Modul de aplicare a principalelor vaccinuri cat si a tratamentelor pentru porumbeii voiajori

Pentru D-nul Claudiu. La data de 20 noiembrie 2015, cand ati facut comentariul, ati scris, citez: ”Trebuie cat mai repede sa mi revaccinez lotul si as vrea sa o fac cu vaccinul contra paramixovirozei de la Chevita (Chevivac p200 )“- nu inteleg de ce atata graba, deoarece perioada naparlitului inca nu s-a terminat complect la multi porumbei! Nu ati specificat de ce trebuie sa va grabiti? Pentru acest aspect incerc sa va raspund, facand si referire la intrebarea pusa despre timpul de asteptare de la administrarea tratamentului cu antibiotice. Medicamentele de sinteza (antibiotice, antiparazitare etc.) lasa reziduuri in organism. In functie de capacitatea de epurare a organismului, acesta va deveni ”liber” de reziduuri medicamentoase dupa un anumit interval de timp (5-10, chiar 15 zile). De regulă, antibioticele se vor administra pe o perioadă de 3 – 5 zile (excepţie în cazul Salmonelozei = 7 – 10 zile sau Chlamidiozei – Ornitoză = 30 zile).

Avand în vedere creşterea alarmantă a antibiorezistenţei (în special a E. Coli) se recomandă administrarea simultană a unor asociaţii de antibiotice sinergice (Enrofloxacin + Colistin, Lincomicin + Spectomicin, Amoxiciclină + Colistin, Fosfamicină + Tylosin, Doxiciclină + Tylosin etc.) cu spectru larg şi efect sistemic (pe cat posibil şi micoplasmocid) şi rotirea periodică a acestora (o clasă de antibiotice cu alta).In prezent, in Romania si nu numai, evolueaza un “mix” de agenti virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, circovirus), bacterieni (Salmonella, E.coli etc.), fungici si parazitari (Trichomonas spp.), datorita evolutiei cosmopolite a columbofiliei.

Boli care nu se intalneau in Romania, peste noapte au devenit frecvente, chiar uzuale.
Cu o evolutie mult mai dramatica, in Romania, astazi e prezenta circoviroza. Circovirusul ataca si distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius), care sunt responsabile de mecanimele de aparare ale organismului, actiunea lui fiind asemanatoare virusului HIV de la om, care produce SIDA. Astfel, sistemul imun nu mai e capabil sa faca fata celorlalti posibili agenti patogeni, chiar si banali si clacheaza.

La tineret apare letargia, anorexia (lipsa poftei de mancare), pierdere in greutate, rinite, respiratie dificila, “gusa plina”, diaree mucogelatinoasa sau maro-verde pana la apoasa si moarte subita.
Circovirusul (ca si adenovirusul) nu e sensibil la antibiotice, se poate folosi antiviralul din extracte naturale: ANTI AI, 2 ml / litru de apa / 12 ore, timp de 5-7 zile (poate fi utilizat si in celelalte boli virale ale porumbeilor).

In ambele boli virale, tratamentul propriu zis, consta in sustinerea sistemului imunitar al porumbeilor, prin administrarea de imunostimulatoare, cum ar fi: KING HERBS (extract natural care stimuleaza rasunsul imun si rezistenta la boli prin formarea de interferon, 4 ml / litru de apa / zi, 5 zile periodic: DIMETILGLICINA, SUPERFORM, protectoare hepatice si antitoxice: BEDGEN, HEPATOROTECT, SEDOCHOL etc.

Simultan se trateaza infectiile bacteriene secundare cu FOSBAC, ENROFLOXACINA, LINCOMICINA+SPECTINOMICINA etc. si trichomonoze, coccidioze (daca e cazul).

Se administreaza energizante, electroliti.

eb24moultingbird

In cazul in care exista pericolul evolutiei circovirozei intr-un areal (comuna, oras), vaccinarea contra PMV se recomanda a se efectua precoce la varsta de 21-30 zile.
Simultan, AVIPESTISOTA (vaccin viu, tulpina LaSOTA (oculo-nazal, 1 doza porumbel = 5 doze gaina) si un vaccin inactivat (uleios sau apos) si repetata vaccinarea dupa 3-4 saptamani, cu vaccin inactiva, asa cum am scris si mai sus in materialul “Tratamentele folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna”
ATENTIE! Infectia cu circovirus interfereaza cu imunitatea postvaccinala si de aceea trebuie evitata vaccinarea in timpul episoadelor de boala.
Se vor face dezinfectii profilactico-curative, cu ECOCID, PURSEPT, DECONTAMINOL, VIRKON ale volierelor.

ENROCOL produs de Romvac, sunt comprimate cu enrofloxacina+colistin+vitamina C. Colistinul nu se absoarbe de la nivel intestinal, fiind util in diaree.

