Aceasta este calea – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Sunt unele lucruri in viata aceasta pe care nu le suport. Sa astept, de exemplu. Urasc sa stau in blocat in trafic si sa astep sa intru la doctor. Nu suport oamenii care conduc atat de incet pe banda din stanga si nu suport dansurile. Numai Dumnezeu stie cate ore am petrecut in toaleta in timp ce la petreceri se dansa.

Un alt lucru pe care nu-l suport este cand unii columbofili ii induc in eroare pe alti, in special cand acei oameni nu sunt incepatori.

Credeti-ma, inducerea in eroare a columbofililor, cu intentie sau fara, se intampla destul de des.

NU ESTE CORECT

Multi oameni cred ca iti poti lua gandul de a deveni campion daca nu ai la dispozitie timp si bani din plin.

Unii sustin ca banii pot distruge sportul columbofil. Eu nu sunt de acord.

In cred ca poate fi in dezavantaj cand ai parte de multi bani.

  • Oamenii cu bani sunt mai putin vigilenti cand cumpara porumbei.

  • Oamenii cu bani tind sa aibe multe pasari. Ei nu selecteaza atat de strict.

Pe de-alta parte oamenii cu bani putini vor fi mult mai atenti cand vor cumpara porumbei. Acestia nu sunt amagiti de nume, linii de porumbei si pedigree.

Ei stiu ca doar trebuie sa fie putin mai destepti. Oamenii cu bani putini vor face o selectie mai stricta. Iar selectia are o importanta vitala in sportul columbofil.

Toti campionii sunt diferiti, dar au un singur lucru in comun: sunt niste selectioneri foarte stricti.

Acestia elimina porumbeii pe care altii ii pun la reproductie.

Ceea ce am vrut sa spun este ca nu trebuie sa ai multi bani pentru a avea porumbei buni. Si ca nu trebuie sa petreci multe ore in crescatorie zilnic pentru a avea succes.

B. S.

Intr-adevar, sportul columbofil nu este atat de dificil. Indraznesc sa spun, am concurat bine toata viata mea. In 2012 am castigat 14 premii, un record, in 2013 am devenit locul 1, campion la porumbei maturi in H v Brabant (numele federatiei).

Dar niciodata nu dat atentie unor lucruri ca si zborul al saptelea, pene patrate, picioare albe, pene din coada cu un steag alb si ideea mea despre semnul din ochi, ar trebui sa fie bine cunoscute. Nu stiu care ochi cu care ochi sa-i imperechez, pentru ca cunosc despre ochi atat cat cunosc despre muschi.

Cu toate acestea nu am avut un sezon prost in toti acesti ani, mai mult rareori am avut o cursa slaba.

Dar nu sunt cei mai mari campioni cei care sustin ca stiu putin despre porumbei?

In special incepatorii, nu ar trebui sa se lase pacaliti de tot ceea ce citesc si aud. Deoarece rezultatul poate fi ca ei acorda atentie unor lucruri care nu merita sa fie bagate in seama.

SIMPLU

Reproducand multi porumbei, concurand multi porumbei si eliminand multi porumbei este drumul care te va duce la succes.

Eliminara porumbeilor ar trebui sa se bazeze in principal pe rezultate si sanatate naturala. De porumbei de calitate ai nevoie!!! Ceea ce distinge porumbeii buni de porumbeii obisnuiti este orientarea (o busola buna), rezistenta, sanatatea naturala si dragostea pentru teritoriul sau. Aceste lucruri nu pot fi vazute in picioare albe, pana a saptea sau in ochii porumbelului.

Dar despre doparea porumbeilor?

Hmm. Eu nu cred in doparea porumbeilor.

Mai mult, ce sens ar avea sa faci o pasare sa zboare mai repede daca este atat de proasta sa aleaga cea mai scurta ruta spre casa?

loftsboeckxF0055

Crescatoria din Boeckx, departe de a fi impunatoare, dar porumbeii din aceasta crescatorie au zburat foarte bine.

IN PRACTICA

Unii oameni care odata au concurat bine si dupa au devenit mediocrii stiu foarte bine la ce ma refer.

