Africa de Sud – Ad Schaerlaeckens

Sursa poza: www.adlpigeons.com

AFRICA DE SUD

Cursa de 1 milion de dolari din Sun City Africa de Sud nu are nevoie de nicio introducere.

Am primit insa cateva email-uri legat de ultima cursa. Unele erau de la anonimi, ceva de genu: 148abd1@gmIL.com.

Nu-mi plac astfel de email-uri. Parca acesti oameni incearca sa ascunda ceva. In mod normal sterg astfel de email-uri, dar de data aceasta am citit cateva.

CRITIC

Un email aducea in discutie cursa de un milion de dolari si avea o atitudine critica. Omul, presupun un belgian, pretindea ca rezultatele erau falsificate (manipulate). “Cum as putea oare sa explic ca an de an belgienii obtin rezultate slabe, pe cand germanii si mai ales columbofili din tari in curs de dezvoltare columbofil, inving porumbei ai campionilor belgieni” s-a plans acesta. Eu insumi am discutat acest subiect cu un nume mare belgian. Acesta belgian a angajat 6 pasari, niciuna nu a clasat vreo cursa. “Pai nu sunt chiar asa de prost sa trimit cele mai bune pasari” spunea el. Sa fim seriosi. Sa angajezi cele mai proaste 6 pasari si sa platesti 6.000 de dolari? Oameni ca si acesta pot face chiar si un cal sa rada. Sunt sigur ca rezultatele nu sunt manipulate, si ca pasarile belgiene nu sunt destul de bune. In astfel de curse numele si linia de porumbei nu conteaza. Nici macar pedigree-le de aici si pana la Tokyo nu mai conteaza.

OLANDEZUL

Un mail de la un olandez era critic la adresa PIPA-ei. PIPA a scris pe site-ul lor ca Koopman a fost din nou remarcabil, in timp ce adevarul a fost ca performanta sa cu 4 pasari in primii 100 a fost de fapt chiar slaba, el angajand 110 pasari. 27 din 110 porumbei s-au intors iar restul de 83 nu au mai reusit. Individul respectiv avea dreptate. Pura coincidenta, dar PIPA avusese o licitatie cu pasari ale lui Koopman in acelas timp si nu fost prea inteligent din partea lor sa publice articolul respectiv. Intreaga lumea a putut sa vada rezultatele adevarate, iar acest lucru nu a fost bun pentru credibilitatea lor. Deasemeni, olandezul, a dat vina pe PIPA pentru preturile mari platite pentru porumbei la licitatii. Preturile respective sunt de-a dreptul nebune.

ALT EMAIL

Un alt e-mail, probabil de la un german, a fost mai putin critic dar a avut putin sarcasm in el. “Chinezii si altii platesc o avere pentru pasarile olandeze si belgiene dar in cursele din columbodroamele din intreaga lume nu sunt mai buni decat ceilalti” spunea el. In special germanii domina an de an. Ce a uitat sa mentioneze germanul, este ca acesti straini, printre care si germani, au porumbei campioni cu stramosi in Olanda si Belgia.

Cum pot fi explicate astfel de lucruri?

Ei bine, acum ajungem la singurul secret adevarat, in sportul columbofil: Selectia.

SELECTIA

Acele curse din cadrul columbodroamelor sunt organizate in tari in care conditiile sunt mult mai dificile decat in Belgia. Tari cu un relief atat de plat ca si Belgia si Olanda pur si simplu nu exista. Cat de diferite sunt tarile din care provin cumparatorii porumbeilor nostri. Pur si simplu nu poti compara Germania, Anglia, Africa de Sud, Portugalia si asa mai departe cu tari ca Olanda si Belgia.

Acolo, pasarile, au de indurat caldura, munti, vai, lacuri si paduri, si asa mai departe, in drumul lor spre casa, pe cand aici (Olanda si Belgia) terenul este plat ca o masa de biliard. In plus “pasarile noastre” deseori au parte de vant din spate si sunt lansate pe vreme buna, pe cand in alte tari conditiile sunt mult mai aspre. Deci ce se intampla?

Cumparatorii “pasarilor noastre” concureaza descendentii in conditii mult mai grele cu rezultatul ca acestia au creat o pasare in stare sa faca fata conditiilor grele in drumul lor spre casa.

EXPERIENTA PROPRIE

In urma cu ceva vreme am fost in Japonia. Am fost invitat de un barbat care a zburat pasarile mele si a castigat curse de la 1,000 de kilometri. Am fost socat cand am auzit. Pasarile mele care au au zburat curse de 1,000 de km si chiar au castigat astfel de curse? Nici vorba. Porumbeii mei nu pot zbura distante asa mari. Dar cand i-am vazut pasarile, familia de pasari in generatia 5 si 6, nu le-am mai recunoscut. Erau diferite de pasarile mele. Pasari puternice, create prin selectia curselor de-alungul timpului. Sunt supravietuitorii celui mai puternic.

Ce vreau sa spun este urmatorul lucru: Nu gasesc nimic anormal ca strainii sa-i bata pe belgieni si olandezi in cursele organizate de columbodroame din lumea intraga.

REMARCABIL

Stii ce este atat de ramarcabil?

Castigatorul cursei finale este adesea a o pasare care nu s-a remarcat inainte. Se pare ca ai nevoie de pasari de distanta scurta la primele curse si pasari de distante lungi la cursa finala. De fapt ai nevoie de pasari care zboare toate cursele(categoriile de curse). Dar belgienii nu au pasari specializate la toate categoriile, belgienii sunt specializati intr-o anumita categorie. Concureaza fie la distante scurte, mijlocii sau distante lungi.

Programul de zbor in Germania este diferit. Nu au de ales decat sa zboare  aceleasi pasari la toate distantele.

Mai mult pasarile germane, au de infruntat munti in drumul lor spre casa, pasarile belgiene si olandeze nu stiu cum e sa zbori peste munti. Este evident ca la cursele din cadrul columbodroamelor ai nevoie de pasari care pot zbura taote categoriile (pasari de general). Strainii par sa aibe astfel de pasari, pe cand belgienii nu.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Africa de Sud – Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.