Bine de stiut (parte a doua) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

CUM SA PASTREZI OUALE IN CONDITII BUNE

Cateodata vrem sa mutam oua sub o pereche de doici iar acest lucru are o mica problema. Data in care au fost depuse trebuie sa corespunda.

Daca ouale pe care doresti sa le pastrezi au fost facute mai devreme decat cele ale perechii de doici nu este o problema. Ouale, daca sunt luate de sub porumbei imediat ce a fost depus sic el de-al doilea ou, pot fi pastrate in siguranta o saptamana. Acestea trebuie pastrate la o temperatura cuprinsa intre 7 si 17 grade Celsius, si trebuie sa le intorci odata pe zi.

Nu le pune in frigider !!!

Atunci cand porumbei pe care i-ai ales sa cloceasca aceste oua au depus si ei ouale (poate fi si la o saptamana mai tarziu) poti sa faci schimbul fara nicio problema.

SEDOCHOL

Sedocholul este un produs inregistrat (ca si marca, asadar nu poate fi gunoi), avand ca si component principale metionina, colina si sorbitol.

Se spune ca este destinat”animalelor a caror digestive esteagravata sau pur si simplu nu functioneaza correct, sau cand nu reusesc sa naparleasca correct si are un effect de calmare a ficatului.

Pentru porumbei, sedocholul este un produs bun inainte de ai duce la expozitii si licitatii.

Atunci cand administrezi sedochol in apa timp de 3 zile, sau 10 zile inainte de o expozitie sau licittie, si dupa o pauza de doua zile, mai administrezi alte 3 zile consecutive, vei fi uimit de cat de moi devin penele.

Nu te poti astepta la miracole cu privire la rezultatele obtinute, acest produs este foarte bun in perioada naparlirii, cel mai bun pe care l-am intalnit. Se administreaza doua treimi dintr-o lingura de supa in doi litri de apa.

 FOILE DE TABLA DE FIER ONDULATA

Multe s-au spus si scris in legatura cu crescatoria de porumbei, lucruri adevarate. Crescatoria are o importanta enorma.

Sunt unii crescatori care sustin ca este mai importanta decat calitatea porumbeilor. Intr-o crescatorie buna, atmosfera este placuta, cu mult oxygen si fara curenti de aer.

Se acorda multa atentie oxigenului, din acest motiv multi aleg sa acoperisuri in doua ape cu tuburi de ventilatie sau tigle care permit o ventilatie buna.

Acest tip de acoperis este opusul unui acoperis pla cu foi de table  indoita, dar teoria si realitatea deseori ne rata altceva.

Regretatul Alebet Marcelis a avut o crescatorie fantastica cu acoperisuri aproapte plate … din foi de table ondulate.

Odata am fost la Dobbelaere in Marke.

Nu vazusem nicio crescatori in fata casei sale si pentru un moment am crezut ajunsesem intr-un loc gresit.

Dar nu a fost asa. In gradina erau mia multe adaposturi, dar nu le puteai vedea datorita acoperisurile din foi de table ondulata. In mod clar un adapost care se putea incalzi foarte tare vara, acesta era adapostul din care veneau cel mai bine porumbeii.

La fel si in cazul lui Eddy Janssen din Zandhoven, si porumbeii lui sunt tinuti intr-un adapost cu acoperis din table de fier ondulata. La fel si in cazul campionului national al Belgiei KBDB, mare demifond in 2007 (Theo Janssens), si as mia putea sad au mai multe nume in aceasta privinta. Asadar cei care sustin ca acoperisurile din table de fier ondulate nu sunt bune sunt contrazisi de fapte. Ca o chestiune de interes, Theo Janssens castigat acel titlu cu female. El ca si multi altii din ultimii ani prefer sa zboare cu femele.

ANTRENAMENTUL

In special crescatorii incepatori se intreaba daca nu este mai bine sa eliberam porumbeii unul cate unul cand ii antrenam; poate ca tineri vor reusi sa invete mai mult in acest fel?

