A fi inteligent presupune a folosi inteligenta altora. !

A fi inteligent presupune a folosi inteligenta altora.

Este de preferat să întelegi bine într-o mică măsură, decât să întelegi totul gresit.

Perfectiunea nu consta in a face lucruri extraordinare, ci in a face lucruri obisnuite in mod extraordinar.Nu te teme de perfectiune, nu o vei atinge niciodată.

Nu încerca sa atingi perfectiunea, dar încearca macar sa scapi de mediocritate.Sub pretextul că perfecţiunea nu există, nu vă păstraţi cu grijă toate defectele.

Perfectiunea nu exista. Este o iluzie, precum linia orizontului. Precum Fata Morgana.probabi ca exista perfectiune ,dar nu cred ca o cunoaste cineva… asa ca tindem spre ceva ce nu cunoastem .

Pentru a ajunge in top la nivel national ai nevoie si de porumbei buni si de pregatire de top.Pentru absolut orice categorie.Romanii au inceput sa investeasca atat in porumbei de calitate ,cat si in produse de top.Numai este de ajuns sa cumpere, fie fiu/fiica de originali,acum columbofili romani vor puii numai din porumbei de top,sau pui strans inruditi cu porumbeii de top.Pregatirea este insa esentiala.S-au dus vremurile cu „apa,paie si bataie”.Nu trebuie uitata niciodata urmatoarea zicala : „Matca este aurul,zborul este argintul ” !!!!

Consider ca iti trebuie un anumit fler atunci cand faci imperecherile.Un fler cu care te nasti.Dar acest fler ,fara un dram de noroc este egal cu zero.Ca in absolut orice in viata ,norocul joaca un rol extraordinar!!! Cum ne dam seama daca am avut fler sau nu atunci cand am imperecheat porumbeii ? : simplu,daca produsi rezultati obtin rezultate de top atat in voliera noastra,cat si in alte voliere au referinte de top !!!

Un porumbel poate fi apreciat dupa valoarea individuala, deci dupa caracterele sale vizibile, dupa fenotip, sau tinand seama de valoarea ascendentilor sai. Caracterele ascendetilor (parinti, bunici, strabunici) sunt trecute in pedigreu.
In compartimentul de reproductie pedigreeul este atat de important ca si aspectul exterior si performantele pasarilor. Toate familiile au plusurile si minusurile

Este bine ca pedigree-ul să contină cât mai multi buni reproducători posibil. Aceşti porumbei pot fi foarte scumpi, întradevăr, dar aşa cum se spune: “Veti obtine exact ce plătiti si reproduceti”.

De asemenea, pedigree-le porumbeilor utilizati la matcă trebuie să aibe în spate multe generatii de porumbei buni reproducători şi buni zburători în competitii puternice, în conditii similare cu cele în care intentionati să vă zburati produşii obtinuti din aceşti porumbei.
Baza biologica pentru folosirea pedigreelor rezida in faptul ca un individ primeste jumatate din baza ereditara de la tatal si jumatate de la mama sa. Dar parinti porumbelului nostru au fost heterozigoti pentru unele din genele lor, deci nu putem aprecia ce a primit de la fiecare din parinti. In segregarea mendeliana, intamplarea joaca un rol determinant. De aceea, pedigreele nu pot fi mai exacte decat fenotipul propriu.
Rudele colaterale din pedigreu furnizeaza probe privind genotipurile parintilor si bunicilor lor. Desi un bunic este in general un indicator al ereditatii individuale la fel de bun ca si un semifrate sau semisora, un individ poate avea numai patru bunici, dar poate avea un numar mul mai mare de semifrati sau semisurori. In acest caz o apreciere a ereditatii sale bazata pe exteriorul si performantele medii a semifratilori sau semisurorilor sale poate fi mult mai exacta decat aprecierea bazata pe bunici sai.

Cea mai sigura apreciere a genotipului celor doi parinti o putem face dupa urmasi lor. Intr-adevar , daca avem un numar de 4 – 6 pui de la o pereche de porumbei, acestia ne indica mai bine potentialul ereditar al parintilor decat insasi parintii.
Se stie ca unele linii sau familii de porumbei se încrucişează mai bine cu altele, dar asta nu înseamnă că se pot obtine mereu descendenti de calitate.

Asta deoarece genele care definesc calitatea nu se moştenesc uşor de la o generatie la alta. Mai mult, se pare că acestea sunt înlocuite destul de uşor de genele inferioare.

Astfel, valoarea genetica a cate unui porumbel o putem stabili relativ in scurt timp, pe baza calitatilor urmasilor sai ( a testari acestora), iar indivizi apreciati ca valorosi in putem mentine inca in crescatorie. Cu exemplarele exceptionale putem face crestere pe baza de linie, imperechind intre ele rudele mai indepartate ale unui porumbel foarte valoros.

