Când sezonul de concursuri este în sfârşit terminat este momentul să facem o evaluare – Steven van Breemen

Sfârşitul sezonului este o ocazie să privim înapoi. Şi să nu uităm să privim înainte spre sezonul următor pentru simplul motiv că dorim să îmbunătăţim. Sau chiar vrem acest lucru? În acest moment al anului ar trebui să ne punem mai multe întrebări:

Ce a mers bine şi ce nu a mers bine în sezonul ce a trecut?

Ce anume nu a mers bine?

Vom face schimbări în adăpost?

Vom încerca o nouă metodă anul viitor?

Vom separa mai devreme sau mai târziu în funcţie de năpârlire?

Care din porumbei vor fi transferaţi în lotul de reproducţie?

Care din perechi au reprodus cei mai buni pui?

Care din perechile de reproducţie vor rămâne împreună şi care vor schimba partenerul?

Vom achiziţiona sânge proaspăt?

Destul de multe întrebări de răspuns!!! Multe decizii importante trebuie luate în această perioadă din an. Trebuie să gândim mult. Trebuie să analizăm ceea ce a mers bine în timpului sezonului ce a trecut si în special să ne gândim la ceea ce nu a mers bine. Acest lucru este cel mai important dintre toate. Trebuie să ne asigurăm că nu vom repeta aceleaşi greşeli şi anul următor, mai mult trebuie să ne dăm seama ce trebuie să facem în acest.

steven van breemen

Selecţia puilor pentru viitor

Selecţia tinerei generaţii ocupa primul loc. Eu fac aceasta selectie având mereu două întrebări în mintea mea:

Dacă acest porumbel rezistă în crescătoria mea şi peste 2-3 ani, îl voi putea pune în compartimentul de reproducţie indiferent de rezultatele sale?

Este acest tip de porumbel în stare să realizeze programul de concursuri (4-5 etape) cu succes?

Dacă poţi răspunde afirmativ la aceste două întrebări, atunci acel pui trece de prima rundă a selecţiei. Ce folos poţi avea dacă păstrezi porumbei care nu au un viitor sau este un viitor incert?

Ideea centrală este aceasta, selecţia pentru un anumit tip de porumbel  este importantă, dar dificil de realizat. Cu toţii cunoaştem zicala: “Un zburător bun nu trebuie neaparat să fie şi un bun reproducător”. Ar fi bine dacă nu ar fi aşa. Din acest motiv, încerc să reproduc acel tip de porumbel care poate fi folosit atât ca zburător cât şi ca reproducător. Dacă un zburător şi-a făcut datoria, atunci acel porumbel va fi introdus în compartimentul de reproducţie.

Binenţeles, multe depind de tipul concursului şi de condişiile meteo la momentul concursului. Concursurile de distanşe lungi sunt cele mai dificile din programul de zbor. Sunt mult mai dificile decât concursurile sub 400 km. Porumbelul de viteza nu trebuie să fie un porumbel complet. Aici selecţia nu este aşa de greu de realizat. Ceea ce contează sunt doar rezultatele. Eu fac o legătură între viteză, inteligenţă şi capacitatea de  orientare. Acestea sunt cele mai importante caracteristici pentru a câştiga un concurs.

Pentru concursurile de distante lungi, porumbelul în sine este mult mai important. Caracterul, voinţa şi vitalitatea ajută porumbelul să se claseze în partea superioară a clasamentului. În timpul nopţii, cursele lungi, factori totali diferiţi realizează selectia. Un astfel de porumbel se maturizează mult mai încet iar testarea iese din discuţie din cauză că astfel de concursuri nu fac parte din programul tinerilor.

În mod normal columbofilii reproduc puţini pui de maraton şi numai din porumbeii care au confirmat atât ca şi zburători cat şi ca reproducatori. Puii primesc tot timpul din lume pentru a se dezvolta complet. Selecţia porumbeilor de distante lungi se intinde pe parcursul mai multor ani.

Dar majoritatea columbofililor sunt specializaţi pe un program complet şi selecţia dură este singura metodă care se aplică.