Nu cunosc nici macar un singur columbofil specializat in zborurile cu porumbeii tineri care ar face acest lucru.

Este un nonsense si sa astepti un moment dupa ce deschizi portbagajul masinii, in asa fel ca porumbeii sa se acomodeze cu lumina si sa se orienteze.

Eu deschi portbagajul, apoi lazile de transport imediat ce ajung. Fara nicio problema.

PENELE RUPTE

Majoritatea crescatorilor cunosc trucul prin care o pana indoita se poate aduce la forma initial: tinand-o deasupra apei calde pentru cateva secunde sau sub abur.

Sa smulgi pana se poate face doar intr-o singura manevra usor facuta, o miscare facuta in directia corecta.

Oricum, nu ar trebui sa smulgi ultima pana; dar daca o smulgi sansele sunt mari ca sa creasca din nou sanatoasa. Aceasta pana este importanta si delicate. Din acest motiv nu ar trebui sa fortezi porumbeii in timpul naparlirii cand pana cu numarul 10 inca creste. Sunt unii crescatori care isi tin in crescatorie porumbeii cand le cresc cea de a 10 pana.

MATERIALELE PENTRU CUIB

Paie, tulpini de tutun si pasla sunt cele mai obisnuite materiale pentru construirea cuibului.

Pasla este cel mai sigur materiale pentru a evita spargerea oualor, dar si ziarele pot fi folosite, si datorita pretului.

Pune doua pagini de ziar una peste alta, pune cuibul la mijloc, indoaie cele patru colturi peste cuib si apasa-le in jos.

Daca puiul este sanatos si produce gainat uscat, cuibul nici macar nu se murdareste intr-un sezon.

Am invatat de la Wal Zoontjens, si el a invat de la tatal sau.

ADENO – E COLI

Sunt cateva produse pentru a mentine porumbeii sanatosi din nou dua un atac al Adeno-Ecoli. Trimethroprim, Cosumix, Baytril, Parastop, “4 in 1”, acel lichid ca si Coca Cola de la Dr. Marien si multe alte produse pot fi eficiente.

In trecut a fost in randul crescatorilor si medicilor veterinari o oarecare impotrivire fata de Baytril, dar majoritatea l-au acceptat, chiar si medicii veterinari.

Baytril este foarte bun si in cazul salmonelozei.

In cazul Adeno-Ecoli trebuie sa nu le dai mancare porumbeilor timp de trei zile. Atat de mult timp fara mancare?

Da, intr-devar, niciun bob macar.

Apa, sa nu o iei niciodata, chiar si cand porumbei beau multa apa. Daca porumbeii nu au apa vei avea o mortalitate ridica datorita dezhidratarii.

Este bine sa le dam electroliti in apa, produse ca si Belgasol (de Weerd) sau Volamin.

belgasol

Unul dintre elementele din aceste produse este glutamina, un amino acid necesar bunei functionari a intestinelor.

Daca multi experti au dubii cu privire la efectul vitaminelor, amino acizii sunt considerati a fi foarte importanti pentru porumbei.

Belgasolul sau Volamin asigura o recuperare rapida dupa un concurs pe vreme calda, deaorece stimuleaza realimentarea cu lichid pierdut in timpul cursei.

USCAT

O crescatorie umeda este una proasta, iar acesta lucru este binecunoscut.

Incalzirea crescatorie poate fi o optiune, dar nu fara pericole, si nu ar trebui sa incalzesti crescatoriile apropiate.

O umiditate ridicata ester a, un adapost care este prea uscat este la fel de gresit.

Membranele porumbeilor se vor usca iar acest lucru te poate duce la tot felul de problem.

O crescatorie este ideala atunci cand higrometrul arata undeva intre 60 si  65, oricum pe vreme umeda (ploiasa) este faorte greu de obtinut.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.