Alois Stichelbaut – Rasa de porumbei de cursa lunga a lui Stichelbaut

Alois Stichelbaut – Rasa de porumbei de cursa lunga a lui Stichelbaut – Stichelbaut Alois, “The Stichelbaut Strain Of Distant Racing Pigeons”

https://www.pipa.be/content/stichelbaut-alois-the-stichelbaut-strain-of-distant-racing-pigeons

Author: 01/11/2004Text : Liam O Comain / Edited : Degrave Martin

Initial imi doresc sa ma intreb in numele cititorilor , cum si ce m-a motivat sa scriu un articol despre rasa Stichelbaut ? Cred ca a rezultat din faptul ca in sezonul trecut unul dintre cei mai buni tineri ai mei, in cateva curse pe care le-a avut, a inceput sa se umfle ca un balon in jurul gatului. Cautand pe internet despre acest fenomen am dat peste o publicatie veche unde era relatata povestea unui celebru porumbel detinut de Alois Stichelbaut numit “Opgeblazen” acest nume in limba romana insemna ” Explodeaza”.
Aparent acesta era unul dintre cei mai buni zburatori a lui Stichelbaut si s-a intors dintr-o cursa din Tours cu sacii de aer inflamati. De fapt se intoarcea din fiecare cursa in conditia asta si trebuia sa fie intepat cu un ac sterilizat ca sa revina la normal. Dar in ciuda acestui lucru el a inregistrat in curse importante pozitii: 1, 2, 3, 4, 6, 10, 20 si 25 in perioada 1938/1939. ” Opgeblazen ” a fost vândut pentru fantastica sum? de 42.600 franci lui Maurice Van Theusche.
Astfel „ancheta” despre sacii de aer inflamati este cheia ce a deschis usa acestui articol a uimitoarei familii de porumbei Stichelbaut.
Toti ar trebui sa stim ca puterea, curajul si rezistenta sunt calitati necesare pentru a participa la curse de distante lungi sau maratoane. Ei bine  numele „Stichelbaut”  vorbeste de la sine de aceste calitati si in aceeasi maniera in care a facut-o si Jan Aarden. Gandindu-ne la  “acele vremuri”  nu trebuie sa luam in considerare faptul ca influenta Stichelbaut este moarta sau ca nu exista porumbei puri sau aproape puri reprezentativi reprodusi in aceasta perioada a timpului. Fiul unui prieten de al lui Alois Stichelbaut  concureaza cu porumbei aproape puri reprezentativi ai rasei, in Belgia in ziua de azi. Acel tata si prieten al lui Stichelbaut a fost  Daniel Labeeuw iar astazi, fiul lui Daniel,  Frans Labeeuw  are cea mai pura colonie de porumbei Stichelbaut .
Dar care a fost originea  acestui minunat porumbel voiajor  din Belgia? Alois Stichelbaut era un dealer care atunci cand a cumparat doi porumbei in 1922 din crescatoria unui prieten decedat, Alfons Derumeaux, nici nu-si imaginea ca punea bazele unei rase atat de bune pe care lumea a experimentat-o vreodata. Nici nu putea prevedea succesul pe care personal il va avea ,  in special intre anii 1930 si 1940. Intr-adevar el punea bazele unei rase care in afara succesului ei in curse, va contribui la formarea coloniilor unor mari crescatori: Vanhee, Vereecke, Descamps- Van Hasten, Marcel Desmet, si Leo Bostyn, Vanbruaene si Cattrysse pe langa multi altii.

In plus, doi porumbei de la unchiul sau Camiel Christiaens au fost adaugati in crescatorie si mai multi de la Vincent Marien si A. Vandecandelaere. Numele anterioare poate nu inseamna nimic pentru crescatorii moderni sau pentru cititori insa in zilele lor erau considerati unii dintre cei mai buni crescatori. De la porumbeii Vandecandelaere asociati cu Stichelbaut, au derivat pentru columbofilul din urma (Stichelbaut) o crescatorie cu porumbei de culoare predominant neagra. Un alt impuls pentru familie a venit atunci cand Stichelbaut a fost de acord sa se asocieze cu un faimos zburator numit Armand Declercq. Aranjamentul de a trece cei mai buni porumbei in ambele crescatorii a imbunatatit ambelele familii si a fost o dezvoltare majora pentru Stichelbaut.

Alois Stichelbaut a fost un sever selectioner. Acest lucru a contribuit la confirmarea crescatoriei lui ca fiind una dintre cele mai bune din acele timpuri. In orice caz el nu era o persoana care a cautat lumina reflectoarelor ci a ramas in umbra altora ca Bricoux si Sion. In urma incrucisarii au rezultat trei porumbei numiti: (A) ‘Old Crayonne’ care a fost din imperecherea lui Derumeaux si Marien; (B) ‘Old Scallopede ( un mascul) din nou din Derumeaux si Marien; (C) si un mascul reprodus prin incrucisarea lui A si B si un porumbel a lui Armand Declercq.

Din aceasta linie au fost multi zburatori faimosi si castigatori printre care ‘The Old Bordeaux Hen”, un porumbel cu un gut care din 1932-1936 a castigat 14 pozitii de la 1 la 44 in curse importante si a fost mama si bunica unor porumbei de prima clasa pentru Stichelbaut si pentru alti crescatori, de asemenea, alt porumbel de notat a fost ‘De Goode Blekem’ care a castigat 25 de premii, 15 dintre ele fiind in primele 10 pozitii, alt porumbel important a fost ‘The Good Black Cock’ care a castigat 19 premii, din care 8 in primi 10.

