Amestecand incrucisarile in cazul porumbeilor voiajori

Amestecand incrucisarile

Incepand cu incrucisarile (care presupun ca sunt un lucru rau, atunci cand nu sunt necesare) trebuie acum sa tragem calitatile in propria linie consangvinizata; asa o putem face:

 1. Imperecheaza masculul adus cu cea mai potrivita femela din colonie. Imperecheaza cea mai buna dintre femelele rezultate inapoi cu tatal ei. Puii vor contine o doza dubla obtinuta de la tata, cand ii vom imperechea cu ceilalti membri ai familiei noastre ar trebui sa produca pui care vor reflecta beneficiile incrucisarii.
 2. Imperecheaza masculul rezultat din incrucisare cu doua femele, aceste imperecheri vor produce jumatati de frati si surori, care, atunci cand vor fi imperecheate impreuna, vor avea pui care vor contine o doza dubla din calitatile porumbelului incrucisat, si care pot fi utilizati cu aceleasi beneficii  cu care pot fi utilizati cei produsi prin prima metoda.
 3. Incepeti cu intensificarea punctelor bune ale incrucisarii ( in special caracteristica pentru care sa facut incrucisarea) imperechind cea mai buna nepoata inapoi cu bunicul ei ( cel rezultat din incrucisare). Acest sistem de a reproduce consangvinizand inapoi poate fi continuat in sangele nou pana cand are efectul dorit.
 4. Adopta ceea ce este numit ,, clasificare”, termen care cred ca prima oara a fost folosit in america in legatura cu o metoda de a introduce un nou caracter unei linii deja stabilite. Acest lucru este descris de Wendell Mitchell Levi in cartea ,,Porumbelul”, cea mai buna carte din genul ei publicata pana azi, dupa cum urmeaza:

,,Incrucisarea, uneori numita hibridare, este introducerea intr-o linie pura a unei pasari sau a unor pasari de o alta rasa sau varietate, doar una sau putine imperecheri vor asigura transmiterea caracterelor dorite, sau sa se infuzeze intr-o linie pura un sange nou pentru a creste vigoarea. Puiul rezultat din incrucisare este imperecheat inapoi in linia pura prin imperecheri succesive pana cand procentul sangelui provenit din incrucisare se gaseste intr-un procent neglijabil.”

,,Aceasta metoda de reproductie este folositoare in introducerea intr-un sange pur a unor caracteristici dorite care nu sunt prezente sau care sunt slabe, oferind caracteristicile care sunt intarite prin selectie.”

,,Clasificarea sau clasificarea in sus este aproape similara  cu hibridarea dar difera putin in planul de reproductie dupa prima incrucisare. Cand in incrucisare sau hibridare este realizata o imperechere sau mai multe intre tulpina originala si o pasare sau mai multe pasari, si puiul reprodus este imperecheat inapoi in tulpina originala, in clasificare o hibridare este facuta ( eventual cu un mascul) si apoi puiul este imperecheat inapoi cu pasarea care a hibridat in loc de a merge spre tulpina originala. Asftel, in hibridare, este adaugat sange nou in cantitati mici  tulpinii originale, in timp ce in clasificare tulpina originala este inlocuita treptat de sangele nou.”

,,Clasificarea este un principiu utilizat la vite, gaini, alte rase sau specii la care se doreste ridicarea nivelului cu minimul de investitie. Asadar, un crescator de vaci va plati doar pentru monta ( nu pentru tot taurul) si vitelul rezultat va fi media dintre taur si vaca detinuta, el va vi adus la monta la acelasi taur, tot asa pentru 2-3 generatii, pana cand valoarea medie a turmei va fi ridicata, toate asa cu un cost foarte mic!”

