Atat de ciudat – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Misterul “primejdiei galbene”

Nu voi uita niciodata problemele cu care m-am confruntat cand  aveam pui in urma cu multa vreme. Numele problemei era tricomonoza.

Va pot spune ca nu era o problema minora.

Fara medicamente era imposibil sa obtin pui.

Se intampla chiar si in cazul puilor din cuib, si acestia erau infectati, desi parintii primeau un tratament cu doua saptamani inainte de a depune ouale.

De fiecare data cand intram in crescatorie imi era groza de mirosul acru, atat de characteristic tricomonozei.

Imi era groza de gainatul umed si desele ocazii in care deschideam ciocurile puilor pentru a-I verifica daca au gatul OK si ca nu au binecunoscuta substanta galbena.

REZISTENTA

Pentru multi, problema aceasta devenise atat de grava incat nu mai putea fi rezolvata cu doza normala de medicament. Acestia trebuiau sa o dubleze.

Porumbeii isi construise o rezistenta atat de mare in decursul anilor in asa fel ca lucrurile au devin foarte grave, spusesera unii medici veterinari.

In special acele tratamente de 1 sau 2 zile erau cauza.

Dar ceva ciudat s-antamplat la inceputul secolului. Problema nu se acutizase ci spre surprinderea multora a fost exact invers.

Putin cate putin am scapat de o problema, astfel azi multi crescatori nici macar nu mai trateaza de tricomonoza, acest lucru era de neimaginat in urma cu cateva decenii.

DamenHenny13-3315026

Porumbeii in forma sunt atat de distractivi.

CUM SE FACE?

Am discutat acest fenomen cu niste oameni de stiinta dar nici unul nu are o explicatie.

Pentru o vreme am crezut ca trebuie sa- multumesc pentru acest noroc “catelului de usturoi” pe care multi crescatori il pun in adapatoare azi.

Este oare usturoiul bun in preventia tricomonozei?

Oamenii de stiinta se indoiesc de acest lucru.

Dar in cazul otetului de mere?

In urma cu un deceniu crescatorii si chiar veterinarii credeau ca aciditatea apei de baut era buna in prevenirea focarelor de Adeno si salmonella.

Au aflat ca se inselau dar au aflat si ca porumbeii lor nu mai aveau tricomonoza. Era oare o legatura in aciditatea apei de baut si tricomonoza?

Oamenii de stiinta se contrazic intre ei fata de acest lucru…

CIUDAT

Este ciudat si faptul ca simptomele s-au schimbat.

In trecut daca porumbeii aveau acea substanta galbena in gat era vorba de tricomonoza.

Azi, rareori putem vedea acea substanta galbena. Acum acele firisoare subtiri in gatul sau corpul porumbelului sunt detectoarele bolii si acest lucru inseamna pericol.

Este ciudat si faptul ca tricomonoza este des intalnita in cazul gugustiucilor, in cazul acestor pasari putem vedea si azi aceea substanta galbena ca era prezenta si incazul porumbeilor voiajori in trecut.

REZULTATUL

Asadar, ce fac marea majoritate a campionilor azi?

Acestia nu isi trateaza reproducatorii deloc.

In cazul meu, lotul de reproductive a fost tratat in urma cu 6 ani de zile pentru ultima data.

Dar in cazul zburatorilor?

Unii nu trateaza nici aici, eu sunt unul care nu imi asum riscuri.

Noi tratam pentru o perioada de 5 zile inainte de inceperea sezonului de concursuri.

Atat este tot ce facem pentru restul anului.

Dupa o etapa, multi nu mai trateaza de tricomonoza asa cum o faceu inainte dar fiecare porumbel primeste asa numita “pastila galbena” pe cioc.

Aceste pastille, care au devenit atat de populare nu contin antibiotic dar au un efect de desinfectie:

Porumbeii care nu mai au tricomonoza nu se vor mai infecta daca primesc in fiecare saptamana pastila “galbena”.

Primul care a folosit aceste pastille a fost Koehoorn. Datorita succesului sau sunt unii medici veterinari care comercializeaza si ei aceste pastille galbene.

Nu cunosc ce contin acest pastille, dar cui ii pasa atat timp cat functioneaza.

BUN SI RAU

Atunci cand citesti sau auzi despre probleme de sanatate ale porumbeilor de regula vestile sunt nasoale, dar cand vine vorba de tricomonoza vestile sunt mai degraba bune.

Vestile proaste vin in legatura cu salmoneloza (salomonella), aceasta este raspandita mult mai mult decat realizam noi columbofilii. In special cand porumbeii din medii diferite cand ajung sa stea in aceea si crescatorie, atunci trebuie sa fii atent. Cred cu tarie ca daca multi crescatori ar fi constienti de aceasta problema ar concur mult mai bine.

H de Weerd sustine ca 80% dintre porumbei sunt infectati. POate ca este putin exagerat dar si 20% ar fi suficient pentru a fi alertati.

Astazi aproape TOTI campionii isi trateaza porumbeii anual preventive.

Dar despre vaccinare?

Este bine sau nu sa vaccinam impotriva salmonelozei?

Medicii veterinari si oamenii de stiinta iar sunt in dezacord.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.