
Nu cunosc situatia din Polonia, Portugalia, Marea Britanie, USA si din alte locuri.
Dar cee ace stiu este ca sportul columbofil in Olanda si Belgia este afectat de pierderile misterioase din randul puilor.
Acum cand scriu aceste randuri, este sfarsitul lui iulie 2015.
In Olanda sezonul de concursuri cu puii tocmai ce incepuse.
Aceeasi melodie veche rasuna din nou: Columbofili care au doar jumatate din pui acasa, sunt columbofilii norocosi. Dar sunt multi alti columbofili, care au doar 15 pui din 90, altii 32 din 170, 7 din 35. Si asa mai departe. Este foarte deprimant cand auzi asa ceva.
RAU
Asa cum am zis, tristetea este ca povestea se repeat in fiecare an. Unii crescatori nici nu indraznesc sa mai concureze puii. Sau doar ii zboara putin toamna, la cateva etape scurte cad pierderile intr-adevar 0sunt minime.
Din pacate aceasta abordare reprezinta doar o amanare a executie. Multi dintre acei pui se vor pierde in urmatorul an ca si yearlingi, datorita lipsei de experienta.
Chiar si cei mai mari campioni se Numara printre victim si nimeni nu vine cu o explicatie.
In anii 50 si 60 puii nu prea erau antrenati, multi crescatori nici macar nu aveau o masina, dar porumbeii nu se pierdeau. Azi in majoritatea provinciilor, porumbeii pot fi antrenati cel putin o data pe saptamana cu clubul.
De ce oare in trecut nu prea pierdeam pui?
Care este motivul pentru care azi pierdem atat de multi?
Acestea sunt niste intrebari pe care le gasim pe buzele tuturor.
Mai demult cand cineva vroia sa concureze 20 de pui, achizitiona 20 de inele.
Azi, cand cineva doreste sa concureze 20 de pui achizitioneaza 75 de inele
Datorita faptului ca unii crescatori, in special incepatorii nu pot face fata situatie se lasa de porumbei.
MISTERIOS
Iar cel mai ciudat lucru se intampla.
- deseori este aceeasi zi in care oamenii se plang ca multi pui se pierd de acasa. Porumbeii se comporta foarte ciudat. Cand ii lasi afara acestia fac cercuri si cercuri, zboara tot mai sus si apoi ups, sunt pierduti pentru totdeauna. “Este ceva in aer” spun oamenii. Poate ca au dreptate, da CE este in aer?
- Un alt lucru misterios este urmatorul. Crescatorii isi antreneaza porumbeii de regula din acelas loc, sa zicem 16 km distanta fata de casa. Primele 5 antrenamente nicio problema, apoi vine cel de-al saselea antrenament, majoritarea porumbeilor nu ajung acasa din acelas loc.
- De asemenea si urmatorul lucru mi s-antamplat mie. Puii sunt eliberati deodata toti, sa zicem de la 16 km, si doar dupa cateva ore primul pui ajunge acasa si urmatorii au sosit dar… unul cate unul. Care este motivul pentru care s-au despartit. Cum se paote ca 50 de pui, eliberati simultan sa ajunga acasa individual de la o asa de mica (ridicola) distanta?
- De exemplu prima etapa cu puii din acest an in provincia Oost Brabant, Olanda.
A fost o etapa de 100 km, aproximativ 60 de mile, doar. O vremea mai frumoasa era imposibil de obtinut. Insorita, cativa nori pe cer, vant slab din spate. Dar etapa a fot de departe una frumoasa. In unele cluburi si in adoua zi se mai putea clasa. Cu alte cuvinte doar o treime din porumbei erau sositi atunci.
INTREBARI SI RASPUNSURI.
Multe au fost scrise despre acest fenomen al pierderilor in cazul puilor. De ce “azi” si nu in trecut, este intrebarea cheie.
Radarurile, telefoanele mobile, internetul? Kmn. Suna rezonabil. NU aveam aceste lucruri in trecut. Dar de ce atunci nu pierdeam pui de la distante medii (demifond) si distante lungi?
