Atat de ciudat uneori – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Sambata trecuta am avut ultima etapa de demifond in Belgia, e etapa de la Soupper, aproximativ 380 km. Am terminat un alt sezon faorte bun cu un loc 1. Porumbelul castigator a avut cea mai mare viteza dintre TOTI PORUMBEII imbarcati in aceea zi in provincia Antwerp (aproximativ 5000 de porumbei).

O sora cu porumbelul acesta a castigat si ea un loc 1 in urma cu cateva saptamani, o alta sora a castigat un loc doi AS maturi 2016 in cadrul FED si un alt porumbel din aceeasi mama a fost cel mai rapid din 35.000 de porumbei.

Mama (09-601) a fost vanduta in primavera. O femela reproducatoare atat de buna a fost vanduta? Ei, nu v-am spun povestea intrega. Aceasta femela mi-a dat doua pasari bune timp de 7 ani. Nu a fost destul de buna pentru mine, dar a fost destul de buna pentru un taiwanez care a cumparat-o. Inca regret ca am vandut-o.
Dar cum puteam sti ca imi va da alti doi porumbei buni anul acesta.

MARIEN

De la Dl. Marien, un binecunoscut medic veterinar si un bun crescator, am auzit o intamplare care imi aduce aminte de cazul meu. Diferenta este ca acesta nu a vandut porumbelul. Povestea este despre un porumbel zburator bun care fusese in compartimentul sau de reproductie pentru mai multi ani dar nu a reprodus nici macr un porumbel bun. Desi masculul avusese mai multe partenere.

Apoi, dupa varsta de 7 ani, a inceput sa reproduca unul dupa altul, super porumbei.

Uneori porumbeii sunt greu de inteles.

Sunt de altfel multe exemple de prechi de reproductie care au reprodus doar UN SINGUR porumbel cat timp au fost lasati impreuna. Acest lucru explica de ce belgienii si olandezii nu pot sa inteleaga crescatorii straini care platesc o avere pentru un simplu pui doar pentru simplul motiv ca acel pui a avut un frate sai o sora care a concurat bine.

1915667_1680818352173391_153583822035365038_n

DIN NOU CIUDAT

Saptamana trecuta in Belgiaa a avut loc o etapa nationala de distanta lunga din localitatea La Souterraine (aproximativ 625 km).

A fost o etapa cu vreme buna. Insorit si o usoara briza din spate, cu putina influenta din Vest. Primii porumbeii au fost constatati in centrul tarii, asta inseamna in zona Berlaar.

In vest (Flandra) si in est (Limburg) crescatorii abia ca au reusit sa claseze ceva decent. In centrul tarii concursul a tinut aproximativ jumatate de ora (o treime dintre porumbei erau acasa), in Flandra etapa a tinut doua ore si jumatate.

Porumbeii care au clasat la nivel regional in centrul tarii au clasat la nivel national in primii 10%.
Castigatorii din Flandra nu au reusit sa claseze la nivel national. Nici macar o singura pasare din cele 1000 de pasari angajate la etapa nu au reusit sa claseze in primii 500 de porumbei la nivel national.
Se poate sa fie si mai rau, mai nedrept?

“Locatia este de vina”, spuneau crescatorii. “Porumbeii de demifond au avut parte de vant favorabil”. Aceste remarci erau rezonabile. Dar nu mi-am terminat de spus povestea inca.

OLANDA

De asemenea (in aceeasi) aambata, olandezii au avut o etapa nationala de la Gien/Orleans. Dar spre deosebire de crescatorii belgieni, crescatorii olandezi care locuiesc in vestul indepartat (aproape de Marea Nordului) au clasat 3 porumbeii in primii 10 National si la fel au facut si cei din estul indepartat (aproape de granite cu Germania). Iar celelalte 4 clasari in top 10 national au fost castigate de crescatorii din centrul tarii.
Se putea sa fie mai echitabil de atat?

In zona Berlaar, localnicii spun ca au de departe cei mai buni porumbei.Sincer vorbind nu am auzit vreun crescator care sa spuna ca in zona lui are parte de o concurenta slaba. In zona Berlaar sunt cu siguranta porumbei buni. Dar diferenta este mult prea mare. Nici macar un porumbel de calitate in Flandra? Pur si simplu imposibil! De ce oare crescatorii din vestul Olandei au reusit sa claseze in top 10 national si dece porumbeii din vestul Belgieni au esuat? Nu stie nimeni.

DE ASEMENEA INEXPLICABIL

Un lucru inexplicabil este si faptul ca se pierd foarte multi pui. Trebuie sa fie mai multe motive si unul dintre ele este sanatatea preacara (slaba). Atunci cand un crescator pierde multi pui si sunt unii colegi columbofili care nu pierd este o singura explicatie: sanatatea slaba.

Chiar si daca un medic veterinar iti spune ca porumbeii sunt bine, se paote sa fie o infectie virala. Un exemplu bun in acest sens este cel al lui Adri de Dooy. Acesta are niste porumbei buni dar la primele etape acesta a pierdut multi pui, chiar si in cadrul etapelor usoare cu vant din spate. Unii dintre puii pierduri au fost gasiti si acesta i-a recuperate. Dupa cateva saptamani acesta era surprins cand a intrat in crescatorie puilor. Porumbeii s-au schimbat intr-un mod incredibil. Fiind intr-o stare buna acesta a imbarcat porumbeii care se pierdusera inainte si care fusesera la o etapa de demifond. A avut parte de o etapa grea cu vant din fata. Acesta a castigat locul 1 si 2 din aproximativ 3100 de porumbei.

Acesti doi porumbeii au fost aceeasi porumbei care se pierdusera la etapele usoare cu vreme buna. Asa ca este clar ca pierderile de dinainte nu s-au datorat calitatii slabe a porumbeilor, diferenta a facut-o sanatatea porumbeilor. Niciun crescator nu are toti porumbeii atat de prosti incat sa se piarda de la doar 200 km. Porumbeii prosti vin mult mai tarziu!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

jordisignature

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.