Alte firme produc, tot asociatia ENROFLOXACINA+COLISTIN, solutii buvabile sau pulberi hidrosolubile.

Sub diverse denumiri comerciale: QUINOCOL (Ungaria), ENROCOL.Pentru refacerea florei intestinale, după fiecare tratament cu antibiotice se vor administra probiotice si hepatoprotectoare cum ar fi de ex.HEPATOPROTECT care este o pulbere hidrosolubila cu virtuti asa cum ii arata numele, antitoxice si hepatoprotectoare. Se administreaza dupa fiecare tratament cu substante chimice si sinteza (ex.: antibiotice), in convalescenta, dupa intoxicatii etc.

Doza: 4 grame / 10 kg greutate vie (~ 20 porumbei) / zi, 3-7 zile, in apa. Se poate administra si pe boabe.Pentru combaterea stresului se vor administra vitamine, in special Vitamina C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun.
Vitaminele utilizate ca antistres, vor fi administrate cu 24 de ore inaintea vaccinarii (posibilului stres) si pe intreaga durata a stresului (ziua vaccinarii).

pictures 003

Se va utiliza intotdeauna apa de baut proaspata. Vitamina C se administreaza in doza de 1 gram / litru de apa, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) in doza de “atac” (mai mare decat doza uzuala, nutritionala).In ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot aparea accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare), iar pentru asta ,voi incerca pe viitor sa scriu un material ,referitor si la riscul vaccinari si pregatirea amanuntita a porumbelului in vederea vaccinari.

(Cine a citit cartea “ENCICLOPEDIA PRACTICA COLUMBOFILA” – autor Dr. Igor Severeanu,  vorbeste si despre accidentele post vaccinale) Deasemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale, care stimuleaza sinteza de interferon (KINHERBS) sau de sinteza: LEVAMISOL (1 din doza antihelmintica, adica 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot “creste” titrul anticorpilor antiparamixoviroza.

Uneori, se pot administra antiinfectioase pe perioada de stres pentru a impiedica bacteriile oportuniste de a infecta pasarile imunosupresate sau debilitate de stres. Se va utiliza in special Eritromicina (ex.: Eritrom 6 %), care stimuleaza secretia de interleukine de catre leucocite, care este expresia actiunii de imunostimulare.
Utilizarea antiinfectioaselor e necesara in cazul riscului aparitiei infectiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza).

Antiinfectioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile inainte de vaccinare, in ziua vaccinarii dupa administrarea vaccinului si inca 2 zile dupa vaccinare.Singura regula obligatorie: inaintea vaccinarii, porumbeii trebuie sa fie sanatosi.

pictures 015

Nu vaccinaţi niciodată porumbeii bolnavi, acest lucru va îmbolnăvi şi mai tare porumbelul, iar pasărea nu va avea suficiente resurse pentru a-şi consolida un sistem imunitar împotriva bolii pentru care aţi aplicat vaccinul. Cu alte cuvinte, vaccinul nu va da rezultatele dorite.Asta poate era una din cauze, de care v-ati plans ca dupa 3 luni de la vaccinare ,ati avut caz de PMV. Dasemeni, nu administraţi niciodată un vaccin care nu a fost depozitat corespunzător sau care a expirat. Sau o alta regula foarte importanta sa nu vaccinaţi niciodată în timpul unei perioade importante, cum ar fi sezonul de concursuri, de reproducţie sau de năpârlire. Asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie un interval de minimum 3 saptamani între data vaccinării şi debutul acelei perioade, astfel încât să nu înregistraţi efecte negative de pe urma vaccinării. Am scris mai sus in material ca puii, se vaccineaza la vârsta de 3 săptămâni, când porumbelul se înţarcă, deja puteţi vaccina puii împotriva paramixovirozei. Avantajul este că aveţi de îndeplinit o sarcină uşoară, deoarece puii nu zboară la acea vârstă. Un alt avantaj important îl constituie faptul că puii nu se confruntă cu acel risc sporit de a intra în contact cu circo-virusul. Acest virus atacă sistemul imunitar al porumbelului, îmbolnăvindu-l. Dacă vaccinaţi puii în momentul când deja au contaminat circo-virusul, aceştia nu-şi vor mai dezvolta o bună imunitate împotriva paramixovirozei. În Anglia, s-a descoperit acum câţiva ani că imunitatea împotriva paramixovirozei nu a mai ţinut 1 an după vaccinare. Iar în urma unor cercetări, şi-au dat seama că porumbeii erau deja infectaţi cu circo-virus în momentul vaccinării anti-PMV. S-a mai observat, de asemenea, că puii vaccinaţi anti-PMV la vârsta de 3 săptămâni vor avea mai puţine probleme cu adeno-virusul. Atenţie însă: mai puţine probleme nu înseamnă că ele vor dispărea definitiv!!! În ce priveşte yearlingii şi maturii, eu i-aş vaccina împotriva paramixovirozei imediat după înţărcarea puilor (puteţi vaccina puii şi maturii în acelaşi timp, dacă cei din urmă nu vor mai trebui să reproducă), sau când sunt pe ouă (în acel moment, fertilizarea deja s-a încheiat). Foarte important!!!