Sursa: lucrurileasacumlevadeu.blogspot.ro/2013/03/consangvinizare-sau-incrucisare.html

Acest pasaj este luat din cartea ,,Consangvinizare practica” scrisa de W. Watmoung, editata si tiparita de Watmounghs Limited, Londra. Reprintata in Iulie 1982 (editia a 6-a)

Tradus de Maftei Ovidiu

01.04.2013

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

9 thoughts on “Amestecand incrucisarile in cazul porumbeilor voiajori

 1. Eu vreau sa corectez marimea pupilei la descendentii unui mascul X care mi-a dat pui buni la fond cu clasari de varf. Dupa parerea mea singurul defect sau cel mai vizibil al acestui mascul este marimea pupilei. Neavand o femela fara defecte pe care sa o imperechez cu el am incercat anul acesta sa imperechez pe fiica lui care si ea a mostenit o pupila mare, cu un mascul Y care zic eu ca nu are defecte si este cel mai bun zburator al meu la fond. Din aceasta pereche am o femela Z foarte reusita pe care am testat-o si la zbor, dar tot prezinta o pupila prea mare dupa parerea mea.
  Prima varianta ar fi sa o imperechez pe Z cu bunicul X dar puii tot vor avea o pupila prea mare, avand o marime intermediara intre cea a parintilor.
  A doua varianta ar fi sa o imperechez pe Z cu tatal Y si atunci puii vor avea o pupila mult mai mica, dar ma indepartez de masculul de la care am plecat. In acest caz as putea sa ma intorc cu o stranepoata la X si atunci as putea sa obtin ce vreau.
  Deoarece porumbeii de reproductie nu au voie sa prezinte defecte, mai intai trebuie corectate si doar dupa aceea sa ne gandim la consangvinizare (parerea mea).

  1. Adrian,
   Abordarea ta am mai gasit-o si la Steven van Bremmen, in cartea Drumul spre succes. Sa realizezi incrucisari de succes prin care sa nu scazi calitatea materialului genetic este o adevarata provocare, mai mult o indelunga cautare de porumbei de calitate care sa completeze porumbeii tai, si sa le reduca defectele si chiar sa le elimine. E nevoie de rabdare, multa munca, spirit de observatie si nu in ultimul rand ominte limpede. A stii ce urmaresti. VA recomand cartea Drumul spre Succes. Am citit-o odata iar acum sunt la o a doua lectura.
   Eu sunt la inceput de drum, anul acesta voi incerca in vara-toamna sa consangvinizez prima data si anul viitor sa incrucisez porumbeii rezultati.
   Pentru a obtine porumbei pentru concurs esti obligat sa incrucisezi (hibridare).

 2. Am vazut ca i se face mare publicitate acestei carti a lui Steven van Bremmen, dar momentan am ceva probleme si nu-mi permit sa dau 100ron pe ea. Singura carte pe care am gasit-o pe net si din care am invatat foarte multe este Rebusul zburatorilor a lui Anker.
  Referitor la consangvinizare si incrucisare, am gasit pe net un interviu cu Geoff Cooper din UK care are o familie consangvina de prin anii ’70 si spune ca din toti porumbeii pe care a incercat sa-i incruciseze cu ai lui si nu au fost putini, doar vreo 3 au reusit sa-l convinga ca merita sa ramana. A incrucisat porumbeii lui cu porumbei de viteza si cu toate ca a reprodus din ei pasari care au zburat intr-o zi 800km, spune ca nu a mers incrucisarea deoarece dupa 13 ore de zbor porumbeii ajungeau acasa atat de obositi ca nu puteau sta pe picioare in timp ce pasarile din linia lui erau capabile sa mai zboare 1 ora in jurul crescatoriei.

  1. Da-mi si mi link-ul de la interviu.
   Steven van Bremmen este ucenicul lui Alfons Anker, sau mai bine zis Alfons Anker era mentorul lui. Toate schemele de reproducere au la baza ideile lui Anker, sau cel putin principiile de baza sunt preluate din experimentele lui Anker.
   Nu toti porumbeii pot fi consangvinizati. De exemplu incazul lui Steven van Bremmen, porumbeii Desmet Matijs sau combinat foarte bine cu porumbeii Janssen, amandoua rasele erau obtinute prin consangvinizare si astfel puteau rezista la consangvinizare.

 3. Prima data trebuie sa ai acei porumbei de o reala valoare pe care sa pornesti consagvinizarea… pina atunci doar complicati lucrurile mai tare decat sunt.

  1. Eu cred ca mai intai trebuie sa crestem o familie de porumbei chiar daca nu e formata pe campioni nationali si mai tarziu sa incercam sa o imbunatatim prin incrucisari. Asta pentru cei care nu sunt dispusi sa creasca o suta de pui in fiecare an ca sa aiba de unde selecta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.