ALUNELE NEPRAJITE , O ARMA SECRETA ?( Fresh peanuts, a secret weapon? ) De Steven van Breemen

ALUNELE NEPRAJITE , O ARMA SECRETA ?( Fresh peanuts, a secret weapon? )-De Steven van Breemen

sursa:http://www.stevenvanbreemen.nl/?Hints_2_Win:Unroasted_peanuts%3A_a_secret_weapon_%3F

Cunoscutul biolog si columbofil german ,Dr.Arno Meyer din Hamburg, mi-a permis sa iau cateva notite interesante din jurnalul sau columbofil, spune Stevan von Breemen, notand cateva date foarte importante .

24 iulie: “Astăzi este  ultima  imbarcare a cursei cu porumbe maturi ,la o cursa de 700 km. La ora 14 am dat ultima hrana celor 14 porumbei care urmează să participe (șase văduvi și opt femele văduve), nu li s-a dat altceva  de mancare ,decât arahide pe saturate, mâncand  cât vor, iar noaptea in masina de transport ,gusile porumbeilor ,vor fi pline de mancare si de apa .”

26 iulie:”Ziua este fierbinte, 28 grade C. Porumbeii au fost eliberați la ora 06.15, plecarea este slabă și cursa rămâne deschisă pentru o lungă perioadă de timp, de la ora 16.48 până la ora 20.30. Până la ora 20.30 am constatat 12 păsări. Pot spune ca atunci cand au revenit acasa ,nici unul nu prezenta vre-o forma de epuizare si nici tendinta de mare sete , cu toate ca afara era caldura mare . Primii  zece porumbei veniti in prima zi , sunt câștigători și imi pare  foarte rău că primul porumbel nu a sosit  cu șase minute mai devreme . In dimineata urmatoare ,au sosit si ceilalti doi porumbei ,care au intarziat . ”
Nu, nu ati citit gresit,acei porumbei chiar au mancat cat de multe alune au vrut ei.Dr.Meyer a dedus printr-o gandire logica, faptul ca ar fi avantajos sa hranesti porumbeii cu arahide inainte de a-i imbarca. Mai exact,ce sunt arahidele de pamant ? – Arahidele sunt originare din America de Sud, Mexic şi America Centrală. Deşi sunt considerate a fi fructe uscate, ele fac parte din familia leguminoaselor. Fructele sunt nişte păstăi ce se dezvoltă sub pământ, fiecare putând conţine până la 4 seminţe din care se dezvoltă alunele. Cunoscute şi sub numele de „alune de pământ” sau „alune americane”, arahidele au fost folosite de oameni în alimentaţie din cele mai vechi timpuri. La începutul secolului XX, cercetările botanistului american George Washington Carver au scos la iveală potenţialul nutritiv al arahidelor. Arahidele, ca şi untul obţinut din ele, constituie o sursă semnificativă de proteine, mai mare decât orice altă plantă leguminoasă. Grăsimile conţinute sunt în principal nesaturate, benefice pentru organism prin efectul de reducere a nivelului de colesterol din sânge şi a riscului de boli cardiovasculare. Conţin minerale precum magneziul, zincul, cuprul, fosforul sau potasiul, precum şi o importantă cantitate de fibre. Cercetări ştiinţifice recente au demonstrat că arahidele conţin antioxidanţi, extrem de utili sănătăţii organismului uman. Nivelul de antioxidanţi din arahide rivalizează cu cel al multor fructe şi legume precum merele, murele, căpşunile sau morcovii.
Datorită conţinutului în magneziu, contribuie la buna funcţionare a unor enzime cu rol în refacerea celulară.Toate oleaginoasele (migdale, nuci pecan, alune etc.) şi arahidele (leguminoasele) conţin acizi graşi de acelaşi tip cu cei conţinuţi de uleiul de măsline.
În plus, oleaginoasele sunt bogate în proteine, fibre şi vitamina E, un antioxidant care neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară. Oleaginoasele au în general un conţinut ridicat de vitamina E, fibre, minerale şi oligoelemente (potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi cupru), o pondere importantă de lipide şi un conţinut proteic superior fructelor.
Continutul mare de minerale, ca zincul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul, dar si fibre si antioxidantii fac din arahide o sursa de antioxidanti care pot ajuta organismul sa se mentina sanatos si in forma. De asemenea, ele au un rol benefic si in inlaturarea oboselii fizice si psihice si a stresului. Ele actioneaza ca un calmant si reechilibreaza rinichii.