In zilele lor de glorie erau suspectati ca au secrete pana cand nu au mai avut porumbei de calitate.  Odata c u pierederea porumbeilor de calitate si-au pierdut si secretele.

Campioni ca si Eddy Janssen, Diels, Boeckx, Stickers Donckers si multi alti au devenit campioni chiar daca nu au cheltui bani pe porumbei. Iar campionii lor sunt in crescatorii mai putin impunatoare. Crescatoriile lui Janssen si Boeckx pot primii cu usurinta premiul pentru cele mai urate din Belgia. Si totusi porumbeii lor au concurat foarte bine din aceste crescatorii.

In ceea ce priveste acestea, povestea lui Eddy Janssens este interesanta.

In 2012 s-a saturat sa rada lumea de crescatoria lui urata. Facuse niste bani din vanzarea unor porumnbei si a decis sa construiasca o crescatorie noua.

Si inca ce mai crescatorie. Era de vis. Izolatia, ventilatia si asa mai departe erau facute strict dupa reguli. Columbofilii cu gurile larg deschise de uimire priveau la crescatoria ca din basm.

Vor fi oare rezultatele mai bune decat erau inainte?

A fost total opusul. In noua crescatorie porumbeii au refuzat sa faca performante!!!

EddyJanssensloftforsite

Vechea crescatorie a lui Eddy Jannsens era contruita contrar regulilor, dar s-a dovedit a fi buna.

CRESCATORIA

Crescatoria este foarte importanta pentru conditia porumbelului. Iar conditia porumbelului este foarte importanta sa zboare bine. S-au scris carti despre crescatorii. Crescatoriile ar trebuie sa fie bine izolate, ventilate si acoperisurile plate ar trebui evitate. Aceasta este teoria. Vechea crescatorie a lui Eddy Jannsens in care acesta a avut succes avea acoperisul plat. Columbofilii isi izoleaza cescatoriile pentru a avea diferente de temperatura cat mai mici intre noapte si zi.

Stickers Donckers, campionul de distante scurte, ar trebui sa rada de izolatie. Crescatoria sa este izolata ca si un tifon. Tinerii sai sunt pusi in voliere deschise. Si acestia zboara ca naiba.

FRATII

Am avut odata si eu un asa numit super si fratele sau de cuib. Nu puteam sa-I deosebesc unul de celalalt. Aceeasi culoare, aceeasi aripa, acelas corp si aceeasi parinti. Trebuia sa verific inele sa imi dau seama care era. Dar in curse se vedea diferenta. Cel super era super, iar fratele sau nu era bun de nimic.

“Daca fratele unui porumbel super nu zboara bine atunci acela este un bun reproducator” sustin unii.

Pe ce se bazeaza aceasta teorie?

“Ha”, ai putea sa crezi. Ar trebuie sa reproduci direct din super zburator!!!

Ar trebui sa  nu faci nimic.

Singurul lucru pe care ar trebui sa faci este sa te bazezi pe noroc. Iar norocul te poate ajuta putin. Formula este urmatoare, dupa cum am mai zis, reprodu multi, zboara multi si culege (elege)multi. Sau …elimina porumbeii slabi, vinde porumbeii buni si pastreaza porumbeii de calitate.

IN CONCLUZIE

Dar despre hranirea porumbeilor?

Ludo Claessens obisnuia sa spuna ca hranirea este cea mai putin importanta in sportul columbofil.

Deasemeni si Roodhooft spunea ca nu cunoaste nimic despre hranire.

Aceasta s-ar putea sa para ciudat dar… nici eu nu stiu.

Si totusi… am concurat foarte bine toata viata mea si la fel si Andre.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Aceasta este calea – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Chiar daca articolul este unul vechi, te felicit pentru postare! Este posibil, ca atunci cand recitesti ceva… sa percepi altfel ideea de baza si de ce nu, poate in modul corect!

    1. Din lipsa de timp nu prea am mai adus articole noi in ultimile 2 saptamani, asa ca am fost nevi sa readuc altele mai vechi, si care poate la acea vreme nu au beneficiat de atat atentie, mai ales ca numarul vizitarilor pe atunci era la jumatate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.