Aparentele pot fi inselatoare – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Ambalajul nu conteaza

Nici nu stiu de cate ori i-am spus sotiei: “S-ar putea sa ma las de sportul columbofil.”

Se intampla mereu iarna. Si dupa ce luam la mana porumbeii altor colegi columbofili. Motivul era ca aveau porumbei mult mai frumosi decat porumbeii mei.

Iar cand ajungeam acasa ma uitam la porumbeii mei dezgustat si eram surprins  ca au concurat atat de bine.

In special porumbeii lui Fons erau atat de frumosi incat te lasau fara aer, acesta fiind si motivul pentru care am renuntat la organizarea de expozitii. La expozitii toate trofeele erau ale lui pana cand sa saturat sa mereu doar el.

Inca imi aduc aminte de colegii mei de club care se holbau la porumbeii mei atunci. Erau acei porumbei  care ii bateau saptamana de saptamana?

Imi pierise somnul, totusi nu la fel de rau ca si prima mea cucerire.

Numele ei era Nel.

NEL

Nume mai urat nu cunosteam, nici fete mai frumoase decat ea.

Ea avea un corp care ar fi provocatblocaje in trafic. Zambetul ei, ochii albastri, formele perfecte te luau parca de gat si iti facea inima sa bata tot mai repede.

Temperatura corpului iti urca cu cel putin 10 grade si totusi sangele din vene iti era congelat.

Dar relatia noastra nu a durat prea mult.

Ma lasat pentru un coleg de clasa. Fara a fi frumos, departe de-a fi desptept, dar… se putea totusi altfel, plin de bani.

Dupa cativa ani l-am vazut pe (norocosul) respectivul din nou.Parea foarte suparat si nu puteam nici cum sa-l intreb de nevasta sa Nel.

Dar o adusese oricum el in discutie. Au fost impreuna pentru trei ani si apoi aceasta l-a parasit. Cu cineva si mai bogat.

Pana la urma, era clar, ca acesta  a fost cel mai bun lucru care I se putea intampla. Nel era interesata doar de trei lucruri. Bani, bani si iar bani.

22jongennestfalcokleinMG_7096kopie

Buni de ceva? Nimeni nu poate spune.

 NIMIC BUN

Nel imi aminteste de porumbeii lui Fons, care dadeau impresia ca viata nu este corecta. Totusi pana la punctul in care porumbeii trebuiau sa-si faca meseria: sa obtina rezultate bune.

Atunci porumbeii lui Fons erau ca oricare alti porumbei, sau chiar mai slabi. Reversul se poate deasemeni experimenta.

Acest lucru s-a intamplat in crescatoria lui William Geerts, care si-a distrus concurenta in Uniunea Federatiilor din Antwerpen, in urma cu un sfert de secol. In special un porumbel pe numele Kapoen, a fost extraordinar. La achizitionat impreuna cu un rand de pui de la un necunoscut Fonske Jacobs, un columbofil de distante scurte.

Nu voi uita prima vizita pe care i-am facut-o.  Acesta mi-a arat un mascul care era atat de urat, mai urat decat oricare porumbel pe care l-am vazut vreodata.

Am vrut sa fiu politicos, si sa nu spun nimic, dar probabil ca citise in ochii mei indoiala si a zis: “acest este Kapoen-ul meu”.

Am fost socat. Cum poate fi o pasare asa de urata atat de buna?

Binenteles ca acestexemplu este o exceptie. In mod natural, majoritatea porumbeilor au putine defecte sau chiar deloc, dar nu poti fi sigur de nimic. Nimeni nu poate fi.

ALTUL

In urma cu aproximativ 10 ani (cum zboara timpul) l-am vizitat pe Leo Heremans pentru prima data impreuna cu prietenul meu Willem. Iar de fiecare data cand luam porumbeii lui Leo in mana se asternea o tacere dureroasa in masina la intoarcere. In acele zile, Leo avea mai putine pasari decat acum. Si chiar mai bune. Totusi, Leo avea o pasare pe care Willem nu o prea placea, o canalie batrana pe care inca mi-o aduc aminte, ultimele numere de la inel “05”. Nascut in 1993.

