Administrarea de antibiotice la porumbei

Saptamana trecuta am citit un articol pe porumbei.ro despre administrarea antibioticelor; in Romania de cele mai multe ori se administreaza medicamentele dupa ureche fara a se realiza analize coprologice sau de sange. Din aceasta cauza virusii si bacteriile au capatat o rezistenta sporita la mai multe medicamente.

În urma monitorizărilor prin antibiograme a principalilor agenţi bacterieni patogeni la porumbei, în ultimii 7 ani, în cadrul Laboratorului de Diagnostic în patologia aviară Romvac, s-au evidenţiat următoarele:
– În urma folosirii îndelungate şi adesea abuzivă a antibioticelor, nivelul antibiorezistenţei a crescut.

– S-a constatat creşterea semnificativă a rezistenţei la antibiotice a E. Coli (care în trecut era combătut folosind cu succes antibiotice „uzuale”).
– Se remarcă rezistenţa deosebită a Pseudomonas aeruginosa.
– Aminoglicozidele (Gentamicină, Neomicină, Spectinomicină). Ceftiofur şi Colistinul îşi păstrează per total eficienţa asupra bacteriilor gram negative: Salmonella, E. Coli etc., datorită faptului că nu se absorb decat în proporţie redusă, de la nivel intestinal, nu au dat naştere la multe tulpini rezistente, această caracteristică limitand utilizarea lor în stările patologice cu manifestare septicemică, fiind utile doar în infecţiile intestinale (enterite – diaree).
– Se remarcă efectul convenabil al asociaţiilor de antibiotice cu acţiune sinergică.
– Macrolidele (eritromicină, tylosin, tilvalosin) şi tetraciclinele (oxitetraciclină, clortetraciclină, tetraciclină, doxiciclină) au un efect redus antimicrobian, mai mult se vor utiliza pentru efectul micoplasmocid (singure) sau în asociere cu alte antibiotice pentru a le potenţa efectul antimicrobian.
– Avand în vedere creşterea alarmantă a antibiorezistenţei (în special a E. Coli) se recomandă administrarea simultană a unor asociaţii de antibiotice sinergice (Enrofloxacin + Colistin, Lincomicin + Spectomicin, Amoxiciclină + Colistin, Fosfamicină + Tylosin, Doxiciclină + Tylosin etc.) cu spectru larg şi efect sistemic (pe cat posibil şi micoplasmocid) şi rotirea periodică a acestora (o clasă de antibiotice cu alta).
– De regulă, antibioticele se vor administra pe o perioadă de 3 – 5 zile (excepţie în cazul Salmonelozei = 7 – 10 zile sau Chlamidiozei – Ornitoză = 30 zile).

Articolul intreg il gasiti pe porumbei.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Administrarea de antibiotice la porumbei