Analiza urmatorului tabel va clarifica mai bine acest lucru.
– procentajul carbohidratilor,grasimilor,proteinelor si valoarea nutritiva sunt exprimate in calorii –
Carbohidrati –  Grasimi – Proteine –  Valoare nutritiva
Porumb   –     69        –          4        –          10          –          361
Grau         –    69        –          2         –         12           –          351
Mazare    –     55        –          1          –         23          –         329
Arahide     –   12        –         47         –        30          –         609

Așa cum reiese din tabelul de mai sus, cea mai mare parte din semintele de baza ,cu care ne hrănim porumbeii ,constă în carbohidrați.Sistemul digestiv al porumbelului transforma carbohidratii din porumb,grau si mazare in proteine,care dupa aceea sunt stocate in muschii si in ficatul porumbelului sub forma de glicogen.In timpul cursei, glicogenul trebuie schimbat in energie, in acelasi fel si motorul unei masini , foloseste benzina  ca energie ,pentru a fi  pus in miscare vehiculul . Combustia unui gram de glicogen ii da porumbelului 4.1 calorii. Atunci cand rezerva de glicogen a unui porumbel s-a terminat si porumbelul inca nu a ajuns acasa in  crescatorie, el incepe sa-si arda proteinele din corp,care au aceeasi valoare de combustie de 4.1 calorii. Porumbelul isi foloseste proprii muschi in acest proces, pierzand in greutate si in cazuri extreme poate sa ajunga acasa,neavand altceva ramas dacat penele si oasele.Ar fi fost mult mai bine dacă în timpul acestor curse de maraton un porumbel ar fi putut avea suficientă grăsime pentru a arde.Dacă, înainte de a fi introdusă în coș, li s-ar oferi porumbeilor o hrană bogată în grăsimi, în loc de hrana normală care are un conținut redus de grăsimi, porumbelul nu ar fi fost obligat să-și folosească mușchii si ar ajunge acasa cu muschii frumos și rotund, în stare excelentă, pentru că în loc de proteine, avea grăsime disponibilă pentru energie.De asemenea, ar fi avut nevoie de un gramj mai mic de grăsimi, deoarece grăsimile au o valoare de combustie mult mai mare decât carbohidrații și proteinele. Un gram de grăsimeii asigura uni porumbel 9,3 calorii, adica  de 2,33 ori mai multă energie. Știți că o mașină de curse Formula-1 nu folosește benzină obișnuită, ci un combustibil care da o energie mult mai mare.Pentru a oferi porumbeilor  o cantitate suplimentară de grăsimi, unii crescători ii hrănesc cu mai mult porumb (4% grăsimi) și ovaz (7% grăsime).Si, pentru acelasi motiv, la sfarsitul sezonului,atunci cand porumbeii sunt in zbor pe parcursul unei intregi zile in timpul curselor de maraton,alti columbofili isi hranesc porumbeii cu seminte bogate intr-un continut bogat in ulei cum ar fi florea-soarelui(28%),seminte de in(34%),seminte de canepa(32%) si rapita(42%). Semintele care contin ulei nu sunt doar o desfatare pentru porumbei,ele sunt mult mai importante decat asta.Atunci când sunt în joc victorii în curse deosebit de dificile, aceste seminte pot deveni factorul decisiv, deoarece ajută păsările să sa-si mentina  forma și greutatea lor, chiar și în condiții extrem de dificile.A fost deja dovedit de către cercetătorii din Marea Britanie că hrănirea cu conținut ridicat de grăsimi duce la o îmbunătățire a performanței, mai ales atunci când furajele au fost amestecate cu 5% ulei de porumb.

