Semi – vaduvia la porumbeii voiajori

a)    Semi – Vaduvia la Masculi

Fiind deja formate cuplurile, vom astepta momentul in care acestea vor creste cate un puisor de 8-10 zile.

Se vor indeparta toate femelele in alt compartiment, lasand doar masculii sa-si creasca singuri puii. Dupa 2-3 zile, timp in care masculii nu isi vor revedea femelele, se vor angaja la un antrenament, pentru inceput de la 20 de km distanta.

La reintoarcerea acestora, isi vor regasii fiecare femelele in boxe, pe cuib. Se lasa impreuna pentru scurt timp (fara a le permite imperecherea) dupa care femelele vor fi din nou separate.

Distanta antrenamentelor va putea creste progresiv pana la 60-70 km distanta, procedand ca si pana acum. La reintoarcearea masculilor, femelele trebuie sa ii astepte pe cuib de fiecare data.

Ultima lansare de aceasta data (de la 10-15) poate fi efectuata chiar in ziua imbarcarii.

Cand vor reveni din concurs masculii trebuie sa isi gaseasca femele in boxe, pe cuib.

Aceasta metoda se poate aplica cu succes doua – trei etape, iar daca se inlocuieste puisorul cu altul mai mic se poate prelungi perioada de atasament, MOTIVATIA.

b)    Semi – Vaduvia la Femele

Aceasta metoda se poate aplica in momentul in care cuplul de porumbei isi hranesc un puisor 3-4 zile.

In aceasta situatie masculii se vor indeparta in alt compartiment, timp in care femelele singure isi vor creste puisorul.

Se incep antrenamentele incepand de la 20 de km pana la 70 de km distanta, insa la revenire nu vor fi lasate cu masculii decat cateva minute, dupa care masculii vor fi din nou separati.

Cand puisorul ajunge la varsta de 8-10 zile femela va ajunge catre o forma maxima, putand fi angajata cateva etape cu succes.

Masculii in timp ce femelele sunt plecate pot sa-si reia cuibul, dar la reintoarcerea femelelor din cursa isi vor gasi doar puisorul in cuibar, amsculii vor fi inlaturati.

Daca exista poribilitatea, se poate inlocui puisorul existent cu altul mai mic 8-10 zile, pentru a putea mentine un timp mai indelungat motivatia femelelor.

Sursa: Arta cresterii porumbeilor voiajori (pag. 56-57)

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.