“Puii trebuieau sa treaca(depaseasca) de ceva”, spune veterinarul Dr. Marien.
Are sens. Dar ce trebuie oare sa depaseasca?
EU STIU
Cand atat de multe pasari se pierd, nu este ciudat cand sunt zile cand gasesc si 5 pasari straine in crescatorie. Sunt niste porumbei fumosi printre ei dar si o gramada de ciurucuri carora le lipseste sanatatea (imunitatea) de baza. Acest lucru m-a facut sat rag urmatoarea concluzie si ca stiu UNUL dintre motivele acestor pierderi: Hrana este prea ieftina!!!
Pe cand aveam doar sapte ani, eram deja un columbofil. Acest lucru nu era ciudat pe atunci. Aproape toti vecinii erau columbofili, dar mai ales unchiul si prietenii parintilor mei. In orasul meu micut (4000 de locuitori), erau 65 de columbofili (astzai doar 6) si erau 4 locuri de unde puteai achizitiona hrana pentru porumbei. Era treaba mea sa fac rost de mancare, astfel ma inarmam cu o galeata si mergeam nu mai departe de doua case de noi (50 de metri). Pretul era de 50 de centi pentru un kilogram de mancare, din ce imi aduc aminte.
In acele zile tatal meu castiga 70 guldeni pe saptamana, iar o saptamana insemna 45 de ore de munca. Asadar el reusea sa castige in jur de 1,50 guldeni pe ora, cu care ar fi putut cumpara 3 kilograme de mancare. Astazi oamenii reusesc sa castige in medie 14 euro pe ora. Pentru 14 euro el poate cumapra un sac de 25 de kilograme de mancare pentru porumbei. Astfel in zilele de odinioara oamenii trebuiau sa lucreze o ora pentru 3 kilograme de mancare. Azi oamenii pot cumpara 25 de kilograme raportat la o ora de munca. O mare diferenta.
Astfel de cosuri de antrenament nu existau in copilaria mea.
REZULTATUL
Datoritafaptului ca pretul practicat pentru mancarea porumbeilor era o problema pentru aproape toata lumea mai demult, crescatorii nu reproduceau atat de multi pui. Doar din cei mai bun. Cosurile mari de antrenament, ca si cele pe care le avem noi azi nu existau atunci. Cat de diferit este azi. Pretul mancarii nu este o problema pentru columbofilii de azi, acestia reproduc “pan ace umplu crescatoriile”.
Mai mult, trebuie tinut cont ca in trecut nu aveam medicamentele pe care le avem azi. In urma a catorva decenii de tratamente au rezultat niste porumbei care au o sanatate de baza subrezita. Eu personal sunt sigur ca hrana ieftina, care a dus la reproducerea la nimerela, este UNUL dintre motivele pentru care pierdem atat de multi pui. De ce sunt atat de sigur de asta? Sunt foarte putini crescatori care nu pierd pui. Dar ei exista si Boeckx este unul dintre ei. Ar trebui sa veniti sa vedeti cat de sanatosi sunt puii sai pe intrega perioada de timp a anului. Iti taie respiratia.
Boeckx si fiul.
COMPLEX
Nu ma intelegeti gresit. Am spus ca sunt convins ca reproducand prea multi pui este UNUL dintre motivele pierderilor si nu doar SINGURUL motiv.
Datorita faptului ca puii care se pierd de la o distanta de doar 16 km, si mai mult din aceasi locatie din care au fost lansati de mai multe ori?
Sau ca 50 de pui, eliberati simultan care se intorc unul cate unul acasa?
Este ciudat!
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere si adaptare: Andrei Bondar
Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com
ca sa fie asa ieftin se folosesc multe soiuri industriale, cu productie mare la hectar si care sunt seci ca si continut.
In multe articole ne recomanda sa reproducem cat mai mult, aici ne spune ca se scot prea mulți pui! 🙂