionare si alimentatie buna, vei observa ca are parul ,,sarmos”… degeaba ar avea o sangvinizare buna a organismului daca nu are ce sa ofere organismul.
    Daca inprumuti unui alt coleg un porumbel care vine dintru mediu ridicat de conditionare in alt loc unde conditionarea lasa de dorit… prima data acelui porumbel ii ,,paleste” penajul (pierde din sclipire, devine mat)… valabil si in cazul in care atat tu cat si el folositi acelasi amestec de hrana si acelasi program… aici din nou intervine cat de importanta este voliera cat si pozitionarea ei.
    Gasesti si porumbei buni din familii vechi care au un penaj uscat… dar tocmai acest lucru arata ca individu face parte din acea familie veche, stiind acest lucru poti introduce porumbelu la lotul de reproducere iar prin imperecheri poti inbunatatii calitatea penajului la urmasi… indicat ar fi sa lucrezi direct cu porumbei care au penaj de calitate.
    Mai demult columbofilii (majoritatea) erau mai interesati sa aiba porumbei cu penele primare egale in aripa, primele 3-4, altii doreau aripi mari ,,lopeti”, altii cautau pene late… prea putini erau acei care aveau interes in calitatea penajului pe ansamblu. Iar mai nou sunt tot mai multi care au inteles importanta penajului de calitate. Un porumbel cu un penaj matasos atunci cand il ie-i in mana iti da impresia ca penajul este usor rece si porumbelu aluneca usor in mana… bogatia penajului, elasticitatea, tijele, sclipirea, etc… asta este alta poveste si ma opresc aici.

    2. Daca ai o voliera buna care lucreaza (cu indice de comfort) nu ai nevoie sa faci tratament anti coccidiozei. Iar despre tricomonoza… cum ai incheiat sezonul fa un tratament timp de 3 dimineti si ajunge.

    3. Program si baie saptamal. Nu producerea pudrei este cheia si fac o paranteza… multi se minuneaza si aproba cand vad pudra abundenta ceva de genu ,,faina alba”, porumbeii cu penaj foarte matasos fac o pelicula foarte fina de pudra (in special pe umeri) iar acei porumbei cu penaj uscat sau mai putin elastic fac acea pudra ,,faina alba” iar la acestia nici tijele remigelor nu sclipesc.

    4. Numai oleaginoase foarte diversificate dimineata, mancare putina… seara poti da mancare mai multa si mai putin bogata. Hrana in cantitate mica dimineata dar foarte diversificata… grabeste naparlirea.
    Excesul de proteina face tijele din aripa mai casante… deasta la unii mergand in vizita vei vedea mai multi porumbei cu pene rupte in aripa… o pana de calitate nu se rupe usor, mai degraba se indoaie si mai tarziu poate revanii la forma dinainte.

    5. Daca tratezi contra parazitilor obligat lasi urme in penaj. Pune picuri dupa cap concentratie de 10% si nu 2 sau 5% cum sunt majoritatea. Indicat este sa cauti cai naturale contra parazitilor. Orice tratament facut in perioada naparlirii care are efect la nivel intestinal lasa urme in penaj.

    6. Mult mai multi factori deterioreaza.

    – Deci voliera este considerata ca re un aport benefic de 40-50% in sportul care il practicati si apoi restul … porumbei valorosi, etc..
    Acest comentariu a fost un bonus:)))

  2. R P spune ca:
    “Gasesti si porumbei buni din familii vechi care au un penaj uscat… dar tocmai acest lucru arata ca individu face parte din acea familie veche, stiind acest lucru poti introduce porumbelu la lotul de reproducere iar prin imperecheri poti inbunatatii calitatea penajului la urmasi… indicat ar fi sa lucrezi direct cu porumbei care au penaj de calitate.”
    Eu am plecat de la un asemenea porumbel dintr-o linie mai veche care este un porumbel foarte bine inchegat si proportionat si cu un penaj bogat, dar am descoperit destul de tarziu care este defectul lui, tijele penelor principale sunt foarte dure si casante chiar daca la prima vedere pare un porumbel cu un penaj matasos. La inceput nu intelegeam de ce puii din el isi rupeu penele foarte usor si de ce nu reuseau sa zboare distante mai mari de 550km, pana cand un nepot din el a devenit cel mai bun zburator al meu la fond. Atunci am observat ce a facut diferenta, nepotul lui avea un penaj mult mai fin si mai elastic decat bunicul. De atunci acord o mai mare importanta la acest aspect atunci cand fac perechile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.