Dar să ne întoarcem la arahidele, combustibilul de primă clasă pentru motoarele de curse ale porumbeilor. Arahidele pot fi lunguiete sau  rotunde, acoperite cu o pielita subtire maro. Când scoateți pielita , arahidele care au o culoare albă ,se separă în două jumătăți. La distribuitorul de furaje puteți cumpăra arahide, fie întregi fie în jumătăți. Ca și în cazul altor furaje pe care un porumbel nu le cunoaște, este nevoie de un timp pentru ca aceștia să se obișnuiască cu arahidele. Cel mai bun moment pentru introducere este iarnă și, în general, există puține probleme. Chiar și după câteva zile, păsările încep să selecteze arahidele dintre furaje, ca și cum ar încerca să spună crescătorului că nu au mâncat nimic mai delicios. Chiar și cea mai timidă pasăre poate fi învățată să mănânce din mână cu arahide. Un crescator inteligent va avea intotdeauna o mana de arahide in buzunar.De asemenea, se pare că arahidele reprezintă cea mai bună metodă posibilă de a-i face pe  porumbei tineri , sa intre repede in crescatorie.Crescatorii care isi hranesc porumbeii cu alune,trebuie sa tina cont, ca aceste alune depasesc cu mult alte furaje cu valoare energetică:5,7 grame este echivalentul a 10 grame de hrana obisnuita.Daca am vrea sa ne hranim porumbeii numai cu alune am putea sa le reducem ratia la jumatate.Este posibil ca porumbeii sa supravietuiasca numai cu alune? Dr.Meyer mi-a povestit despre un vechi prieten al sau,cineva pe nume Eduard Pape din Hamburg,care lucra in port,descarcand alune pentru fabricile de ulei.La scurt timp dupa razboi, dl.Pape deja isi hranea porumbeii numai cu alune pentru ca nu dadea nici un ban pe ele.El nu le dadea prea multe,asigurandu-se ca nu ii suprahraneste, ducand la obezitate,avand rezultate excelente în curse, mai ales pe cursele mai dificile.
Atunci cand hranim cu alune trebuie sa avem in vedere faptul ca arahidele, cu un continut proteic de 30% ,sunt urmate  de soia prin ,faptul ca au cel mai ridicat continut de proteine.Alunele sunt mult mai bogate in proteine decat porumbul,de exemplu, sau graul.Fiind o sursa bogata in proteine, arahidele sunt ideale pentru puii din cuib in timpul cresterii.Continutul arahidelor este similar cu cel al laptelui de gusa,a carui consistenta se compune doar din grasimi si proteine.Arahidele fiind mai scumpe la pret ,ar  trebuie sa ii hranim cu ele doar atunci cand ei au cea mai mare nevoie.Dr.Meyer cumpara alunele de la compania sa de hrana  pentru animale si le sparge in bucatarie intr-o masina,deci alunele trebuie sa fie sparte in trei sau patru bucatele mai mici. Atunci cand hranesti porumbeii cu alune intregi cei mai mancaciosi si agresivi din voliera inghit deja zece alune inainte ca cei mai timizi,care adesea sunt cei mai buni cursieri,sa reuseasca sa o manance pe prima. Toti porumbeii trebuie sa fie hraniti cu o cantitate egala din aceasta hrana de valoare,si el crede ca aceasta metoda cu alunele , este realizat cel mai bine cu bucăți mici.Dr. Meyer are intodeauna  câteva jumătăți de arahide în buzunarul hainei sale de lucru, hranind individual porumbeii din crescatorie .El prefera porumbeii blanzi;parerea sa este ca intotdeauna este in interesul crescatorului sa aiba o relatie buna cu porumbeii sai.In timpul cresterii puilor,el le da parintilor vesnic infometati, pe langa hrana obisnuita, 5-10 grame de bucatele de alune direct in compartimentul de reproductie,in special cand puii au intre 6 si 12 zile, adica atunci cand puii sunt trecuti de la laptele din gusa , la hrana normala. Aceasta metoda este recomandata in special la acei porumbei care nu au lapte  suficient.Deasemeni puilor proaspat intarcati li se da alune.  Un crescator care se obisnuieste sa-si cheme puii tineri oferindu-le cateva arahide ,va observa ceva destul de interesant: acesti porumbei nu vor avea niciodata probleme in a intra in crescatorie imediat, dupa o cursa.

În timpul sezonului de curse, cea mai importanta functie pe care o au arahidele, este aceea ca maresc atractia unui vaduv pentru boxa sa. Dupa ce a fost inchisa boxa  timp de aproape o ora,usita este deschisa ,iar vaduvii de-abia asteapta sa se intoarca in boxele lor sa vada daca nu cumva cineva le-a facut vreo surpriza lasandu-le cateva bucatele de arahide in hranitorile individuale. Dupa ce au fost hraniti din hranitoarea comuna,toti stau in boxele lor asteptand foarte atenti sa vada daca “SEFUL” isi va strecura mana in buzunar sa le dea ceva bun.Acestea sunt cele mai pretioase momente pentru un crescator,sau iubitor de porumbei,atunci cand se plimba de la o boxa la alta si isi serveste favoritii cu alune, care ii sunt smulse de catre unii, stand cu gaturile intinse ,in timp ce altii,vor fi mai rezervati  la modul cum vor lua alunele din mana, eliberandu-le dintre degetele care le tin stranse. Aceasta este o excelenta metoda de hranire individuala.  Si  porumbeilor care se intoarc mai tarziu  de la un concurs,care se presupune ca a facut mai multi kilometrii , avand mult mai multa munca de facut  pentru a ajunge acasa ,fata de ceilalti vecini ai sai , care au venit la timp, l-i se sa intotdeauna si lor , o masura suplimentara de arahide.

