Bogdan Oros – Despre naparlire

Sursa poza: PigeonsPlanet

Mai jos puteti citi un comentariu la articolul scris de Bogdan Pasca – Despre naparlire, pe Columbofil.net

Sunt de parare ca aceasta teorie nu este concludenta. Tot asa de bine putea zbura si puiul care nu a schimbat nici o pana cu toate ca acest lucru s-ar putea sa fie reflectat de starea lui de sanatate. In general un porumbel cu o stare de sanatate precara se opreste din naparlit.

Un porumbel matur imperecheat in lunile martie sau aprilie care este intr-o stare de sanatate buna, caruia ii este asigurata lumina, hrana si minerale (grit) va naparli complet pana la sfarsitul lunii decembrie. Am avut doar 2 porumbei maturi in crescatorie care nu au naparlit complet in decursul aceluiasi an: un porumbel batran de 14 ani si o femela care a reprodus din 10 februarie pana in decembrie nu mai putin de 9 serii de oua. Cred ca valoarea genetica conteaza mai mult, chiar daca un porumbel nu a naparlit complet poate fi un porumbel bun in anul urmator cu conditia ca sa nu inceapa naparlirea penelor mari ramase din anul precedent.

Tot asa de bine un porumbel poate sa naparleasca foarte repede sau foarte incet chiar daca el este de viteza sau de maraton, in mare parte depinde de individ. Sunt tot felul de teorii ca porumbeii buni naparlesc mai incet. Un porumbel poate sa fie bun chiar daca naparleste mai repede sau mai incet. Porumbelul de maraton naparleste de obicei mai rapid in sezon deoarece el nu este angajat la toate etapele, cand este menajat un week-end, el deja arunca o pana, in timp ce porumbelul de viteza care zboara etapa de etapa nu mai are resurse suficiente si rezerve pentru a naparli asa accelerat. Penele porumbeilor contin in mare parte (peste 85%) materii azotoase si fosfatate. Fosfatul de calciu este indispensabil in perioada naparlirii.

In concluzie naparlirea este un proces fiziologic important in viata unui porumbel de curse deoarece calitatea penelor conteaza in cursele ce vor urma in anul urmator, mai ales cursele pe ploaie(care din pacate la noi inca sunt numeroase) si cursele cu vant din fata. Eu personal nu acord o atentie deosebita acestei perioade, aceste elemente le asigur pe tot parcursul anului: le dau porumbeilor hrana de buna calitate pe care o prepar personal, minerale la discretie, vitamine,calciu vitaminizat, anul acesta am folosit si Sedochol. Baia este de asemenea importanta. Se mai recomanda si orzul sau graul incoltit, bogat in vitaminele din complexul B. Daca porumbeii sunt sanatosi, deparazitati si le sunt asigurate aceste elemente necesare ei vor naparli excelent!

Sursa comentariu: Columbofil.net

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.