Abel Marginean despre Buzdugan Ioan alias Ardeleanul

Ma plimbam prin Leipzig (Germania) mai precis prin micuta comunitate Sachsen, observ ceva pe jos, cand ridic ce sa vezi… era o poza, nu aveam cum sa nu remarc ce era scris cu rosu si ma intreb ‘ Oare cine si de ce o fi scris ?’ cand intorc poza observ  pe spatele pozei scris : ARDELEANUL,  42 de ani, 1.70 m, 66 kg, domiciliu stabil Jibou (jud. Salaj), domiciliu actual Leipzig,  cunoscator de engleza, germana si franceza… nu stiu nici astazi din ce motive am pastrat poza.

Buzdugan Ioan

De dimineata ma suna cineva si spune; “Vezi ca unu ARDELEANUL mananca mult rahat pe un site la ala” de este cel mai corect din Romania !’. ..  intru si citesc…  dau cateva telefone la care aud urmatoarele: “E din Jibou il cheama Buzdugan Ioan, noi ii spunem Nelu, are el tenul mai inchis!” … zic: Auzi nu cumva are un tatuaj nasol pe brat?… raspuns: “Da are, el este Nelu, acum este plecat in Germania!”

Mai citesc inca odata mesajul cu pricina:

”M-ai spart cu Abel asta al tau. Am mai auzit aceste cuvinte cu ceva timp in urma din gura unui crescator pe care il credeam aproape desavarsit in ale columbofiliei si care in acel moment a cazut zece trepte in ochii mei si ai multora. Te strici de ras cand auzi de acesti “cunoscatori si selectioneri”. Am sa scriu un articol intr-o zi despre acestia.”

Privesc din  nou poza pe care scrie mare si clar “INCEPATOR”. Intrebarile se inmultesc in mintea mea;  Daca Nelu e “spart” fara vina mea si rana lui se poate deschide si mai tare? Ce mare personalitate in columbofilie o fi Nelu daca NU trebuie sa cazi in ochii lui  minim zece trepte ?  Daca eu apreciez pe cineva si afla acest lucru  Nelu … odata cu asta  cade instant 10 trepte in ochii lui si a altora? O fi acel crescator desavarsit un fraier? De ce mai vorbeste Nelu cu respectivu’ daca este un fraier?

Nelu vrea sa scrie un articol ? O mai fi scris?

Si imi  spun : Bravo tata esti exact ce cautam eu! Intru pe Google si soptesc usor: Sesam deschide-te !!!

Citesc cateva zeci de mesaje si dupa imi spun; Nelule draga pe unde ai scris numai la fileu ai stat, ori ai jucat fotbal si ai fost mijlocas, ori ale tale cunostinte columbofile nu ma dezmint la ce am gasit.

Ce avem noi aici ?

1)    Sursa: porumbei.ro … subiect: despre porumbei cu 2 case ARDELEANUL, 03-11-2009, com.  39# Domnule “dyas” (poz.34.) am sa-ti spun ce fel de crescator sunt: sunt un crescator in varsta de 40 de ani cu ani grei de columbofilie in spinare cu rezultate si suficienta experienta.

2)    Sursa: porumbei.ro … subiect; despre porumbei Carnivori ARDELEANUL, 10-10-2012, com. 67, 69, # D-le admin: as dori sa recititi coment-urile lui “@petre” si sa-mi acordati dreptul la replica. Deci: am 27 de ani de columbofilie in spinare, majoritatea la cel mai inalt nivel. In materie de columbofilie am realizat multe lucruri si nu numai in columbofilie. Nu mi-e rusine sa ma afisez in societate fie ea columbofila sau de alta natura, nici chiar aici in Germania unde locuiesc de ceva vreme. Sa nu mai pomenesc de faptul ca, daca m-ai vedea in fata ochilor te-ai “scapa” vreo trei picaturi in izmene.  Interventiile mele pe site sunt uneori intradevar mai acide…De-a lungul timpului am avut o multime de invatacei de mai toate categoriile pe care ii mai “certam” uneori si de fiecare data cand o faceam “bagau la cap” si nu mai repetau greseala.

FCPR.RO centralizari: … si soptesc usor: Sesam deschide-te!!!

2008
– nici un porumbel cu norma !!!!!! … ai concurat cu porumbei maturi de 5 ani, 4 ani, 3 ani, 2 ani, etc. NUMAI CU BARBOSI!!!

2009
– 1 porumbel cu norma la demifond si fond, la ambele peste 400 puncte.
–  1 porumbel cu norma fond, 150 puncte.

Iarasi multi maturi cata frunza atat’ si iarba… cred ca se calcau pe barba si mai tare se incurcau intre ei… doua veri ai tot descalcit la ei!!!

2010
– 2 porumbei cu norma  fond, unu cu 400 de puncte si celalalt cu 600 de puncte.
2011
– 1 porumbel cu norma la viteza cu peste 600 de puncte.

– 1 porumbel cu norma la fond cu 135 de puncte.

2012
– Nu ai concurat!

2013
– Apari scris pe lista de la Satu Mare.

Deci pot lua si din cataloage 2007, 2006, 2005, etc. Mai are rost ?

Sursa: porumbei.ro subiect; Procentul de clasari

ARDELEANUL, 27.01.2011, com. 38# ”Exista o vorba care spune: “Toamna se numara bobocii.” Ca sa stii sa citesti si sa interpretezi corect clasamentele iti trebuie ceva mai mult decat matematica elementara.”

Eu; Nelu de data aceasta matematica a fost foarte simpla si am fost nevoit sa numar  pina la cifra 6…  toti bobocii adunati in urma a 4 toamne la rand … ai nevoie  de 1 kg de boabe sa scoti toti acesti 6 boboci din iarna !

Cum sta treaba cu experienta; la tine in judet ai asa  …, Tarau, Fekete, Culda, Szalontay … 5 mari si lati care sunt peste tine si asta in conditile in care domnii Szalontay (retras din sport) si Culda  membru  nou, dar toti au scos si cate un porumbel in fata  la nivel National… iar  media ta la puncte/norma pe general vorbind se invarte undeva la 400-500 puncte/norma/porumbel.

Sursa; porumbei.ro, Subiectul Hitler contra etc.

ARDELEANUL, 09-11-2012, com. 30# Porumbelul arata frumos, pune-l la imperechiat cu o femela de talie mica, dar foarte usoara la mina si e posibil sa scoti pui buni din el…Daca porumbelul este greu la zbor nu faci nimic cu el…

Eu, Nelu cate imperecheri ai facut pina in prezent din care sa rezultate un Campion National indiferent de categorie ?

Te rog frumos nu mai vorbii despre porumbei decat cu “invatacei” care se bucura si sunt  incantati de lucrurile pe care tu le poti spune… numai ca: daca cunostintele tale nu au legatura directa cu practica si nu lovesc/demonstreaza atunci  sunt subtiri … pe mine totusi ma sustin niste realizari si niste persoane care pot comfirma, etc… dar toate acestea (laudele) pe mine nu ma ajuta la nimic.

Abel Marginean

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.