Afacerile si porumbeii voiajori – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Era luna aprilie cand am primit un e-mail de la Dl. Claus din Danemarca. Vazuse un porumbel la licitatie pe pipa, al lui M de Cock cu seria inelului B-12-4313903. Acesta studiase ochii porumbelului de vanzare pe Pipa, la fel si ochii parintilor porumbelului.
In urma acestor observatii stia ca ceva era gresit. Dar era o mica problema. Porumbelul avea certificat AND. Si totusi nu putea sa uite, Se intreba, cum de putea sa fi gresit? Ca si un detectiv, incepuse sa faca cercetari si fie ca ma credeti fi ca nu, avuse dreptate. Pedigree-ul porumbelului era gresit si la fel si certificatul AND. Binenteles ca Dl. Cock nu a realizat pedigree-ul fals?
Poate o fi fost ceva in neregula cu programul de pedigree din calculator? Sau poate a fost mama porumbelului o “doamna fierbinte”?
Cine poate sti.
Dar… daca nu era columbofilul danez un alt cumparator s-ar fi ales cu un porumbel care nu era ceea ce se astepa sa primeasca in schimbul banilor platiti.
M DE COCK
M de Cock a beneficiat de multa publicitate in ultimul timp. El este unul din crescatorii care vand aproape toti porumbeii, iar dupa licitatii va avea in continuare porumbei de vanzare. Exact ca si multi altii.
Nu cu mult timp in urma, aproape toti porumbeii sai au fost vanduti pentru o suma record. Ca si porumbeii Thones, la fel si porumbeii sai au generat mai mult de un milion. La fel si Thones a mai avut multi porumbei de vanzare dupa licitatia totala. Acesta a organizat licitatii in tari exotice, dupa ce si-a vandut aproape toti porumbeii aici. Acestia sunt niste baieti speciali.
Este fascinant cum reusesc sa-si transforme porumbeii atractivi peste tot in lume, mereu si mereu. Este la fel de fascinant cum reusesc sa reproduca “super porumbei” unul dupa altul. Am spus eu super porumbei? Hmm.
ADMIRATIE RECIPROCA
Tanarul columbofil Ulrich Lemmens trebuie sa fi observat ca amandoi, atat Thone cat si De Cock au niste adevarate miracole in crescatorie. De ce ar fi licitat atat de multi bani pe PIPA? Dar, ce coincidenta.
De Cock crede ca si Lemmens detine adevarate miracole in crescatoria sa. De ce ar licita atat de multi bani pe porumbei de pe Pipa?
STUPID?
Asadar M de Cock vrea porumbei de la Lemmens, iar Lemmens vrea porumbei de la M de Cock. Tu si cu mine, am putea spune in astfel de situatii: “Este situatia perfecta. Hai sa facem schimb de porumbei.” Dar poate poate ca tu si cu mine suntem chiar prosti. Sau suntem lacomi. Sau egoisti.
Acesti baieti isi pun porumbeii de vanzare pe Pipa, si fiecare liciteaza pentru porumbeii celuilalt. Oare pentru a creste pretul pentru chinezi?
Fiti seriosi, fiti mai putin suspiciosi, va rog. Orice lucru are in spate un motiv.
Daca acestia ar schimba intre ei porumbei, si-ar mai lua Pipa comisionul, iar acest lucru nu este singurul pe care si-l doresc. Jos si Marc nu sunt ca si mine si tine. Acestia sunt generosi si filantropici. Nu este oare acest lucru dragut?
ADEVARUL
Chiar in acest moment licitatia porumbeilor lui Leo Heremans este in derulare. Acesta si-a vandut aproape toti porumbeii in urma cu cinci ani si acum, din nou, isi vinde aproape toti porumbeii. Peste 500 de porumbeii in total.
Lasand gluma deoparte, cand spun ca acest om are porumbei buni, gresesc. Acesta are porumbei foarte buni. Am mai scris inainte acest lucru. Dar acest lucru nu este totul. Oamenii de la noi spun ca nici cel mai mare campion nu reuseste sa reproduca un porumbel bun din 10 porumbei. Zece la suta buni? Acest procent este prea optimist pentru oricine. Campioni ca si Koopman, Verkerk, Vercamen, van Elsacker si multi altii reproduc 200 de pui in fiecare an. Sunt 10 % dintre acestia buni de ceva, atunci 20 de porumbei pe an, care inseamna 60 de porumbei buni in decursul a 3 ani. Cine in toata lumea aceasta detine 60 de porumbei buni? Inseamna si 540 de porumbei slabi. Si, inca o odata, este o abordare optimista. Nici macar 10 % din porumbeii pe care ii reproduc acestia sunt buni de ceva.
Dar sa presupunem ca Leo este diferit. In timp ce nimeni din intreaga lume nu reuseste sa reproduca 10 porumbei buni din 100 de porumbei reprodusi, poate campionul Leo reproduce 33 de porumbei buni din 100, ceea ce-l la propulsa pe pozitia numarul unu in lume intre columbofili.
Acesta are peste 500 de porumbei de vanzare in acest moment. Daca 30% sunt buni, care in opinia mea este o ilusie, nu mai putin de 350 de porumbei nu sunt buni. Eu nu am 350 de porumbei care au o calitate indoielnica. Dar cat de multi bani s-au licitat pentru acesti 350 de porumbei!!!
Eu nu voi reusi sa scot acesti bani din porumbeii mei care au demonstrat ca sunt buni.
BOLT
Pentru Bolt, un porumbel care nu a castigat niciodata un loc unu, cea mai mare oferta pana in acest moment este 160.000 de euro. Sunt oamenii care liciteaza atat de multi bani nebuni sau prosti? Hmm.
Poate ca sunt destepti! Acest lucru inseamna intelepciune in a face afaceri.
Daca acestia oameni l-ar folosi pe acest porumbel pe post de “taur”, reproducand in fiecare an 20 de pui. Cu o propaganda buna, puii din Bolt s-ar putea vinde cu 8000 de euro fiecare. Asta inseamna ca doar intr-un singur an, cumparatorul isi va recupera investitia, cei 160.000 de euro.
In urma cu 5 ani, inainte de prima sa licititatie totala, am sfatuit strainii sa vina sa-l viziteze pe Leo si sa cumpere porumbeii sai. Acestia nu m-au ascultat. Cine naiba mai este si acest Leo Heremans?
INCA
Leo Heremans inca are porumbei fantastici. Sangele porumbeilor sai se gaseste si in porumbeii mei cei mai buni. Cand vine vorba de cursele de viteza (scurte) nu vreau alti porumbei. Dar, si acest om care a ajuns celebru in lumea intreaga in doar cativa ani, reproduce si porumbei de calitate slaba.
Acest este ceva ce unii tind sa uite in timp de citesc toate bla bla-urile.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.