Capacitatile cognitive ale porumbelului – de Mihail Grigore

 

11011797_1466481456996358_8788930239945187418_n

Porumbeii au fost supusi la mai multe experimente de psihologie comparativa, care au inclus studii ce au vizat capacitatea de perceptie a animalului. Printre concluziile trase, in urma diverselor studii, se numara faptul ca porumbeii pot fi invatati sa indeplineasca actiuni relativ complexe. De asemenea, aceste pasari sunt capabile de o atentie distributiva foarte buna. Porumbeii pot face diferenta intre alte exemplare din aceeasi specie. Un porumbel isi poate aminti un numar impresionant de imagini individuale, pentru perioade foarte lungi. Fata de alte specii de pasari, care, de asemenea, calatoresc mult, in timpul migratiei, pe aceleasi trasee si in fiecare an, porumbelul isi poate modifica ruta, de multe ori, atunci cand zboara spre o destinatie.

O serie de teste, de data recenta, au demostrat ca porumbelul se poate recunoaste in prezenta propriei reprezentari. Oamenii de stiinta de la Universitatea Keio, din Japonia, au aratat ca porumbeii sunt capabili sa se recunoasca in imagini filmate cu o intarziere de 5-7 secunde. Astfel s-a demonstrat ca porumbeii au o abilitate de auto-recunoastere mai mare decat a copiilor de 3 ani, care se pot recunoaste in inregistrari de maxim 2 secunde intarziere. Pe langa testul cu imagini inregistrate, porumbeii au fost suputi si la “testul oglinzii”, in care si-au recunoscut propria imagine. Aceasta capacitate, de auto-percepere, a fost sesizata la foarte putine animale, ca cimpanzeii, delfinii sau elefantii. Cercetatorii japonezi au afirmat ca o astfel de proba a inteligentei, precum auto-recunoasterea, nu este limitata doar la animale cu un creier mare.

c_568_270_951cd514ff1bf5d26e80578f1c30dfd1_ORIGINAL- U 35

Intr-un faimos articol din 1995, profesorul Shigeru Watanabe, de la acceasi universitate japoneza, a descris un experiment care demonstra ca porumbeii pot fi invatati sa faca diferenta intre constructii grafice asemanatoare. Astfel, echipa condusa de Watanabe a reusit sa invete un numar de porumbei sa distinga intre picturile lui Pablo Picasso si cele ale lui Claude Monet. Mai intai, pasarile au fost antrenate cu un set limitat de picturi. Cand ii era afisat un tablou de Picasso, porumbelul putea obtine mancare, dand din cioc. In cazul in care porumbelului ii era aratat un tablou de Monet, chiar daca dadea din cioc, pasarea nu primea nimic. Dupa o perioada, porumbeii nu mai cereau mancare decat in cazul in care le era aratat un tablou de Picasso. Oamenii de stiinta au inceput sa arate pasarilor si  picturi, ale celor doi mari artisti, pe care nu le mai vazusera, dar raspunsul porumbeilor a ramas la fel de discriminatoriu. In cele din urma, porumbeii reuseau sa faca diferenta dintre picturi care apartineau impresionismului (reprezentat de Monet) si cele ale Cubismului (Picasso), chiar si atunci cand tablourile nici nu mai apartineau celor doi artisti. “Aceste observatii sugereaza faptul ca functiile vizuale ale porumbelului sunt comparabile cu cele ale omului. Atat porumbeii cat si oamenii evalueaza caracteristici multiple ale unui obiect, ca particulare combinatii de culori sau modele, atunci cand fac o judecata cu privire la acel obiect“, a declarat profesorul Watanabe.

18816_880708778661315_6542983708036770792_n

Experimente similare au aratat ca porumbeii pot face diferenta intre o fotografie in care exista oameni si una in care sunt prezente alte obiecte. Chiar daca aceste probe, la care au fost supusi porumbeii, par simple pentru oameni, ele sunt concludente in ceea ce priveste studiul inteligentei porumbeilor. Desi aceasta teorie nu a fost ferita de critici, exista totusi indicii clare, din concluziile experimentelor, ca porumbeii sunt capabili sa gandeasca prin concepte si creand categorii.

Sursa :  http://www.animalutze.com/articole/capacitatile-cognitive-ale-porumbelului.php

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.