Cu ocazia selectiei ne orientam asupra exemplarelor cu sanatate perfecta si mare vitalitate, eliminand indivizii bolnaviciosi, debili, neviabili.
Până în martie, majoritatea crescătorilor şi-au împerecheat reproducătorii. Multe cupluri deja clocesc,în timp ce altele abia au fost puse la pereche.Dar inainte de ai pune la pereche ,este bine cu câteva săptămâni înainte de startul sezonului de reproducţie,să analizati la mână fiecare pasăre. Primul lucru pe care trebuie sa-l luati in calcul este greutatea porumbelului. Dacă pasărea este prea uşoară la mână, trebuie să aflati de ce. Dacă este foarte uşoară, o puneti în carantină pentru a o supraveghea mai atent.Deasemeni trebuie examinat capul, acordând atenţie deosebită nărilor. Nările trebuie să fie perfect albe şi uscate. In general trebuie sa eliminam acea pasăre deoarece e un semn sigur de boală când porumbelul are nări gri sau maronii şi aspect umed, mai ales dacă nu are pui de hrănit. Când are pui mici în cuib, nu luati în considerare acest aspect.

De obicei, “nările maronii” indică tricomonoză sau infecţii respiratorii, dar pot fi un indiciu al unor probleme şi mai grave. Aproape întotdeauna (cu excepţia cazurilor când hrănesc pui) când o pasăre are nările maronii veţi descoperi şi mucus în gât.

Dacă aveţi în crescătorie păsări care nu hrănesc bine puii, verificaţi imediat starea de sănătate a acelor exemplare si luati masuri imediat! Microclimatul necorespunzator din porumbar scade rezistenta porumbeilor la infectii si reprezinta un factor favorizant.De obicei poarta infectiilor respiratorii este deschisa de Mycoplasma si virusurile respiratorii asociate cu fungi si trichomonas. Scaderea rezistentei porumbeilor permite invazia cu pasteurele, coci, coli etc. Efectul acestor infectii secundare se vede si se aude prin catar, jetaj si raluri cu suieraturi. Catarul nu este cauzat intotdeauna de infectii. Foarte frecvent, ventilatia insuficienta, deficitul de oxigen, continutul ridicat de noxe si praf in porumbar pot fi cauze ce determina scaderea rezistentei porumbeilor si declansarea catarului.
Sa nu uitati sa examinati ochii şi cautati să vădeti dacă aceştia sunt strălucitori, intens coloraţi, să nu fie umezi ori spălăciţi. Trebuie examinaţi ambii ochi, deoarece am observat adesea că un ochi este mai slab colorat decât celălalt în cazul unor porumbei care altfel par sănătoşi. Dacă descopăr această situaţie, atunci ştiti că pasărea respectivă fie suferă de o afecţiune respiratorie sau a suferit cândva. În unele cazuri, păsările care au suferit o infecţie respiratorie severă la un ochi nu-şi vor mai recăpăta niciodată culoarea originală a irisului.

Dacă în jurul pleoapei este umiditate în exces, mai exact în locul unde se face joncţiunea cu partea de jos a ochiului, imediat va dati seama că avem de-a face cu o problemă respiratorie. Lupa este un instrument excelent pentru a verifica dacă există exces lacrimal în zona conturului pleoapei. Singura modalitate de recunoaşte umiditatea în exces este să examinaţi foarte multe păsări şi să verificaţi acest aspect.Veţi vedea că păsările care se află într-o stare de sănătate perfectă vor avea ochi relativ „uscaţi” sau normali.

Dacă detectaţi un nivel prea ridicat de umiditate, cu siguranţă vă confruntaţi cu o infecţie respiratorie. Un detaliu la care trebuie sa fiti atent este prezenţa unor bule de aer localizate la marginea ochiului. Acesta e un semn sigur că porumbelul suferă de o infecţie respiratorie uşoară.

Dacă mai multe păsări suferă de acest simptom al „ochiului umed”, trebuie să verificaţi dacă în crescătorie există curenţi de aer şi/sau praf în exces şi imediat să începeţi un tratament împotriva afecţiunilor respiratorii.

Pentru a proteja porumbeii si sa traiasca în condiţii bune ,temperatura din interiorul adăpostului trebuie să fie cuprinsă între 10 şi 30 grade Celsius, iar nivelul umidităţii menţinut sub 65%. Acestea sunt condiţiile care favorizează menţinerea stării de sănătate şi este cunoscută sub numele de zona termoneutră a porumbelului.