Năpârlirea, Sănătatea şi Vitalitatea

În această perioadă din an trebuie să fim foare stricţi şi atenţi, din cauză că odată cu schimbarea penelor tot felul de bacterii şi virusuri se pot furişa pe uşa din dos. Această problemă devine cea mai mare ameninţare. În timpul sezonului porumbeii intra în contact cu porumbeii altor columbofili din club şi indirect cu porumbei din toata regiunea în maşina de transport. În ultimii ani, organizaţiile olandeze de transport au încercat să economisească bani, colecteză porumbeii dintr-o zonă mai mare. Deseori, curăţarea boxelor nu este o prioritate pentru transportatori. Legătura către probleme nu este atat de dificil de văzut. Când năpârlirea începe, probleme pe care nu le-am observat inainte, ies la suprafaţă. Din acest motiv această perioadă din an are o foarte mare importanţă. Nu putem să nu selectăm şi în funcţie de vitalitatea porumbeilor. Acestea sunt fundaţia care stă la baza obţinerii rezultatelor în sportul columbofil. Nu contează pentru ce realizezi selecţia, fie că o faci pentru lotul de zburători, fie pentru lotul de reproducţie. Din această cauză trebuie să începem cu începutul. Pentru mine această perioadă este perioada năpârlirii.

În această perioadă din an porumbeii vor arăta exact cum sunt. Columbofilii fac tot ce le stă în putinţă ca să transforme această perioadă în una de succes şi să le ofere nişte facilităţi bune porumbeilor. Un porumbel în plin proces de năpârlire are nevoie de spaţiu cu lumina şi aer. Oxigenul proaspăt pare să fie foarte important. În această perioadă din an porumbeii mănâncă şi beau mai mult decat este normal. Metabolismul porumbeilor funcţioneaza diferit. Iar în interiorul adapostului poţi “mirosi” acest lucru. Nu mirioase atât de proaspăt. Este mai multă umiditate şi pare mult mai cald în interior decât afară. Problema se rezolvă cu ajutorul selecţiei, tăind din numarul porumbeilor care vor ramâne peste iarna şi dându-le mai mult spaţiu în care să stea. Nu aştepta prea mult pentru selecţie. Asteptând vei face mult mai dificilă selecţia. Imediat ce un porumbel năpârleşte complet va stralucii ca o pereche nouă de pantofi. Încep să acumuleze aceea grăsime din timpul iernii.Făcând şi mai dificilă realizarea unei selecţii ce are la bază vitalitatea naturală.

Păstraţi câtiva porumbei de rezervă

Runda a doua a selecţiei trebuie să se bazeze pe rezultate. O periodă mai lungă de timp şi cu porumbei mai puţini în crescătorie oferă mult mai multe informaţii. Este nevoie să cunoaştem fiecare porumbel în parte mai bine. Totul tine de a identifica punctele tari şi slabe. Având acestea în minte, foloseşte un carneţel în care să notezi, te va ajuta să realizezi mai uşor selecţia. Totuşi păstrează nişte porumbei de rezervă, nu ştii niciodată daca vei avea nevoie de ei, ca şi o poliţă de asigurare. Un porumbel se poate pierde într-o ceaţă, sau în ghearele unui uliu.  S-au poate favoritul tău se transformă într-ul laş în compartimentul de maturi şi alege să-şi faca cuibul în alimentatorul cu grit. Atunci te vei bucura de faptul că ai mai păstrat caţiva porumbei în plus.

În compartimentul maturilor va trebui să faci curaţenie printre porumbei cât mai repede posibil. Un zburător care nu  s-a ridicat la nivelul asteptărilor nu va mai primi o a doua şansă. După ce văduvii au scos un rând de pui tardivi, ca şi răsplată pentru un sezon ca şi văduv, trebuie să iei o decizie, şi anume care dintre porumbei ajung la gunoi si cine rămâne şi pentru următorul sezon. La scurt timp după va trebuie să iei o altă decizie: o separare târzie sau mai devreme. Dacă separi mai devreme înseamnă că porumbeii tăi vor termina mai devreme năpârlitul. Dacă-i separi mai târziu, vei avea o năpârlire mai întârziată. În anul următor porumbeii separaţi mai tarziu vor arunca prima pană mai târziu. Astfel vei reuşi să zbori porumbelul respectiv până la ultima etapă fără nicio problemă cu năpârlirea. Totul depinde de  obiectivele tale. Femele mature, cateodată păstrează penele mai vechi pentru o perioadă mai lungă şi chiar şi penele din coadă sunt de asemeni păstrate. Nu prea ne place când se întâmpla acest lucru şi deseori acesta este un semn că sunt probleme de sănătate sau că vitalitatea slăbeşte. În anul următor o astfel de femelă nu va concura bine. Un motiv în plus pentru mulţi columbofili să separe mai devreme porumbeii.

De asemeni în această perioadă din an trebuie să facem curaţenie mai des. Cuibarele sunt curaţate şi desinfectate. Boxele sunt proaspăt vopsite şi depozitate într-un loc uscat pe timpul iernii. Făcând aşa vei reuşi să  obţii mai mult spaţiu în adăpost, şi mai mult vei avea parte de linişte şi pace în compartiment. Odata cu aparitia primul ou într-un cuplu după ultimele zboruri, majoritea columbofililor separă ambele sexe.

