Columbofil

Aparitia artritelor in cazul porumbeilor voiajori

Cu respect va salut d-le dr.in primavara acestui an am intrat in posesia unui flacon de vaccin columbopolivac s,cu care am si vaccinat porumbeii.tin sa va anunt ca in urma acestui vaccin la o serie de pui(primii dupa vaccin) mi-a aparut salmonelloza forma articulara instalata la incheieturile picioarelor care s-a agravat f f rau,iar porumbeii mergeau cu picioarele f deformate in sus,adica se daplasau cu dificultae in ,,coate,,.apoi la mama lor a aparut intarzierea oauatului,urmata de eclozarea oualor moi. in urama unor tratamente am reusit sa mei reporoduc din acea pereche,dar cate o serie de oua ieseau nefecundate si f rar scotea cate un pui.ce sa se fi intamplat?cu respect florin.

Răspuns:
În lumea columbofilă din România (şi nu numai) apariţia artritelor este legată strict de salmoneloză. Fals – în România principal cauză a artritelor acute infecţioase la tineret (şiadulte) o constituie Staphylococusaureus (hemolytic).La tineretul columbar, salmonelozanu se conturează în articulaţii; forma articulară cronică apare la adulţi. Forma articulară la tineret se întâlneşte fosrterar. De ce? Deoarece localizarea aerticulară apare după o evoluţie îndelungată, cronică, iar la tineret care nu au o capacitate imunologică de apărare desăvârşită, organismal clachează rapid cu mortalităţimari
Opricum, mă repet, un examen de laborator bacteriologic, prin însămânţări din articulaţia inflamată ar fi fost edificator. Procentajul mare de artrite stafilococice faţă de cele salmonelice este net în favoarea primelor. Orice trauma (zgârietură) pe pielea piciorelor, încheieturilor, etceste un loc de pătrundere asta filococului auriu care este teribil de agresiv
Vaccinurile inactivate asigură protective după cel puţin 2-3 săptămâni de la inoculare (în acest sens nu a-ţi precizat la ce interval au apărut artritele)

Concluzionand: Salmoneloza (paratifoza) porumbeilor, iar cu rare yphimexceptii e produsa de Salmonella typhimurium de un tip antigenic deosebit de cel clasic ( ii lipsesc factorii 1 si 5 din antigenul somatic). Contaminarea se produce de la purtatorii si excretorii sanatosi si prin hrana si apa infectata.
Porumbeii adulti poarta salmonelele in faringe si datorita modului de hranire a puilor, trecerea infectiei de la parinti la pui se realizeaeza cu usurinta (prin asa-numitul “lapte de porumbel”). Clinic: la tineret boala evolueaza acut si mai rar subacut. Starea generala e afectata, apar setea, diareea, abaterea, inapetenta, uneori tulburari nervoase si paralizii la aripi, gat, slabire progresiva si moarte in 3-5-7 zile. Rar apar artritele.
In evolutia subacuta, pe langa diaree, apare si respiratia dispneica si artrite la nivelul articulatiilor aripilor si picioarelor. Articulatiile sunt calde, sensibile si determina jena sau imposibilitatea zborului (“boala zborului
“). La adulti, boala evolueaza subacut (artrite), cronic sau asimptomatic.
La necropsie, se gasesc leziuni de enterita catarala – necrotica sau difteroida. In formele cronice se gasesc focare necrotice in musculatura pectorala, plaman, ficat, pancreas. In creier se gasesc uneori apcese. Articulatiile afectate contin un exudat filant sau fibrinos.
Diagnostic diferential: Stafilococia (artrite), streptococia (artrite), colibaciloza, pseudomonoza.
Diagnostic: Se stabileste pe baza examenelor clinice, bacteriologice si serologice.
Ca profilaxie specifica vaccinarea antisalmonelica a porumbeilor cu un vaccin inactivat s-a dovedit eficienta.

Sursa: porumbel.net, 7 Zile cu D. Catalin Tudoran

Exit mobile version