Crescătorii amatori  trebuie să fie conștienți de faptul că este nevoie de mult timp pentru pune pe picioare si a recupera  un porumbel uzat care a pierdut în greutate, punandul  înnapoi în formă,folosind numai o hrana depurativa si saraca in proteine. Sa nu va asteptati de la asemenea porumbei la performante de varf, in week-end-ul urmator.Femelele vaduve care s-au descurcat bine la concurs, li se dau alune doar in mod ocazional in prima jumatate a saptamanii. Ratia de alune creste progresiv pe masura ce saptamana se apropie de sfarsit. Suntem familiarizati cu vaduvii care mananca foarte putin, si chiar daca li se ofera atentie sporita din partea crescatorului, ei tot slabi se prezinta. Asemenea porumbei dau randament mult mai bun atunci cand li se ofera cateva arahide delicioase. Este foarte important sa se tina cont , cate arahide li se dau femelelor vaduve, pentru ca ele trebuie hranite mai putin decat masculii vaduvi.De cateva ori pe saptamana sunt lasate aceste  femele sa isi viziteze boxa si intotdeauna vor gasi acolo cateva alune, fapt ce va stimula o cresterea a atractiei fata de boxa si  cuib..Deoarece le place la nebunie felul in care sunt tratate, vor deveni protectoare agresive ale propriilor boxe atunci cand o femela vecina va incerca o vizita  de curtoazie .Dr.Meyer devine mai putin zgarcit cu alunele pentru vaduvi in seara dinaintea imbarcarii si in ziua imbarcarii. Aceasta il asigura ca vaduvii sai au energie suficienta pentru cursa, chiar daca au pierdut ceva din greutate. Cu toate ca el joaca vaduvie 14 saptamani la rand, pentru ca isi hraneste vaduvele in acest fel, el nu are probleme de genul: femele care se imperecheaza intre ele sau care oua. Femelele lui vaduve se descurca mai bine la curse decat vaduvii, si adesea ele sunt mai rapide, in special atunci cand este vorba de concursuri dificile.Atunci când prognoza meteo indică vânt din fata , toți participanții primesc o porțiune suplimentară de arahide în pregătirea pentru un zbor intens.Insa cand porumbeii se vor confrunta in concurs cu un vant din spate, li se vor da alune mai putin. Cand este cazul unei imbarcari care presupune doua nopti in masina de transport, Dr.Meyer ii hraneste dimineata cu graunte bogate in carbohidrati, insa mai tarziu, dupa amiaza (deci mai au timp sa bea si apa), porumbeii pot sa manance cat de multe arahide vor ei. Datorita faptului ca o “gusa plina cu arahide” este egalul in valoare energetica cu “doua gusi pline de graunte normale “, porumbeii sai de fapt mananca pentru doua zile. In acelasi timp, Dr.Meyer stie ca atunci cand hrana le este asigurata in  cutii in boxe, porumbeii sai nu vor manca porumbul aruncat pe jos in lazile de transport si nici nu  cobora la camp ,pentru a se hranii cu diverse seminte gasite .

( Una din metodele de hranire si stimulare, controlat corect , a porumbeilor cu arahide pentru imblanzire si pentru atasament fata de boxa )

Avantajele hranirii la discretie cu alune in ziua imbarcarii sunt dupa cum urmeaza:
1 In majoritatea masinilor de concurs mancarea nu este data in hranitori speciale ci este aruncata prin boxe.Există întotdeauna pericolul de contaminare atunci cand porumbeii mănâncă furaje din excremente,provocând probleme legate de gusa , stomac sau intestine.Porumbeii hraniti cu arahine ,sunt scutiti de acest risc .