Din pacate dupa ani de succes in reproducere si curse, acesta si-a vandut colonia printr-o licitatie in anul 1946 din care s-au strans 145,000 franci. Dar spre deosebire de alte rase , asta nu a fost caderea lui Stichebaut deoarece un localnic din Lauwe care a achizitionat multi porumbei reprezentativi ai rasei Stichelbaut, a pastrat familia pura si a imbunatatit-o. Acesta era un macelar pensionat numit Michel Descamps-Van Hasten. Un sondaj despre crescatoria lui facut in anul 1973 a confirmat ca rasa era 100% din originea Stichelbaut. Acest ager crescator a pastrat incrucisarea la maximum si mai tarziu a introdus porumbei din crescatoria lui Labeeuws din Bissegem, care deasemenea detinea o linie de Stichelbout puri. Din nefericire intr-un timp scurt colectia lui Michel Descamps- Van Hasten a ajuns pe piata si in sase licitatii separate s-au vandut toti porumbeii pentru 5 milioane de franci .

Sfarsitul pentru Stichelbaut? NU! Aceasta linia a continuat sa progreseze, pe umerii unui bine cunoscut crescator numit Daniel Labeeuw. In retrospectiva putem spune ca  Labeeuw si Descamps -Van Hasten au fost „vehiculele” pentru continuarea lui Stichelbaut si a porumbeilor cu care a inceput  in anul 1922. Aptitudinile  porumbeilor din aceasta rasa au dus-o mai departe , iar reprezentatii ei au castigat concursuri nationale si internationale in toata lumea. Astfel  rasa „sculptata” de Alois Stichelbaut  si-a lasat amprenta in toata comunitatea columbofila din lume. A fost un geniu!!
In  final  ma gandesc la miile de columbofili de pe intregul glob care au experimentat o bucurie unica din simpla cronometrare a unui porumbel sau chiar ajungand la castigul unei curse  cu aceasta minunata linie „Stichelbaut”

” După moartea lui Alois Stichelbaut, care pusese piatra de temelie a acestei rase, foarte mulţi campioni belgieni şi străini au avut rezultate minunate cu această rasă, în special când se înapoiau de la 500 -1000 km.
Menţionăm câteva celebrităţi care au ajuns în vârful piramidei în columbofilia belgiană cu această rasă de porumbei: Marcel Descamp-Van Hasten, Gerard şi Michel Vanhee, Roger Vereeke, Leopold Bostyn, Marcel Desmet, fraţii La Beeuw, Pierre Dordin în Franţa, Germain Imbrecht (Belgia) etc. Lista de mai sus desigur că este incompletă, va fi însă mai uşor de înţeles dacă vom lua în considerare că porumbeii lui Stichelbaut s-au răspândit foarte repede pe tot globul. Desigur că rasa pură ţinută în anumite crescatorii se poate număra pe degetele de la o mână. Practic, este imposibil să menţionăm o listă completă cu crescatoriile care au avut mari succese prin infuzarea cu Stichelbaut.
Porumbeii lui Stichelbaut s-au vândut în anul 1946 pe o sumă fantastică! Cele mai mari succese Stichelbaut le-a avut în perioada 1930-1940 şi deşi avea în concursuri crescători faimoşi ca Dr. Bricoux, Caramin, Van Der Espt, Devriendt, Tremery, care jucau la văduvie, el de multe ori, prin metoda sa “la natural şi văduvie” reuşea să învingă câteodată aceşti campioni.
Stichelbaut niciodată nu se afla pe prim-plan, cum erau Bricoux, Paul Sion, Caramin, Bostyn şi alţii. Situaţia sa socială făcea ca el să se evidenţieze numai în clubul său, dar participa la concursurile de fond şi obţinea premii de vârf.
Stichelbaut nu avea porumbei mulţi şi desi juca cu puţini porumbei, în 1938 şi 1939, în şase ocazii a câştigat toate premiile incluzând 100 de franci, care pe vremea aceea era pariul maxim.
Porumbelul său 3117434-36 “De Opgeblazen” (“Explozie” sau “Umflatul” s-a înapoiat din cursa de la Tours umflat şi a trebuit să-l înţepe cu împunsături de ac ca să se desumfle) a fost vândut pentru fantastica sumă de 42.600 franci lui Maurice Van Theusche. Acest porumbel a zburat în concursurile de fond în 1938 şi 1939, câştigând mai mult de 25.000 franci ca premii, un record excepţional pentru acele vremuri. A câştigat 10 premii în 10 angajări de la Angouleme, în 7 concursuri în primii zece.
Acest porumbel din toate cursele se întorcea umflat, dar cu rezultate remarcabile. La Angouleme a luat premiile 1, 2, 3, 4, 6, 10, 20, 25 şi merita să fie ajutat să se desumfle după aşa rezultate.
Pol Bostyn care avea după război mulţi porumbei Stichelbaut şi ajunsese faimoasa vedetă columbofilă cu aceşti porumbei, la o licitaţie în iarna 1945 a realizat 92.000 franci.
Stichelbaut, în 27 ianuarie 1947, a vândut 15 masculi şi 11 femele şi a oprit după vânzare numai patru porumbei. A realizat 145.000 franci, o sumă enormă.
Culorile porumbeilor Stichelbaut erau negre cu reflexe de bronz pe aripi, negru solzat, albaştri, fumurii, guţi pe albastru”.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.