În majoritatea crescătoriilor, umiditatea e cea care influenţează pozitiv sau negativ starea de sanatate, nu temperatura. Umiditatea măsoară nivelul de umezeală din aer, indiferent de temperatura aerului, însă umiditatea crescută (peste 65%), asociată cu temperaturi sub 15 grade Celsius, afectează cel mai mult capacitatea păsărilor de a se odihni. Porumbelul îşi pierde forma şi devine sensibil la boli atunci când nu se odihneşte corespunzător.
Găinaţul din crescătorie este cel mai bun indiciu al nivelului de umiditate. Într-un adăpost sănătos, o umiditate scăzută (sub 55%) face ca excrementele să fie rotunde, maronii şi solide, în vreme ce un nivel crescut de umiditate (peste 65%) va determina producerea unui găinaţ verde şi apos. Pe timpul nopţii, când porumbeii trebuie să se odihnească, nivelul umidităţii întotdeauna este ridicat deoarece, atunci când temperatura scade, umiditatea creşte. Acest lucru explică de ce găinaţul devine apos şi verde în dimineaţa ulterioară unei nopţi reci şi umede, după care redevine maroniu până seara, pe măsură ce ziua se încălzeşte şi umiditatea scade. Factorul care influenţează umiditatea este locaţia (sau geografia) crescătoriei. De multe ori, crescătorii îşi reconstruiesc adăpostul iniţial, care le-a adus succes, atunci când se mută în casă nouă, însă descoperă că nu mai obţin rezultate bune. Singura diferenţă constă în locaţia adăpostului.

După ce ati terminat analiza stării de sănătate a ochilor, verific aspectul general al penajului.Penajul trebuie sa aibe un luciu al penelor şi să va dea senzaţia de catifelare şi flexibilitate la atingere. Dacă penajul este uscat şi aspru şi nu este pudrat, acesta e un semn că ceva nu e în regulă.

De multe ori, carenţa de vitamine sau minerale este cauza penajului spălăcit, iar unul dintre lucrurile care pot provoca astfel de carenţe îl reprezintă paraziţii intestinali. Dacă descopăr una sau două păsări cu penaj spălăcit, imediat le trec în carantină şi le administrez un tratament împotriva viermilor. Adesea, crescătorii neglijează deparazitarea internă a păsărilor şi care poate face diferenţa în ce priveşte starea generală de sănătate.

Asa cum am mai spus ,este foarte important când vine vorba de alegerea păsărilor: sănătatea lor, o origine bună, aspectul exterior, sistemul nervos, comportamentul păsărilor în crescatorie , valabil si pentru zburatorii. Este de datoria crescătorului să facă o judecată despre porumbeii săi, pe baza observatiilor si verificărilor din crescatorie. Aceste observatii sunt mai valoroase decât orice teorie !

De fiecare dată când intrati în crescatorie, îti va lua timpul să priveasti cu atentie comportamentul porumbeilor si veti face multe descoperiri la unii dintre ei.Unii porimbei s-au ridicat ridica la o boxa cu imaltime de 1,50 metri cu sase sau sapte batai de aripi, alte păsări mult mai nervoase au nevoie doar de trei-patru lovituri sa ajunga la aceeasi inaltime .Se stie din experientă că cele mai bune păsări vor fi cele care au nevoie doar de trei-patru lovituri sa ajunga sus. Orice crescător poate învăta lucruri importante de la observarea porumbeilor în crescatoria sa.

Cei care au o cunoattere aprofundată a porumbelului îsi pot judeca caracteristicile fizice destul de usor. Gânditi-vă la echilibrul păsărilor, scheletul, muschii, aripile, pene si vitalitatea. Din păcate, alte caracteristici nu pot fi văzute cu ochiul liber, ceea ce face mult mai dificil să le judecăm. Organele interne ale unui porumbel includ inima, plămânii, ficatul, glandele si intestinele si au o influentă considerabilă asupra performantei unui porumbel. Este foarte dificil de a judeca calitatea organelor interne din exterior. Deci, este imposibil să aflăm dacă organele unui porumbel functionează corect. Dar trebuie să luăm în considerare si altceva: puterea fizică a unui porumbel influentează si performanta sa.
Chiar si atunci când un porumbel are o constructie perfectă si o sănătate perfectă, nu este încă sigur dacă va fi unul de succes. Când are tot ceea ce este nevoie pentru a deveni un jucător de succes, dar nu are un spirit puternic si abilităti de navigatie, porumbelul nu va avea succes niciodată.

Un crescător care este întotdeauna consecvent, care îsi dezvoltă, îsi studiază si îsi pregăteste porumbeii si care cunoaste originea păsărilor sale, va fi singura persoană care poate face o judecată corectă despre porumbeii săi. O selectie în mână este o metodă bună pentru a estima valoarea unei păsări. Dar în zilele noastre există prea multe păsări care nu durează prea mult. Motivul este că crescătorii se uită doar la caracteristicile psihice (inteligenta sa) ale unei păsări fără a acorda atentie celorlalte aspecte. Dacă vrei să ai succes trebuie să fii un bun crescător si un bun jucător. O pasăre trebuie să-si dezvolte simultan inteligenta, vointa si puterea fizică, dacă doriti să progreseze. Am văzut păsări care au putut găsi imediat cea mai scurtă cale spre casă si care au fost foarte motivati să ajungă la crescatoria de domiciliu cât mai curând posibil. Dar dacă această pasăre nu are puterea de a face acest lucru de câteva ori la rând, nu va deveni niciodată un concurent de succes.

