Ajutor, porumbeii tineri (puii) nu se antreneaza – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Doar puii care se antreneaza in jurul crescatoriei in mod spontan pot fi concurati cu success. Daca nu se antreneaza, acestia nu sunt pregatiti nici macar pentru antrenamente scurte.

In Olanda si Belgia, majoritatea crescatorilor practica reproducerea in timpul iernii. Mai tarziu, in luna ianuarie, primul rand de pui fac primi pasi afara.

Sunt unii crescatori care actioneaza diferit. Pentru a evita ca puii sa fei prinsi de pasari de prada, acestia lasa afara puii pentru prima data doar atunci cand au in jur de 10 saptamani. Cativa porumbei mature ii vor ajuta pe acestia sa gaseasca intrarea in crescatorie.

opgevr7[1]

Sunt unii crescatori care isi lasa puii afara doar cand acestia sunt destul de maturi. Din acest motiv.

NICIO PROBLEMA

Majoritatea belgienilor incep zborurile (concursurile) cu puii la sfarsitul lunii mai, atunci cand puii au in jur de 4-5 luni. In Olanda se incepe cu o luna mai tarziu.

Acum se mai intampla ca in martie si aprilie porumbeii sa nu vrea sa zboare un metro macar. Crescatorii trebuie sa ii scoata afara fortat, vor zbura pana pa acoperis si vor ramane acolo.

Unii sunt ingrijorati de acest aspect, se tem ca vor pierde inca un an, in mare parete nu inseamna nimic. Este asa cum spunea veterinarul Norbert Peters odata: “Puii care nu se antreneaza nu-I pierzi.” Binenteles, acest lucru nu ar trebui sa dureze mult.

ASJulieeliseflor0110

Viata aceasta este mai mult decat porumbei.

 EU SI CU MINE

In legatura cu acestea, nu voi uita prea curand ce mi s-antamplat in urma cu mult timp in urma, prin 1993. In acel an am avut si eu o echipa de pui care au refuzat sa se antreneze in jurul crescatorie. Apoi, in aprilie, o echipa de filmare de la “Koerier” a venit la mine sa faca un film despre mine si porumbeii mei. Au vrut sa filmeze si puii care stateau in adapost, ca sic and ar fi dormit.

M-am simtit rusinat si i-am rugat sa nu filmeze. “Veniti dupa ce se termina sezonul”, le-am zis eu.

“Atunci veti putea realiza un film special despre echipa mea de tineri”.

Se uitau la mine intrebatori. “Oare astfel de porumbei vor putea concur?”

Intr-adevar, acestia au venit pe finalul anului si au realizat un alt film in care eram descries ca sic el mai bun crescator de pui din Olanda. Unul dintre cameramani era si el un columbofil. Din acel an credea cu tarie ca eu am niste pilule secrete. Cum oare acei porumbei sa se fi dezvoltat atat de senzatioanl?

DE CE SI CE SA FACEM?

Binenteles ca astfel de porumbei pot fi bolnavi. Iar porumbeii bolnavi au nevoie de ajutor. In majoritatea cazurilor este vorba de problem respiratorii si nu ai de ales; antibioticele ar trebui sa te poata ajuta. Cel mai bun lucru este sa folosesti o combinatie de mai multe antibiotic. O alta posibilitate este ca ceva este in neregula cu intestinele. Ce facem in inainte era sa tratam porumbei cu Altabactine si Ronidazole impreuna in acelas timp si hraneam porumbei cu hrana usoara. Functiona, aproape intotdeauna. De ce am sous in trecut? Datorita faptului ca Altabactine (care era un “produs de aur”, avea la baza Chloramphenicol si Furaltodone) nu mai este disponibil.

Dar asa cum am mai spus, este posibil ca porumbeii care nu se antreneaza sa nu fie bolnave. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa le dai mancare putina si usoara. De inteles ca mancare fara mazare. Mazarea nu are loc in hrana puilor. Acest lucru l-am facut in anul 1993. Singura mea problema a fost atunci ca nimeni nu mpa crezut.

eb15medicine_640x420

Stai departe de astfel de lucruri pe cat poti de mult. Dar cateodata nu ai de ales.