Si inelul unui porumbel foarte bun se termina tot cu 05. Acest 05 (de la Vermeulen) era un miracol nascut la timpul nepotrivit. A fost inainte ca sportul si comertul sa se gaseasca unul pe altul. Acest 05 al lui Leo, avea doar defecte. Dar cat de gresiti eram cand am judecat aceasta pasare.

Leo il numea “The Good white flight” (Bunul zburator alb).Castigase nu mai putin de 18 locuri 1 si era printre porumbeii sai de baza. Acele locuri 1 erau casigate in cursa Quievrain, 120 de kilometri doar, dar… un descendent din el a castigat locul 1 Argenton (33.097 porumbei) pentru columbofilul M vd Velden, un altul a castigat locul 1National Chateaurox (aproape 20.000 de porumbei) pentru columbofilul H Vlaminck.

Acel “good white flight” a fost obtinut prin incrucisare vd Pol si v d Bempt.

Aceste nume probabil sunt necunoscute afara, dar nu si aici!!!

Acestia sunt doua glorii cu porumbei mai buni decat au putu avea nume faimoase la nivel modial.

 

taiwanez

Noroc domnule

 CORECT SAU NU?

Leo a avut asa numitele licitatii totale in ultimii 5 ani si din aceasta cauza a fot criticat mult. Este el oare singurul vinovat de toata tevatura creata in jurul porumbeilor sai?

Nimeni nu poate nega victoriile porumbeilor sai. Putem citi despre aceste victorii peste tot. Dar nu putem citi nicaieri despre porumbeii slabi reprodusi si vanduti.

JUDECAT GRESIT

Am mentionat numele lui v d Bemp si v d Pol. Amandoi sunt judecati gresit in sportul columbofil.

V d Bempt care a trait in acelas oras cu Leo (Vorselaar) a fost un om simplu care a evitat publicitatea. V d Pol a locuit aproape de mine. BAieti destepti ca si Andre Roodhooft a cumparat porumbei de la el cu bani putini si cat de buni pot fi in categoria in care fiecare din provincia Antwerp confirma.

lossing

O pasare buna din 50? Din pacate sunt prea otimist.

 NU SUNT MOS CRACIUN

In ultimii doi ani, nu mai putin de 5 Asi Nationali au fost reprodusi direct din porumbei de la mine. La fel si “Fleur” al lui Jespers v d Wegen, cateodata descrisa ca cea mai buna femela de reproductie a Belgiei este direct din crescatoria mea, la fel si “Bubbles” a lui Verkerk, cateodata descrisa ca cea mai buna femela de reproductie din Olanda.

Chiar crezi ca as fi vandut acei porumbei daca le cunosteam valoarea imensa de reproducatori?

Am incercat sa ofer oamenilor un tratament bun, dar… nu sunt Mos Craciun, sunt un om care se gandeste mai intai la el. Nu ma gasesc chiar atat de prost dar totusi vand porumbei pe care nu ar trebui sa-I vand si pastrez porumbei pe care nu ar trebui sa-I pastrez.

Majoritatea porumbeilor buni, in special oentru cursele de la 500 la 700 km sunt porumbei cu o constructie perfecta, dar… dupa cum am mai spus, nu intotdeauna. Sunt si exceptii.