Scopul final este de a combina cele două elemente în liniile voastre descendente: forta fizică si calitătile psihice; inteligenta. Un crescator nu va avea succes in cursele de sprint, daca neglijeaza caracteristicile fizice ale pasarilor lui. Pe de altă parte, un crescător de distante lungi care neglijează inteligenta si calitătile psihice ale porumbeilor nu va avea niciodată succes.

Dacă doriti ca porumbeii d-voastra să se îmbunătătească, trebuie să acordati atentie atît puterii, cît si inteligentei. Mai intai trebuie sa-ti judeci porumbelul in mana: ar trebui sa incerci sa obtii o idee clara asupra fortei fizice si a starii generale a pasarilor.

În acelasi timp, trebuie să vă asigurati, de asemenea, că porumbeii din familiile d-voastra au un grad ridicat de inteligentă, o multime de determinari si abilităti bune de navigare.

Dacă reusiti să vă selectati păsările cu acest lucru în minte si dacă puteti să cresteti păsări puternice si inteligente după sezon, veti ajunge la un procent ridicat de păsări de clasă superioară în crescatorie. Echipa dvs. de curse va consta numai din păsări care sunt perfect sanatoase, puternice si inteligente,suficient pentru a face cursele cele mai exigente.
O selectie bună ar trebui să vă permită să compuneti o echipă care constă din cei mai buni porumbei de curse posibile din crescatorie. Dar pentru a face acest lucru ar trebui mai întâi de toate să decideti ce fel de echipă căutati. Aceasta înseamnă că trebuie să stabiliti ce tip de curse veti face în timpul sezonului si căutati porumbeii care sunt cei mai potriviti pentru acest lucru si care va oferi cele mai bune rezultate.
Dacă reusiti să selecti porumbeii care se potrivesc cel mai bine competitiilor la alegere, ai putea avea un sezon de succes înainte. Când ati selectat o echipă de curse pentru sezonul următor, va trebui să acordati atentie vârstei porumbeilor d-voastra. Dacă doriti să urmăriti cursele de lungă distantă, de exemplu, ar trebui să căutati o echipă mare de păsări mai mature. Acest lucru se datorează faptului că forta fizică a păsării nu este tot ceea ce contează într-o cursă pe distante lungi. Un aspect la fel de important este gradul de experientă si rezistenta lor, care deseori compensează lipsa dinamismului, care este tipică unei porumbel mai invarsta .

Acest lucru explică, de asemenea, de ce un crescător de distante lungi ar trebui să aibe mai multi porumbei in crescatorie , care să-i mentina destul de mult timp, mai ales dacă doreste să câstige premii în mod regulat. Porumbeii săi nu trebuie să depăsească cele mai bune rezultate, de îndată ce au făcut curse mai exigente. Ei ar trebui să câstige experientă în aceste curse si ar trebui să poată să o facă bine în orice conditii meteorologice pe viitor.

Evident, acest lucru nu se aplică în cazul porumbeilor de sprint. Datorită serviciilor de prognoză meteo, internet si alte inovatii, cele mai multe curse de sprint au loc în conditii bune. Aceasta înseamnă că experienta nu este atât de importantă pentru un porumbel de curse sprint. Un spirit puternic si abilitătile de navigare rapide sunt cele mai importante abilităti pentru un porumbel sprinter. Păsările tinere au de obicei un spirit puternic: o pasăre tânără este condusă de dinamism si este probabil să fie mai motivati în comparatie cu porumbeii mai maturi. Nu trebuie să uităm că acelasi lucru se aplică atunci când vă pregătiti porumbeii pentru sezonul următor.
Ideea este că un zbor dificil are un impact considerabil asupra sistemului nervos al unei păsări tinere, în timp ce o pasăre mai invarsta, cu o experientă suficientă, nu este probabil să fie deranjată de un zbor în conditii dificile.

Sistemul de navigatie al unui porumbel este o abilitate înnăscută, pe care crescătorul o poate îmbunătăti cu zboruri de antrenament. Dacă un porumbel sprint are abilităti de navigatie bine dezvoltate, experienta sa din zborurile anterioare va juca doar un rol minor aici.
Columbofilia fără timp, răbdare şi în primul rând pasiune nu se poate. Dar dacă pasiune ai, timpul trebuie să ţi-l faci, iar răbdarea să ţi-o cultivi singur.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.