Carunculat de Oradea – Doua clipuri video si standardul rasei

Porumbeii ce fac parte din grupa respectiva sunt foarte raspanditi in Oradea si zona Oradiei. Multi crescatori pasionati lucreaza la perfectionarea si standardizarea acestori porumbei, astfel sunt crescatorii in Oradea, Beius, Tinca care de aproximativ 25 de ani cresc aceasta rasa locala.

Formarea acestei rase se datoreaza domnilor: Popovici Victor, Recsey Ludovic, Erdei Gheorghe, Stranici ioan, Piloca Ioan – Oradea, si Kadar Iosif – Tinca.

Pe parcursul anilor s-a adus o imbunatatire esentiala acestor porumbei, prin incrucisari si selectie riguroasa in directia obtinerii porumbelului dorit  de acesti crescatori.

Carunculatul de Oradea provine din incrucisarea a 4 rase de porumbei: carrier, berber, dragon s i voiajor german de frumusete. Hibrizii obtinuti care au avut tendinte spre dragon si berber au fost incrucisati in continuare intre ei.

Prin selectie au fost retinuti numai exemplarele care au luat forma dorita de crescatoti.

In timp de 10 ani s-a stabilit forma definitiva la rasa carunculat de Oradea.

S-a folosit si metoda belgiana, cand un mascul corespunzator a fost imperecheat cu mai multe femele asemanatoare, puii obtinuti, frati de tata au fost imperecheati in continuare intre ei. Rezultatul a fost foarte bun pentru ca puii obtinuti de la parintii prin metoda belgiana s-a reusit sa se obtina mai multe familii. Astfel incat nu avem probleme cu consangvinizarea, lucrand cu minimum de 120 de porumbei.

Carunculatul de Oradea este un porumbel foarte frumos, atragator, si mult iubit de crescatori, sunt parinti buni in general ce cresc puii cu multa grija.

Este un porumbel de constitutie robusta si talie mijlocie spre mare.

Descriere:

Capul este proportional, crestetu; capului este drept, fruntea aproape plata, foarte putin curbat (concav) continuand linia ciocului, ceafa rotunjita, ciocul de lungime mijlocie, gros, fara varf (cioc se teaca) si purtat drept cu o inclinatie foarte mica spre jos. cele doua mandibule sunt egal de groase. La negri, tarcati, vineti ciocul este negru; la albi, galbeni, rosii, ciocolatii ciocul este de culoarea deschisa a cornului.

Umflaturile de la baza ciocului sunt mari, acopera o treime din suprafata mandibulei superioare si sunt formate din doua circumvolutiuni longitudinale insotite de numeroase caruncule mici, rinduri secundare. Carunculele nazale sunt roze, alb-pudrate, cotul gurii este de asemenea negelat.

Pe mandibula inferioara se formeaza caruncule mici ( in special la masculii in varsta)

Ochii la varianta alba sunt negri, la celelalte variante: galben-portocaliu, inelul din jurul ochilor este mare si gros, umflat si lat, de culoarea carnii crude cu varianta spre roz inchis sau deschis.

Gatul este scurt, gros cu directie usor oblica inainte, pieptul larg si bombat, spinarea larga anterior si stramta mult spre coada proportional de lunga, picioarele sunt de lungime mijlocie spre scurt, neincaltate cu osatura puternica.

Variantele de culoare sunt: albe, vinete, negre, ciocolatii, rosu, galben si tarcat alb-negru. Cele mai raspandite culori sunt cele tarcat (bobat) alb-negru, rosu si galben.

Greseli: cioc lung si ascutit, mandibule neegale, linia capului cu ciocul intrerupta, genele palide sau negricioase, picioare lungi, gatul exagerat de lung, pene rare si ne asezate strans pe corp. La culoarea galben si rosu – coada si spinarea vanat (sau negru)

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.