Vaccinaţi întotdeauna toţi porumbeii, nu doar zburătorii, ci şi reproducătorii şi femelele vaduve netratate care nu au participat la zboruri !

Vaccinarea împotriva salmonelozei se poate realiza la 1 lună după încheierea sezonului de reproducţie, şi/sau cu 1 lună înainte de startul sezonului competiţional. Dar luaţi în considerare faptul că porumbeii trebuie trataţi întotdeauna înainte de vaccinul anti-salmonelic, astfel încât să nu mai aveţi atâtea probleme după aceea.

Multi crescatori doresc sa faca, vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi salmonelozei. Se poate aplica aceste două vaccinuri în acelaşi timp, dar nu în aceeaşi seringă. S-a constatat că, după aplicarea celor două vaccinuri în aceeaşi seringă, se va instala o bună protecţie împotriva salmonelozei, în timp ce imunitatea împotriva paramixovirozei va fi mai scăzută. Când administraţi vaccinurile în seringi diferite, aplicându-le unul după altul, nu veţi avea astfel de probleme. Vaccinarea puilor împotriva salmonelozei, se poate face la vârsta de 10 săptămâni şi, la nevoie, urmând indicaţiile producătorului, să repetaţi vaccinul la vârsta de 13 săptămâni.

snelheid-duivinnen_4198

Vaccinarea trebuie facuta anual , pentru a “trezi” memoria imunologica a organismului si a dezvolta anticorpii antiparamixoviroza.

Daca nu vaccinam anual porumbeii contra PMV, putem avea surpriza neplacuta ca titrul anticorpilor contra PMV sa scada sub pragul de protectie si pasarile sa fie expuse la infectia naturala (sau in cazul reproducatorilor, sa nu transmita prin ou, anti PMV, necesari puilor.Paramixoviroza nu se transmite transovarian (implicit prin ou). Eventualii pui eclozionati din parinti care au “trecut” printr-un episod de paramixoviroza, nu “au” acest virus. Daca un porumbel a “trecut” printr-un episod de paramixovirus, avand o forma usoara, porumbelul are un titru inalt de anticorpi antiparamixoviroza si poate fi vaccinat chiar la 2 ani de la evolutia PMV.

Un articol de Sava Radu Gruescu.

P.S.

Acest articol a fost scris initial ca si comentariu la articolul “Tratamente folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna”, articol scris de Sava Radu Gruescu.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Modul de aplicare a principalelor vaccinuri cat si a tratamentelor pentru porumbeii voiajori

  1. E cum zici tu super dar eu unul nu pricep nimic dor îmi sare in față cuvântul simultan . Am citit o grămadă de medicamente ,,simultan”. Eu unul nu sunt in stare dar poate e cineva sa zică cum se fac tratamentele ,minimul nu maximul, dar ceva de genul: 01.12.2016- viermi intestinali
    01.01.2017-vaccin paramixo
    Etc ,etc
    ??????

  2. Acest articol a fost scris pentru a ma ajuta pe mine in problema ce am intampinat-o. Ce s-a intamplat? 2 porumbei, 1 zburat ca yarling si un pui au ramas fara vedere la un singur ochi, fara alte simptome de lacrimare , ochi iritat sau umflat, doar tineau ochiul inchis pe jumatate ca si cum ar fi fost loviti iar culoarea ochiului din rosie a devenit galbena. Dupa tot ce am citit am ajuns la concluzia ca nu poate fi de vina decat paramixoviroza intr-o forma un pic atipica decat ce stim noi (porumbeii fusesera vaccinati inainte cu ceva timp contra paramixo). Acest lucru a fost confirmat la scurt timp de puiul bolnav care a inceput sa piarda din greutate, sa faca apos si sa sucesca putin capul. Atunci am luat decizia sa elimin ambele pasari si sa revaccinez tot lotul cat mai rapid. Chiar daca nu erau atinsi de paramixoviroza si era alt tip de virus sau boala am considerat ca este prea riscant sa mai tin acei porumbei ca acel virus sau microb sa se raspandesca in porumbeii mei sau ai altora. Multumesc mult si acum Domnului Gruiescu pentru acest raspuns si sper ca foarte multi tineri columbofili sa poata invata ceva de aici. Cristi reciteste pana realizezi ce vrea sa ti transmita cu adevarat autorul si atunci vei invata cu adevarat ceva foarte util. La multi Ani!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.