Cat de des tratam porumbeii de coccidioza?

‘Cat de des trebuie tratati porumbeii impotriva coccidiozei?’

Raspuns:

Tebuie tratati numai in cazul unei infectii serioase, pentru ca porumbeii nu patesc nimic daca au un pic de coccidioza. De fapt nu este o problema serioasa pentru porumbei, pentru ca este vorba doar de o infectie secundara. Daca porumbeii sufera de salmoneloza, streptococi, coli sau altceva atunci corpul este slabit, si are o rezistenta mai mica si va fi mult mai vulnerabil la o infectie secundara cum ar fi coccidioza.Mai mult de atat, porumbeii pot sa scape de ea in mod spontan, deci fara medicamente.Doar simplul fapt ca in crescatorie este uscat adesea ii va vindeca.

Odata am auzit un specialist spunand: ‘Coccidioza este o boala a veterinarilor neexperimentati’. Ceea ce vroia el sa spuna era ca este usor sa descoperi coccidioza la microscop, din moment ce aproape toti porumbeii o au, si veterinarii care nu sunt specializati in tratarea porumbeilor prescriu prea repede medicamentele. Unii crescatori au propriul microscop si isi testeaza singuri porumbeii. La scurt timp dupa un adevarat concurs greu ei ar putea sa gaseasca destul de multa coccidioza insa, mai tarziu, atunci cand porumbeii si-au recapatat forma, ea dispare in marea majoritate sau este aproape inexsistenta.

Belgianul Dr.Marien este unul din putinii veterinari care sunt deasemenea si campioni; in special in 2004 rezultatele sale au fost rasunatoare. Pentru el coccidioza este un fel de paramentru al conditiei,formei.’Cu cat coccidioza este gasita mai putin cu atat este mai buna conditia porumbeilor’ afirma acesta si in porumbeii care au cea mai putin coccidioza are el incredere pentru un rezultat bun la un concurs.El prescrie medicamente doar in cazul unei probleme serioase, insa asta nu s-a intamplat nici macar de cinci ori in intreaga sa cariera de veterinar.

Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.