N-AI DE ALES

Si daca hrana putina si isoara nu are niciun effect si sezonul e pe cale sa inceapa? Atunci nu ai de ales si va trebui sa incepi antrenamentele cu masina. Dar ai grija. Primele antrenamete ar trebui sa fei de la distantante mici, doar cativa km sunt de ajuns. La inceput puii puii se vor mai pierde, dar mai tarziu, incetul cu incetul, acei pui vor incepe sa se antreneze. Corpurile lor erau cam “lenese” si au inceput sa beneficieze de antrenamentele fortate.

SITUATIA MEA

Asa cum am mai spus, aveamo reputatie buna ca si crescatori de pui. Pentru aceasta a trebui sa muncesc mult. Pentru decenii porumbeii erau pe primul loc. Alte lucruri erau mai putin importante. Dar vremurile s-au schimbat.

Acum am trei nepoti: un baiat de 3 ani si doua fete gemene de 8 ani.

Acestia sunt cu mult mai importanti decat porumbeii si sincer vorbind nu le dau in totdeauna toata grija de care au nevoie. Vorbesc de porumbei. Atunci cand nepotii mei vor  sa mearga la malul marii, ma duc cu ei.

Chiar si daca trebuie sa o fac mai multe zile la rand.

Chiar si daca se intampla sa fie sezonul de concursuri.

Asa ceva, sa sar peste vreo etapa, nici nu se punea in discutie in urma cu ani de zile (decenii). Azi este o normalitate.

Si totusi puii se antreneaza foarte bine, azi cand au in jur de 3 luni, majoritatea.

Trebuie sa recunosc, aproape in fiecare an, am cativa care raman in crescatorie cand le dau drumul, sau pur si simplu nu au chef de zbor, in timp ce ceilalti se antreneaza bine.

Ultimul lucru pe care il voi face este sa iti tratez. In timp ce 40 de pui in aceasi crescatorie au parte de aceeasi grija si sunt in regula, nu au nicio scuza ceilalti 5 sau 10.

Le pun cate-o clema, astfel pot sa vad care sunt lenesi dintre ei. Dupa o vreme, daca observ ca si-au facut un obicei din a fi lenesi scap repdepe de ei.

verbodenpoulen

In anii 90 eram de nebatut la concursurile cu puii. Aceasta este o scrisoare pe care fiecare crescator a primit-o. Ii incurajez sa parieze din nou pe porumbeii lor, devreme ce mi-au interzis mie sa pariez.

Una din cele mai mari greseli pe care un crescator le face in sportul columbofil este sa trateze intreaga echipa de porumbei pentru cativa porumbei bolnavi.

SI APOI

Binenteles ca i-au pedigreele DUPA ce i-am eliminate. Astfel previn tentatia de a pastra un porumbel doar din cauza unui pedigree.

Astfel de porumbei sunt niste pasari fara viitor.

Ceea ce am observat a fost ca a trebui sa elimin in mod regualt doua pasari din acelas cuib. In acest caz si parintii au o problema, una mare indraznesc sa spun. “Supravietuire” acesta este numele.

Atunci cand acesti pui lenesi nu mai sunt in crescatorie, nu-mi vine sa cred ce influenta pozitiva are asupra celorlalti. Se pare ca absenta acestora ii ascute, formeaza pe ceilalti mai bine decat o pot face medicamentele.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa poze: www.schaerlaeckens.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Ajutor, porumbeii tineri (puii) nu se antreneaza – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Sunt total de acord,iar greseala majora care se face la noi,este pregatirea puilor dupa schema adultilor,in ceea ce priveste medicamentatia si vaccinarile.
    Cred ca este o eroare,incarcarea hiperproteica,hiperglucidica plus tratamente agresive inpotriva trichomonozei,suprasolicita ficatul,deci intreg metabolismul va fii dereglat,in lipsa unor hepatoprotectoare,post-tratament.
    Un bun columbofil,ar trebui sa se informeze asupra nutritiei porumbeilor tineri s tratamentelor.
    Asa se intampla cu cei atotcunoacatori ce folosesc metrozol la pui si ala3-4 zile bronhosprint,in sezonul competitional,iar pui deabia m-ai ajung sau nu m-ai ajung deloc.
    Asa ne trbuie,daca ne luam dupa cmercianti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.