Adapostul “raiul” porumbeilor

Pentru porumbeii voiajori trebuie creat un mediu propice, un mediu in care sa-si doreasca sa se intoarca. In esenta, porumbeilor trebuie sa le placa adapostul, sa-si doreasca sa revina acolo cat mai repede. Pentru aceasta este nevoie de:

  • Sa fie un loc sigur – Pentru porumbel, adapostul trebuie sa fie “sanctuarul” care sa-i ofere siguranta. Daca urmariti un porumbel salbatic ce traieste in podul casei, avand ca loc de intrare o gaura intre tigle, veti observa ca el “plonjeaza” direct in locas, deoarece el stie ca acolo este in siguranta, nu exista nimic care sa-i faca rau. Daca insa o pisica va fi pe acoperis, porumbelul se va roti, incercand sa priveasca prin acea gaura inainte de ateriza. Acest comportament este dictat de instinctul de conservare.

ChalrsvLrev4mk

  • Sa i se puna la dispozitie un loc de odihna – Porumbeilor le place sa isi desfasoare activitatile zilnice, hranire, ciugulit, somn fara a fi deranjati. Intr-adevar, precum am mai mentionat, perioada de odihna dupa o sesiune de antrenament si dupa masa este un factor in atingerea formeni de concurs. Mediul din jurul adapostului paote avea multi factori perturbatori (copii, caini, zgomote, fum, etc.). POrumbeii se pot acomoda in principiu cu orice, daca expunerea este deasa sau continua si de la o varsta frageda. Oricum, daca sunt obisnuiti, nu inseamna ca le si place. Oamenii care locuiesc in apropierea unei strazi intens circulate se obisnuiesc cu zgomotul continuu al traficului, dar asta nu inseamna ca le place.

pictures 024

  • Sa le asigure hrana si apa – Studiile efectuate peste ocean au aratat ca, la intoarcerea porumbeilor in adapost, daca nu gasesc acolo hrana si apa, ca recompensa, in mai putin de cinci secunde de la sosire, motivatia se reduce la jumatate. Pentru pasarile in varsta, motivatia intoarcerii este mai cuprinzatoare: cuibul, odihnitoarea, perechea, ouale, etc. Dat toate pasarile, si in special cele tinere, au nevoie sa stie ca in adapost le asteapta apa si hrana.
  • Sa fie un loc unde sa-si creasca puii – In crescatoria de concurs, aceasta depinde de metoda folosita de crescator.

Sursa articol: Sanatatea, Bolile si Managementul Porumbeilor de Colin Walker

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Adapostul “raiul” porumbeilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.