Apa si electrolitii pentru porumbeii voiajori

In timpul efertului, atat apa cat si electrolitii se pierd din corpul  pasarii. Este necesar sa se faca o inlocuire corecta a apei si electrolitilor pentru a se restabilii starea de confort a pasarii si grabirea refacerii pasarii.

In cazul curselor scurte sau usoare, apa obisnuita si accesul la grit si minerale este suficient.

Totusi in cazul eforturile extreme, se pierde o cantitate insemnata de electroliti, iar daca porumbelul consuma doar apa simpla, aceasta va duce la diluarea electrolitilor existenti, ducand la o stare denumita “intoxicare cu apa” care duce la un proces de refacere a porumbelului prelungit. De accea refacerea este accelarata cand se introduc electroliti in apa de baut.

Se pot folosi produse care contin: electroliti, probiotice, multivitamine, si zaharuri s imple. Zaharurile simple nu au nevoie sa fie digerate si sunt absortbite direct prin peretii intestinali ai porumbelului. Probioticele (bacterii benefice din intestin) sunt necesare in procesul de digestie si absortie a nutrimentelor. Aceste microorganisme sunt esentiale pentru sanatatea pasarilor si sunt primele care se distrug odata cu aparitia factorilor de stres. Prin inlocuirea lor rapida se permite refacerea accelerata a functionarii intestinului, excrementele porumbelului revenit din cursa revin la normal mai repede si reicepe caderea fulgilor.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Apa si electrolitii pentru porumbeii voiajori

 1. Eu folosesc electrolit in special cind porumbei vin de la fond sau maraton,dar folosesc electrolit si dupa un tratament cu antibiotice pt o mai buna recuperare.1-2 zile.
  In ziua sosiri de la fond_maraton dau in apa de baut ”
  La 2 litri de apa fantana-plata,pun 2 linguri de miere albina incalzita la soare pt o mai buna diluare mai buna,plus 1 lamaie mare stoarsa.
  Mierea reface organismul scoate febra musculara,opreste diaarea,reface glucoza din corp,iar lamaia este vitamina c,si au pofta de mincare.
  Mancare primesc slaba,dieta sau orzoaica dupa posibilitati,pt ca nu este indicat dupa un efort sustinut1-2 zile sa dai mincare grasa porumbeilor din motiv ca organismul este slabit,stomacul este strans nu are sucurile gastrice normale pt digerare.
  Mai demult am facut aceasta greseala hranind porumbei in ziua sosiri de la maraton cu mincare puternica,ei saraci mincau fiind slabiti,iar in 5 minute erau cu gusa plina de mincare de nu mai puteau nici sa zboare,si daca ai verific-ai dupa 1-2 ore gaseai porumbei cu gusa tare impietrita de mincare si a doua zi era la fel,neputind sa digere mincare.
  Dupa un maraton greu,la un porumbel cel mai afectat este ficatul,este de 4 ori mai marit decat normal,pe urma stomacul foarte strans din lipsa mancari si apei pe durata zborului.
  Din acest motiv eu a doua zi folosesc electrolit+hepato protector+probiotice.

 2. Buna ziua tuturor,
  foarte folositor comentariul lui Calin, si instructiv … eu folosesc insa in locul mierii de albine care are un proces rapid de fermentare mai ales in zilele calde ( si astfel pierde din calitati ) dextroza ( in germana Traubenzucker ) ca. 10 g / 1 l apa – la sosirea porumbeilor. in prima zi dupa sosire porumbeii primesc INTOTDEAUNA dimineata in apa un tratament preventiv cu antibiotic – se poate folosi enrofloxacina 2ml la 5 l apa, iar dupa masa primesc in apa electrolit fara glucoza de la Firma Calganit ( este un produs relativ ieftin si de care eu perosnal sunt f. multumit ). Daca concursul a fost deosebit de greu ptr. porumbei in a doua zi dupa sosire dimineta in apa folosesc un produs cu carnitin – de protejare a masei musculare iar dupa masa iar electrolit – fara glucoza. Din a 2 zi pe linga gritul si mineralele care sunt permanent in crescatorie le pun ( inapoi )o bucata ( bolovan )de sare de zu veterinar ( ca ptr. oi ). Hrana este de dieta atit ziua sosirii cit si in prima zi dupa sosire. Daca observ probleme la excremente ( apoase, moi etc. ) continui si a doua zi dupa sosire cu hrana de dieta insa adaug in proportie de ca 40 % din total orez paddy . Produse de protejare a ficatului porumbeii primesc doar daca timpul de la imbarcare la sosirea acasa trece de 6 zile – cel putin eu fac asa.

 3. Salut,Zeno,ai drepate daca e foarte cald mierea fermeteaza.
  Dar nu poate fermenta daca porumbei vin seara de la maraton pe racoare sau dimineta la prima ora pe racoare.
  Si eu prepar mierea cu lamaie in momentul in care vine primul porumbel de la maraton,si ramane maxim 1-2 ore in golumbar,pe urma o arunc daca ramine in adapatoare ceva.
  Nici o data nu prepar un produs,ceai,recuperator,antibiotic,vitamine,care sa fie prea mult sau sa ramina mai mult de 1-2 ore in golumbar,tot timpul prepar atat cat beau porumbei in max 1-2 ore,pt ca ce trece mai mult de 3-4-5 ore pe timp de vara se strica.
  Nu preparati un produs in apa de baut pe timp de vara cat mai mult ca sa ajunga toata ziua la porumbei,este o mare greseala,produsl se altereaza si de multe ori fac rau porumbeilor,fac diaree,da-ti ori ce produs sa al bea in max 1-2 ore.
  La fel si hrana nu dati in exces sa ramane de porumbei,pt ca nu vor mai minca bine,nu vor mai da bine mincare la pui.vor alege doar boabele ce l-e comvine si lasa porumbul,dati mincare calculat,sa fie mancati dar nu satui la maxim,trebuie sa se bata pt mincare cind o puneti in hranitoare.

 4. Salut Caline,
  nu se poate generaliza faptul ca sosirile de la fond , maraton sint doar pe racoare seara sau dimineata, sunt etape unde astepti toata ziua si pe caldura , este foarte corect ce spui referitor la aruncat si ai perfecta dreptate si privind modul de administrare ( de data asta nu te contrazic 😉 ..
  ar fi bine daca cei care “trec” pe aici ar invata cite ceva .. gasesc f. bune interventiile tale de aici si iti doresc “succes” la scris mai departe ^^

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.