  1. Pingback: tratament candida
  2. Termenul „antibiotic” este de origine greaca si semnificatia acestuia s-ar putea traduce “impotriva vietii”. Insa lupta nu se da impotriva celui care si le administreaza, ci a germenilor care ii creeaza probleme. Antibioticele continua sa fie adevarate forte miraculoase care pot salva vieta( in cazul nostru ,al porumbeilor).Antibioticele se împart în antibiotice cu spectru larg de acţiune şi cele cu spectru de acţiune restrâns. Insa pentru acesta, este nevoie sa fie administrate corect.
    Exista numeroase microorganisme care pot cauza infectii – in principal bacterii si virusuri sau chiar ciuperci.Antibioticele sunt microorganisme care împiedică înmulţirea bacteriilor, stopând infecţiile. Acestea distrug bacteriile selectiv, neafectând celulele organismului, prin urmare acţionează doar acolo unde pot diferenţia între cele două tipuri de celule. Antibioticele sunt eficiente numai impotriva bacteriilor! Acest fapt se datoreaza diferentei majore dintre bacterii si virusuri. Astfel, bacteriile se pot dezvolta pana la o dimensiune de 0,002 mm, sunt capabile de propriul metabolism si pot fi dezvoltate in mediu artificial de hranire. Spre deosebire de acestea, virusurile sunt de aproximativ cateva sute de ori mai mici decat bacteriile, nu pot exista autonom, avand nevoie de celule gazda.
    Antibioticele ataca peretele celular sau metabolismul bacteriilor, insa impotriva virusurilor care se instaleaza in celulele porumbeilor, nu pot lupta. Foarte important: Antibioticul trebuie administrat intotdeauna pana la incheierea perioadei pentru care a fost prescris. Utilizarea corecta, cantitatea de substanta activa continuta si timpul de administrare sunt stabilite de medic in functie de infectia respectiva, tinand cont de eventualele alergii sau afectiuni concomitente. In cazul unei imbunatatiri a starii dupa prima zi de tratament, inseamna ca antibioticul este eficient. Cu toate acestea administrarea antibioticului trebuie continuata conform perioadei prescrise.Numai asa vor fi distruse toate bacteriile si se va evita aparitia rezistentei germenilor. Alte prevederi importante privind administrarea sunt:
    • Respectati perioadele de pauza indicate intre administrari. Doar asa veti asigura mentinerea constanta a nivelului de substanta activa in corp.
    • Momentul exact al administrarii. In prezent exista diferite grupe de antibiotice in functie de substantele active pe care le contin. De aceea, nu poate fi stabilita o regula general valabila pentru momentul de administrarea al acestora.
    Prin modul in care actioneaza, antibioticele pot avea si efecte secundare. Bacteriile sunt necesare vietii, spre exemplu cele din cavitatea bucala sau in intestinul gros. Acestea asigura o digerare corecta a hranei. Cu toate acestea, un tratament cu antibiotice va distruge nu numai bacteriile daunatoare, ci si pe cele benefice. Se intampla astfel ca echilibrul florei intestinale sa aiba de suferit si printre efectele secundare ale antibioticelor sa se numere, in mod destul de frecvent, excremente moi sau chiar diareea.In mod normal, dupa incheierea curei de antibiotice, flora intestinala se reface rapid si totusi ,porumbeii care au fost tratati cu antibiotice ,li se pot administra preparate speciale de refacere a florei, spre exemplu culturi de drojdie din saccharomyces boulardii sau extract de bacterii din lactobacillus si bifidobacterium. Bacteriile „prietenoase“ din compoziţia probioticelor combat distrugerea florei intestinale, reglează tranzitul şi întăresc sistemul imunitar. In cazul infectiilor, daca acestea sunt cauzate de bacterii, tratamentul cauzal este reprezentat de antibiotice. Exista diferite bacterii care pot fi tratate cu substante active diferite. De multe ori insa, cauzele infectiilor pot fi virale sau fungice iar in aceste situatii nu se recomanda tratamentul antibiotic.In cazul multor bacterii, antibioticele nu mai au nici un efect. Motivul: agentii patogeni au dezvoltat rezistenta impotriva medicamentului. De cele mai multe ori motivul pentru aceasta, este administrarea neglijenta a antibioticelor. In cazul intreruperii tratamentului inainte de termenul prevazut de medic, bacteriile puternice nu sunt distruse, devenind astfel rezistente impotriva medicamentului, asadar isi pierd sensibilitatea la antibiotic. Pentru a supravieţui, bacteriile îşi schimbă structura genetică foarte repede şi devin mai rezistente.În mod paradoxal, folosirea acestor medicamente pentru o perioadă îndelungată de timp duce la un risc crescut de apariţie a infecţiilor, prin pierderea rezistenţei imunitare. Organismul porumbelului nu mai reacţionează la substanţele pe care un antibiotic le conţine, iar, în cel mai grav caz, devine imun la toate antibioticele. Tocmai de aceea este atat de importanta respectarea duratei prescrise si a orelor de administrare pentru antibiotice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.