Porumbei Voiajori: Adaposturile de porumbei si clima

pigeon-loft8

Un lucru foarte important cand vine vorba de adapostul porumbeilor este umiditatea, e foarte important sa se urmareasca ca adapostul sa nu devina umed. Umezeala in adapost poatea aprea atat in zonele cu umiditate crescuta cat si in cele cu umiditate redusa. In zonele reci, aerul nu poate transporta prea multa umiditate, deci adaposturile care contin prea multe pasari pentru nivelul lor de ventilatie vor deveni umede deoarece umezeala prezenta in aer se va condensa pe suprafetele din interior sau nu se va putea evapora de la excremente. In zonele calde, aerul cald este deja saturat cu vapori de apa. Umezeala este controlata cand aerul este cald si uscat. Aceasta se poate face cand numarul de pasari si ventilatia sunt optime.

Un adapost uscat se poate obtine prin metode diferite in zone diferite. Sunt trei tipuri de climat ce trebuie luate in considerare:

  1. Nopti reci si zile reci – aerul rece si persistent nu poate transporta multa umiditate si astfel excrementele vor ramane umede intreaga zi, daca nu sunt indepartate. Daca adapostul nu este ventilat adecvat, aerul expirat de pasari se va condensa pe pereti si tavan. Pentru a evita situatia, trebuie sa curatam zilnic excremetele si sa realizam o inchidere suficienta a adapostului, astfel aceasta sa devina calda datorita caldurii degajate de corpul pasarilor. Aerul cald se va ridica si trebuie sa aibe posibilitatea sa iasa prin gaurile din acoperis sau prin gaurile de ventilatie. Gaurile in perete situate la un nivel os faca imposibila pastrarea caldurii. IN zonele cu frig extrem este necesar sa incalzim adaposturile, dar trebuie avut grija sa nu se creez un mediu cu un climat de sera, in acest sens se va asigura o ventilatieadecvata adapostului.
  2. Nopti reci si zile calde – pe timp de noapte se pot aplica cele descrise mai sus. Adapostul trebuie inchis astfel incat pasarile sa reuseasca sa  incalzeasca adapostul prin caldura degajata de corpul lor. Pe timpul zile caldura degajata de soare impreuna cu caldura degajata de pasari vor crea un climat umed inchis, astfel este nevoie ca adapostul sa aibe niste guri de aerisire pe parcursul zilei. Se pot folosi elemente detasabile si glisante, deschiderea lor facandu-se in functie de temperatura si de vant, daca afara bate vantul adapostul este ventilat mai bine si nu este nevoie sa deschidem prea mult aceste panouri pentru a avea un schimb de aer optim. IN aceste conditii de vreme trebuie avut grija deosebita daca adapotul este situat langa apa, in zona de coasta, piscina din curte, apa retine caldura si continua sa o evapore si in serile mai reci. Pentru a fi de succes, astfel de adaposturi trebuie inchise noaptea, pentru ca porumbeii sa se poate incalzi si sa nu doarma in umezeala.
  3. Nopti calde si zile calde – in aceasta situatie adaposturile mai deschise pot fi de succes, iar in anumite zone temperatura este foarte ridicat incat aceste adaposturi trebuie sa fie tot timpul deschise. Pasarile se racoresc prin evaporarea umezelii din sacii de aer. Atunci cand este foarte cald, o mare cantitate de umezeala se pierde din corpul lor in acest mod si , daca adapostul nu este suficient de  bine ventilat, se creeaza un mediu extrem de umed si sufocant. Cu conditia ca sa fie suficient de inchise incat sa protejeze pasarile de vant si sa le asigure sentimentul de siguranta. In zonele cu caldura si umuditate persistenta atingerea formei super formei devine o adevarata provocare, o umiditate persistenta ii face pe porumbei sa devina vulnerabili la boli.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.