Blackpool si alte lucruri – Ad Schaerlaeckens

BLACKPOOL SI ALTE LUCRURI

Eram in Blackpool impreuna cu alti 40.000 (?). Cel putin asa s-a zis, probabil 40,000 este exagerat, dar si daca ar fi fost jumatate, tot este mult. Iar unde sunt multi columbofili adunati, alti au simtit mirosul banilor. Asa ca “ceilalti” au transmis un mesaj in Blackpool, si daca ai fi vazut ceea ce promiteau, ai fi fost coplesit de multa lor caritate. Ei bine, caritate? Produsele lor minune, erau impachetate in cuvinte frumoase, dar scopul lor era sa isi umple buzunarele.

MEDICAMENTELE

Am zburat prea bine si pentru mult timp ca sa i-au in serios “secretele campionilor tinute ascunse care acum sunt scoase la lumina”. Columbofilii care au vizitat vreodata un eveniment columbofil in Germania spun ca este mai rau in Germania decat in Anglia.

Veterinarii (negustorii de pilule)? Cei care ar trebui sa protejeze porumbeii, dar cine protejeaza porumbeii de veterinari ( negostori de pilule). Eram in gradina, cand mi-a venit inspiratia sa scriu acest articol.

Am lasat televizorul pentru ca arau doar mizerii. Israelul a atacat Hezbollah inca odata, salutati de sotiile lor, copii si vecinii lor pentru bombele lor precise care totusi nu au fost atat de precise. Unul care si-a urmatit hotul in afara magazinului a ajuns el la inchisoare. Si alte mizerii de genu. M-a facut sa fiu atat deprimat incat am iesit din casa si am mers in gradina. Dupa care, am strivit primul tantar al sezonului, si am stat comfortabil intr-un scaun sub cativa pini.

DE NECREZUT

Acesti pini erau casa unor porumbei de padure, toata ziua erau ocupati sa aduca diverse lucruri ca sa-si construiasca cuibul. Am fost uimit de sanatatea lor. Porumbeii mei sunt sanatosi deobicei, da nu atat de netezi si stralucitori ca si acesti porumbei de padure; aproape ca puteai sa-ti vezi reflectia fetei in penele lor. Puii lor cresc ca si verzele, te poti intreba daca ceea ce vezi este ciudat sau nereal. Acestia supravietuiesc iernile cu aproape mai nimic de mancat sau baut zile intregi. Trebuie sa supravietuiasca fara vitamine, ceaiuri, electroliti, drojdie de bere, minerale, extract de plante si ierburi din jungla braziliana, acestia fiind nevoiti sa supravietuiasca doar cu lucrurile disponibile. Aceste pasari, nu numai ca supravietuisc iernile, dar nu sunt nici macar slabiti, ci mai degraba, se pare ca sunt mai puternici. Ma face sa ma gandesc la oamenii care se plang de E Coli, probleme respiratorii si alte boli, in timp ce porumbeii lor primesc tot ce “ar trebui” sa primeasca. Amestecuri pentru naparlit in perioada naparlirii, amestecuri de iarna in timpul iernii, amestecuri pentru reproducere in timp ce cresc puii, vitamine injectabile si tratamente si vaccinuri pentru orice. Si totusi nu porumbelul de padure ci porumbelul voiajor este cel afectat de toate plagile din Egipt.

NU ACELE!

Cineva care obisnuia sa aibe rezultate fantastice nu mai resuseste sa faca nimic. Acesta a renuntat la ideea de a mai zbura porumbeii, el crezand ca stie motivul. “Din cauza muschiului de pe acoperis”. Porumbeii nu pot sta departe de el, astfel poti uita de concursuri. L-am intrebat de cat timp are muschii pe casa (acoperis). “Din totdeauna” a raspuns el. L-am mai intrebat daca porumbei obisnuiau si inainte sa ciuguleasca muschii. Si intr-adevar asa era. “Chiar si atunci cand ii aveai pe “Blauwe” si pe “Goede Witpen”? l-am intrebat. Chiar si atunci, a raspuns. ”Nu obisnuiau si “Blauwe” si Goede Witpen” sa ciuguleasca acei muschi? l-am intrebat. Omul a inteles unde vroiam sa ajung. “Blauwe” si Goede Witpen” erau niste campioni pe care insa acum nu-I mai are. Adevarul dureros este ca lipsa rezultatelor este cauzata de lipsa pasarilor de calitate. Pe hartie pot parea promitatori, dar daca nu sunt indeajuns de buni, nu sunt, desi au niste pedigree impresionante. Cu astfel de porumbei poti incerca orice, nu va avea niciun efect, astfel incepe sa apara indoiala. Sa pui la indoiala crescatoria, mancarea, muschii de pe acoperis si in final sa te indoiesti de tine.

CEI BUNI !

Nu sunt multi curajosi care sa recunoasca ca sportul columbofil este primordial o chestiune de a fi capabil sau nu. De ce trei porumbei au rezultate si 20 nu au? Foarte simplu. Pentru ca celor 20 le lipsesc calitatea si sanatatea, deobicei amandoua. Ce ar trebui sa faci in aceste cazuri? Sa pastrezi pe cei buni si scapi foarte repede de cei slabi. Nu conteaza din ce porumbei provin. Orice ai face, nu pierde timpul desi putini porumbei au rezultate pe cand majoritea sunt slabi. Sunt unii columbofili care cred ca succesul lor se datoreaza unor secrete. Pana cand vine momentul cand nu mia au paari bune, dar ei totusi au secretul lor. Acela este momentul unei mari mizerii, disperare si o totala deziluzie.

ARTA?

Se spune ca este o arta sa reproduci porumbei buni iar unii spun ca este floare la ureche. Dar cum poti vorbi de arta cand si cel mai mare campion isi formeaza cuplurile de reproductie diferit in fiecare an. Orientalii vorbesc de “cupluri de aur”. Ei bine, daca ar fi totusi atat de simplu. As da toata lumea pentru un astfel de cuplu, as scapa de toti porumbeii, si as reproduce doar din acel cuplu si nimeni nu va fi in stare sa ma bata. Sunt primul care sa recunoasca ca ai mai multe sanse cu mai putini porumbei. Este oare o garantie? Niciodata nu vei avea o garantie. Produse {secrete” care vor face porumbei slabi in porumbei buni? Sunt chiar mai putin decat elefanti care pot zbura.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.