2 Porumbeii hraniti cu arahide ,au nevoie de mai putina apa decat porumbeii care au fost hraniti cu rații obișnuite de cereale,  pentru ca acestea raman pentru o perioada mai lunga in gusa, atata timp cat absorb apa, pana cand sunt indeajuns de moi pentru ca muschii din pipota sa macine aceste boabe iar procesul necesita ceva energie. Adapatul este o problema in masinile de transport, in special in boxele in care sunt masculi. Acei masculi care au cucerit un loc in fata adapatorului ,vor apara cu inversunare zona respectiva, lucru ce le ingreuneaza drumul catre apa, celorlalti masculilor insetati. Dar arahidele au nevoie doar sa fie inmuiate , ceea ce inseamna ca au nevoie de  mai putina apa ,parasind gusa destul de repede, pentru a fi digerate . Pentru ca sunt asa de moi, este nevoie de putina energie pentru a digera aceste arahide.Alt avantaj este acela ca arahidele sunt digerate mult mai repede decat celelalte graunte. Sambata dimineata, la startul concursului, intestinele porumbeilor hraniti cu  arahide, sunt mult mai putin pline decat intestinele porumbeilor care au fost hraniti vineri cu boabe greu de digerat.De asemenea este sub semnul intrebarii daca acestia din urma au fost in stare sa bea indeajuns apa in masina de transport.Din acest motiv porumbeii hraniti cu arahide, au o mai buna greutate corporala si nu pierd din greutate.

  1. Porumbeii care nu au mâncat nimic altceva decât alte furaje , au doar glicogen pentru a le arde în călătoria lor  spre casa și poate puțina grăsime, de exemplu, din porumb. În cazul în care aprovizionarea se epuizeaza  înnainte de a ajunge acasă, acești porumbei vor trebui să utilizeze rezervele corpului ca aprovizionare cu energie, ceea ce are un alt dezavantaj că acest lucru cauzează eliberarea azotului, o sarcină suplimentară asupra sistemului.Porumbeii  care sunt hraniti cu arahide , pe langa glicogenul stocat in muschi si ficat, atât de multe grăsimi bogate în energie (9,3 cal / gr) care ii va ajunge mai mult decat pentru o zi de concurs.Atunci cand glicogenul si grasimea sunt transformate  in energie nu este eliberat nici un fel de gaz nociv, doar dioxidul de carbon CO2 care este expirat si apa, iar acest lucru este foarte important pentru functiile corporale.Chiar si atunci cand cursa tine 15 ore, porumbeii, alimentați bogat cu arahide, nu trebuie să sufere de dezavantajele de a-și arde propriile proteine ​​ale corpului, în procesul de a pierde în greutate.

4 Crescatorii experimentati in hranirea porumbeilor cu arahide, trebuie sa fie de acord cu mine ca asemenea porumbei sunt mai putin insetati si chiar in zilele caniculare arata mai putin epuizati atunci cand ajung acasa. Sfatul meu pentru toți cei care au rămas sceptici în timp ce citesc acest articol este de a încerca următorul experiment: împărțiți echipa de porumbei în două grupuri.Un grup il hraniti cu arahide ,iar pe celalalt cu amestecuri normale. Sunt sigur ca atunci cand veti analiza rezultatele veti crede cu adevarat in tot ceea ce am scris. In concluzie Dr.Meyer, din postura sa de biologist, ar dori sa faca urmatoarele remarci: persoanele ale căror locuri de muncă implică muncă grea, preferă alimente bogate în grăsimi, dar nu câștigă in greutate. Oamenii care trăiesc și muncesc într-un climat rece, cum ar fi eschimii, sunt capabili să reziste mult mai bine la frig prin arderea multor grăsimi în corpurile lor.Păsările migratoare de dimensiuni mari, precum gâștele, depozitează cantități mari de grăsimi corporale în lunile de vară, iar arderea acestor rezerve de grăsimi cu conținut ridicat de energie le permite  le permite in fiecare toamna sa-si indeplineasca cu succes lunga calatorie catre sud spre climate mai calde. Este o coincidență faptul că aceste păsări par să preferă semințele bogate în grăsimi și să le placa  când li se oferă arahide sau cânepă?Păcat că porumbeii noștri nu pot comunica cu noi, pentru că dacă ar putea, ne-ar fi spus fără îndoială că, în calitate de păsări de curte de înaltă calitate, preferă foarte mult grăsimile bogate în energie pentru ardere, pentru a-și proteja mușchii, pastrandu-si o  greutate corespunzătoare și, astfel, să rămână în formă. A venit vremea ca fiecare crescător să-și țină ochii deschiși, să îndrăznească să compare, și apoi să tragă concluziile corespunzătoare.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.