Ad Schaerlaeckens despre salmoneloza

Personal am vazut prea multe ca sa nu i-au in serios aceasta boala, salmoneloza. Dr. de Weerd poate ca exagereaza, dar chiar si atunci cred ca m-as insela pe mine insumi crezand ca toti cei 80 de porumbei ai mei nu au boala, sau nu sunt purtatori ai bolii. Mai mult daca testele de laborator arata ca nu sunt semne de boala, acest lucru nu inseamna automat ca boala nu este prezenta. Inca un lucru, chiar daca porumbeii par sa fie perfect sanatosi, acestia s-ar putea sa aibe salmoneloza.

Semenele bolii le cunoastem cu totii: aripa atarna in jos, fara vitalitate, gainat verzui si in special puii care mor in cuib sau oua nefecundate. Asa cum am spus chiar si porumbeii care par perfect sanatosi pot avea salomoneloza. Astfel eu imi tratez porumbei in fiecare an in luna Octombrie pentru 12 zile. Campionul W de Bruyn isi trateaza porumbeii pentru 3 saptamani, Bosua o face in martie, tot pentru trei saptamani. In trecut, aveam un medicament fantastic, Altabactine, acesta nu este disponibil astazi, dar specialistii veterinari cunosc cum sa produca un echivalent al Altabactine ( Chloramphenicol and furaltodone). Putem sa tratam porumbeii pentru salmoneloza in perioada de naparlire?

Altabactine

Sigur ca putem. Partea buna acestui medicament este ca nu impiedica procesul de naparlire. Cabd vine vorba de viermi si de coccidioza este altceva, medicamentele pentru viermi pot afecta penajul porumbeilor. Asa ca nu-mi asumi niciun risc si imi tratez porumbeii.

SFATURI:    

As vrea sa va dau urmatoarele sfaturi:

-Tratati-va porumbeii pentru 12 zile sau mai mult in fiecare an, in special daca introduceti des porumbei in crescatorie.

-In cazul in care vaccinezi, fa-o doar dupa un astfel de tratament.

-Daca stii ca pasarile tale au fost bolnave cu salomoneloza, repeta vaccinarea dupa o jumatate de an.

-Dupa vaccinare asteapta cel putin o luna pana sa imperechezi, daca o faci mai devreme poti sa fii sigur ca reproductia  va fi o catastrofa.

VESTI BUNE

Vestea buna este ca daca porumbeii sufera de salmoneloza iarna, nu inseamna ca vei avea un sezon prost la zboruri. Multi au descoperi ca contrariul este de multe ori adevarat.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Ad Schaerlaeckens despre salmoneloza

 1. Imi place din ce in ce mai mult siteul, chiar daca e un articol vechi sti sa il actualizezi la timpul lui bravo pentru ceea ce faci

 2. Incerc sa mai readuc la lumina niste articole care pot fi folositoare in urmatoarea periaoda. E greu sa creezi materiale de interes si de calitate tot timpul, dar incercam, impreuna cu Dl. Sava Gruescu.

 3. Dragilor,
  Dupa experienta mea ,nu exista crescatorie fara Salmonelloza.
  Ea a devenit o bacterie comensala,pe care organismul o tine sub control,iar in conditii de stress,zboruiri,reproductie etc,exalteaza virulenta si se exprima clinc.
  In plus,in formele cronice,pe langa atite,miozite,ele se localizeaza in oviduct si transmit boala inca de la formarea oului,noul pui fiind deja purtator.
  Folositi profilaxia prin vaccinare,tratamentele periodice si cel m-ai inportant nu uitati de Probiotice(UN SECRET-JUNGHERPULVER-O MINUNE CARE NU STITI S-O PROMOVATI-imunoglobuline cu actiune precipitanta inpotriva bacteriilor de orice tip)
  Cu stima,
  dr SANTA DAN IULIAN

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.