Castaniu de Craiova

Locul de origine al acestei rase este Craiova. Rasa este incadrata in grupa porumbeilor pentru decor cu coada lata si ciocul scurt. Este raspandita in Craiova, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Lugoj, Iasi, Suceava si alte locuri din Romania si strainatate.

1_1

Impresia generala: mic, cu tinuta orizontala, picioare scurte, cu penaj bogat si lung, cu coada extrem de lata si tinuta ridicata.

Capul: mic, nemotat, uscativ, aproape rotunjit, cu fruntea inalta si verticala, cu crestetul usor bombat, aproape drept si orizontal, ceafa arcuita, lunga.

Ochii: galbeni, genele sunt mari albe – galbui.

Ciocul: scurt, conic, gros, alb, continua linia fruntii.

Gatul: relativ lung, recurbat ca gatul unei lebede, pare lung

Pieptul: larg, bombat si purtat orizontal. Abdomenul purtat orizontal, aproape de pamant, este acoperit cu penaj infoiat.

1_2

Spatele: scurt, scobit,se ridica puternic spre coada chiar incepand de la baza gatului.

Aripile: lungi, usor arcuite si purtate in jos. Penele de acoperire a capacelor atarna in jos.

Coada: lunga si lata, bogata in pene, are 14-17 rectrice late purtate in sus. Este ingusta la tartita si are crupionul nucat.

Picioarele: foarte scurte, neincaltate.

Penajul: format din pene lungi, bogat si infoiat. Culoarea este uniforma, rosie, castanie, cu reflexe metalice verzui.Pe varful remigelor primare si secundare se gasesc pete albe-vinetii, care formeaza oglinda penei. Pe varful rectricelor se gaseste un chenat lat, bine delimitat, vinat sau gri clar, inconjurat cu rosu. Dupa desen se impart in simpli (unicolori)sau grivi (cu guler sau cu semiluna in fata gatului)

Greseli maore:

  • corp mare, de structura grosolana
  • tinuta necorespunzatoare
  • picioare lungi
  • coada stramta

Greseli minore:

  • rectrice bifurcate
  • desen neregulat la grivi
  • ochi feluriti
  • cioc stramb

Sursa:

Poze: Pigeons Romania

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.