În această perioadă din an este foarte important să hrănim corect porumbeii. Să nu fie o hrană grea, ci mai uşoară cu multe ingrediente. Doar câteva firme deţin în stoc mâncare  de calitate pentru năpârlire. Odată  cu finalizarea procesului de năpârlire, hrana este completată cu puţin orz. Pe timpul iernii porumbeii nu trbeuie să se îngraşe. Odată cu sosirea primăverii, grăsimea nu se va lăsa uşor dată jos şi deseori poate duce la accidentări de aripi. Zburătorul tău cel mai bun îşi va pierde echilibrul; acest lucru nu trebuie permis. Orice crescător ştie că un porumbel cu probleme la aripa nu va mai reuşi să obţină rezultate de top niciodată. Aşa că trebuie să avem grijă sa hrănim corect în timpul iernii pentru că să prevenim îngrăşarea porumbeilor.

Dacă în ultimii ani rezultatele nu s-au ridicat la nivelul asteptărilor, această perioadă din an trebuie să ne gândim cum am putea să îmbunătăţim rezultatele pentru anul următor. Deseori columbofilii fac modificări în cadrul crescătoriei. Un nou tavan apare din cauza ca el crede că ventilaţia nu este bună. Sau un set nou de plăci este pus în crescătorie. Această perioadă este potrivită pentru vopsire. Vopseaua este un produs chimic şi are nevoie de timp pentru ca să se elimine din adăpost. Vopsitul trebuie finalizat înainte de venirea iernii pentru ca să il protejam de îngheţ.

Sunt unii crescători care exagerează. Unul dintre cei mai buni prieteni este un fanatic când vine vorba de modificări aduse crescătoriei în fiecare an. Dar şi schimbările au limitele lor. Poţi schimba crescătoria într-o directie total opusă. Părerea mea personală este că dacă un adapost este bun şi te-a ajutat să câştigi concursuri, nu ar trebuie să adaugi nici măcar un cui sau vreo bucată de lemn în adăpost. Poate că a fost vorba de o mică schimbare care a transformat adapostul într-un super adăpost dar şi o mică schimabare poate să facă din nou să dispară rezultatele. Vei pierde mult mai mulţi porumbei la concursuri ca şi rezultat.

Câteodată, unii crescători iau decizia de a încerca ceva total diferit: un alt sistem. Acest lucru înseamnă ca schimbarea interiorului din crescătorie. Si acest aspect are un risc major, pentru că nu vei ştii care sunt rezultatele schimbării.  Dar acest aspect este o adevarată provocare. Schimbările sunt un proces de învăţare iar crescătorii de top au nevoie să experimenteze pentru ca să rămână în top. Willem de Bruijn a experimentat anul acesta cu masculii tineri sistemul văduviei şi intenţionez să aflu care sunt rezultatele experimentului.

În ultimii ani zborurile cu porumbeii tineri s-au schimbat foarte mult. În urmă cu doar câţiva ani, etapa Orleans, era singura etapă în care porumbeii stăteau două nopţi în maşină. Şi puteai să zbori porumbeii la natural. Acum, o mulţime de etape cu două nopţi în maşină sunt în programul de concursuri şi după prima cursă tinerii stau în maşină două nopţi şi toate poziţiile de cuib sunt pierdute pe apa sâmbetei.

Gândurile din final

Mai vreau să vă dau un sfat: să zbori în continuare  un bun reproducator este un suicid pur. Un bun reproducator valorează mult mai mult decât un un zburător bun. Catastrofe se întâmplă mereu şi porumbeii care se pierd mereu  sunt cei buni. Un văduv care sa dovedit a fi un bun reproducător trebuie să-l muţi cât mai repede în compartimentul de reproducţie. In niciun alt loc , decât acolo!!! Eu a trebuit să învăţ acest aspect pe pielea mea.

O dată am mutat porumbelul “411” în compartimentul de reproducţie. Iarna, un prieten bun a venit în vizită şi i-am împrumutat un porumbel. I-am împrumutat un zburător care tocmai ce luase boxa lui “411” şi din acest motiv “411” s-a intors din nou în compartimentul zburătorilor. Prima etapă a fost una catastrofală şi unul din porumbeii pierduţi a fost “411”. Astăzi, întrega mea familie de porumbei are descendenţi direcţi din “411” de fiecare dată când mă gândesc la acestă lecţie scumpă aş putea să mă pun să dau cu capul de un perete…….

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Când sezonul de concursuri este în sfârşit terminat este momentul să facem o evaluare – Steven van Breemen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.