Aprilie – luna creşterii puilor

Dacănu s-au procurat încă inele, acestea trebuie procurate, numerele lor contolate şi lista puilor pregătită.

Aprilie este luna apariţiei primilor pui (daca se face împerecherea în luna martie). De jur împrejur, în adăpost, sunt împrăştiate coji de ouă. Ouăle clocite din care eclozează puii sunt înlăturate.

Dacă două perechi au câte un pui, asemănător, se aşteaptă să fie marcaţi şi apoi ambii pui sunt puşi la o singură pereche (depinde de fiecare, dacă perechea respectivă creşte bine puii). Cealalta pereche poate să treacă la urmatoarea serie de pui.

După marcare, fiecare pasăre va purta propriul său număr pe lista. Astfel vor putea fi evitate confuziile.

Podele tari ale adăpostului (hurubăriei) vor fi acoperite cu hârtie şi, de indată ce excrementele puilor cad pe ele, foliile vor fi schimbate zilnic. Excrementele trebuie să fie tari. Cele moi dovedesc prezenţa paraziţilor intestinali. Doar prin analiza coprologică se va şti despre ce paraziţi este vorba. Împotriva tuturor infecţiilor există medicamente eficiente.

În cea de-a doua jumătate a lunii, păsările adulte îşi încep zborurile libere. În nici un caz, porumbeii care au cuibărit pe acoperiş nu vor fi alungaţi. Bucuria zborului sporeşte de la zi la zi. Dacă această periodă este pierdut un porumbel adult, puii vor fi crescuţi de celălalt părinte. O dată cu creşterea temperaturilor, creşte şi plăcerea păsărilor de a se scălda. Baia săptămânală a păsărilor trebuie respectată. Le place să stea pe acoperiş pentru a-şi usca penele, astfel insectele care trăiesc în penajul lor, nu se mai pot dezvolta.

La sfârşitul lunii creşte consumul de hrană şi defecaţia deorece puii intră în faza principală a creşterii lor.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.