Aspecte privind naparlirea si perioada de iarna

O naparlire perfecta , si o iarna trecuta cu bine,asigura un sezon de exceptie,atat pentru zburatori cat si pentru reproducatori.

Un columbofil adevarat isi planifica totul din timp,cum de asemenea , tot din timp isi planifica si obiectivele pentru sezonul urmator.Se gandeste la absolut orice aspect ce i-ar putea imbunatatii rezultatele.

Toate problemele care apar in lotul de reproductie  imediat dupa imperechere,sunt generate de catre neatentia corespunzatoare acordata porumbeilor in perioada de naparlire,si in perioada de iarna.Este important sa ne planificam din timp perioada in care ne imperechem porumbeii,dar daca acestia nu sunt 100 % apti pentru imperechere,nu trebuie sa ii imperechem la acea data. La 10 zile dupa imperechere porumbitele incep sa depuna primul ou.

Majoritatea columbofililor nu tin cont de acest aspect , si imperecheaza porumbeii indiferent de starea lor fizica.Atunci apar diverse probleme : unii porumbeii nu se imperecheaza absolut deloc, iar unele femele nu se oua la timp.In aceste cazuri nu porumbeii sunt de vina,ci crescatorul.In columbofilie pentru a devenii campioni , trebuie sa dam dovada de RABDARE .Nu trebuie sa ne imperechem porumbeii doar pentru ca X sau Y i-a imperecheat.”X” ii poate imperechea in februarie,de exemplu,in timp ce ai nostrii pot fii apti abia in aprilie. ( Aici amintesc vorbele legendarului Andreas Drapa :”Cea mai mare greseala a vietii mele de columbofil am facut-o cand am abandonat pentru un sezon programul meu de pregatire,si l-am incercat pe cel al lui X sau pe cel al lui Y ” !!!!! ).Daca suntem rabdatori ,porumbeii nostrii vor reproduce pui exceptionali iar vaduvii vor zbura senzational cu siguranta.

Articolul poate fi citit in intregime pe Pigeons.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.