Am concurat porumbei pentru multi ani, dar totusi: cei care cred despre mine ca pot sa vad daca un porumbel este bun se insala. Daca apreciezi un porumbel cel mai bun lucru pe care poti sa-l spui : acesta nu este bun”. Pentru ca majoritatea porumbeilor nu sunt buni, exceptie facand cei din lista de licitatii.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

7 thoughts on “Aparentele pot fi inselatoare – Un articol de Ad Schaerlaeckens

 1. Bun articolul ! pe acesta nu-l citisem , dar vine sa-mi intareasca convingerea ca fiecare porumbel merita incredere !

 2. asa e ca in articol.eu zbor tandem cu un prieten.sa pripasit la el o femela care la mana e varza dar a clasat tot pana la stefanesti.un columbofil ia spus sai rupa gatul ca nu e buna de nimik si surpriza nici el nu are porumbita ca ea in cotet.la mine tot asa ciei mai buni sunt culmea cei mai urati.sunt 4 care ma bazez pe ei .un albastru care daca il iei in mana nui dai nici o sansa.toate etapele de viteza a clsat.urmeza 2 frati care parca sunt aratari.unu zici ca e femele dar urat foc iar celalalt are un cioc de zici ca e carier.ei au clasat si au venit in fata pana la al 4 lea stefanesti ca atat iam bagat.erau tardivi impreuna cu cel care urmeaza. Al 4 lea un albastru frumusel scos din 2 porumbei care nu am putut sai fac altfel pt ca taicasu nu il pot face cu alta femela.pur si simplu nu il pot imperechea.iam luat femela si era sa moara.lam lasat cu femela aceea.am scos 2 pui.unu la un prieten altul e la mine.nu au iesit in evidenta decat cand am ajuns la iasi. A clasat acolo si inca r stefanesti.mereu in primii 3 la mine pe cotet.era tardiv si mia disparut de pui a venit dupa 3 luni plin de funingine. Nu prea a zburat afara si nici perche nu a avut.dar a facut o figura foarte frmoasa.restul sunt sa umple cosul.astept 2014 sai vad ce fac.

 3. ba eu va felicit
  eu de exemplu am avut porumbei cel mult vreo 36 de mic mia luat uliu destui am ramas doar cu vreo 15 buni de zbor deci acum ca stiu mai multe despre porumbei erau destui de buni sunt din judetul bacau eam vandut la un var la bucuresti si sa ma trezesc acum un an cu 14 porumbei pe casa frumosi foc in tot deauna miau placut pagi albi floreni etc,atunci mai aveam si eu in cusca 10 bucati invatati la mine am deschis cusca si mare mia fost mirarea ca porumbei mei din 2002 miau venit acaa dupa atita timp de zbor la varul meu marian de bucurie c a miau venit am inceput sai duc cu ai mei care ai aveam la distante scurte la inceput dar mereu crescand distanta mi au ajutat f m pe ai mei saai anvat acei porumbei cu timpul din 14 miau scos 5 pui cu atat am ramas di n ei dar uarti de mama doamne mie si rusine sai scot la vedere dar unde ai duc ami vin inapoi
  nu scap de ei
  la un moment dat mi a prins cnv si mi a omorat acum am cv porumbei dar mie frica sai duc la distante mari nu ca nu sar intoarce dar ai chinui e uliu si de frica nu cred ca se mai intorc

 4. am sa pun niste imagini cu ei sper sa va placa sunt incepator dar pina la anu daca da dz ami fac si eu 50 de bucati doar alb si rosu atit in cusca dar scz am auzit de grit ce e ala grit care ma ajuta?

 5. Sa vezi ce mica e lumea. Si eu am cumparat niste porumbei belgieni de la piata din Lier si era printre ei o femela cu parinti de la Vermeulen (citat in articol). Si mai era un nume cu rezonanta Vercammen. Norocul (si dupa Schaerlaeckens) e foarte important.

 6. Am un porumbel foarte urât ca aspect (negricios), mascul cu cap de femelă, nări mici neplacut “la mână” , lipsit de orice calitate fizică, pe care am vrut să-l elimin de nenumărate ori până să înceapă etapele cu puii. A avut noroc pentru că m-am bazat pe regula “coșul alege” ș;i ce credeți : e cel mai bun porumbel al meu loc 1 pe club, loc 5 pe județ, a făcut normă ca pui, iar acum îl iubesc, nu mi se mai pare chiar așa de urât, e urâtul meu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.