Cateva aspecte ce tin de managementul puilor

Zborurile cu puii este o etapa importanta din viata unui porumbel voiajor, aici incep sa se formeze primele deprinderi. Aici invata ce inseamna sa stea o noapte sau doua in masina de transport porumbei; aici invata sa convietuiasca unii cu altii in boxa de transport; aici invata sa se orienteze si uneori invata ce inseamna sa petreci o noapte pe turla unei biserici sau la burlanele unei case si sa scapi cu viata dupa o astfel de experienta.

Cu alte cuvinte zborurle cu puii fie ca sunt doar antrenamente fie ca sunt concursuri oficiale sunt vitale in dezvoltarea porumbeilor tai si mai mult sunt vitale in realizarea selectiei (desigur zborurile cu puii sunt o etape importanta in selectie, mai sunt si altele dar despre acelea cu o alta ocazie).

Pot intelege acei columbofili care nu zboara puii doar din motive de sanatate ale porumbeilor, pe restul nu prea (doar daca financiar nu se descurca), puii trebuie zburati, cu cat participa la mai multe etape cu atat va fi mai bine, pentru ca asa cum am zis mai sus puii invata o multime de lucruri necesare pentru cariera sa de sportiv profesionist. Inveti si tu din aceste etape cu pui pentru ca daca esti un bun observator si unul care tine cat de cat o evidenta scrisa a ceea ce se intampla in propria crescatorie si nu numai, vei castiga experienta mult ravnita de columbofil.

Antrenamentele

Antrenamentele sunt vitale pentru pui, ele nu ar trebui incepute decat atunci cant puii au naparlit deja doua pene, si acestea trebuie incepute gradual, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 70, 100 km; eu v-am dat un exemplu voi decideti cat de gradual mergeti; De exemplu eu anul acesta am facut 6 antrenamente inainte de prima etapa de 100 km, primul a fost la 10 km, al doilea la 20 km, al treilea la 35 km, al patrulea la 55 km, al cincilea tot de la 55 km, al saselea la 70 km; ultimile doua au fost cu masina asociatiei si au stat o noapte in masina, au venit foarte bine de  la aceste doua antrenamente, din 68 de pui am pierdut 2.

Antrenamentele in jurul crescatorie sunt esentiale si ele, cat era sezon cu maturii puii ieseau o data si maxim de doua ori, spre finalul sezonului cu maturii ii lasam de doua ori pe zi. In general puii zburau 30-40 de minute, fara ca sa ii mentin eu in aer.

Hrana puilor

Se spune ca nu e bine sa dam mazare la pui, mai ales dupa efort, din pacate nu pot face acest lucru deoarece mancarea vine gata preparata si contine si mazare si porumb. Incercati sa dati si mancare depurativa pentru a putea incetini putin procesul de naparlire si sa-i mentinem in greutatea optima; hrana depurativa nu este bine sa fie data in procesul de crestere de la inceput ci doar dupa ce porumbeii au naparlit 3-4 pene, atunci cand esti sigur ca porumbeii zboara bine in jurul crestaroriei.

Incearca sa-ti disciplinezi puii cu mancare, si daca poti stai in fata crescatoriei cand vor sa intre puii pentru ca sa se obisnuiasca cu tine. Anul acesta am reusit sa am cei mai blanzi pui, nu sunt speriosi, stau pe jos pe langa mine si intra inauntru linistiti atunci cand sunt eu in preajma; nu pot sa spun acelas lucru cand apar si alte persoane straine.

Tratamente

Nu sunt adeptul tratamentelor in cazul puilor decat in caz de forta majora, adica cand sunt semne clare de boala; de regula infectiile respiratorii sunt cele mai frecvente in primul rand datorita aglomerarii, se curata rar si este mult praf.

Nu uitati de vaccinarile impotriva paramixovirozei, eu practic cel putin doua vaccinari, de fapt incep cu Lasota, la 3 saptamani vaccin de paramixoviroza si dupa o luna mai vaccinez inca o data tot de paramixoviroza. Nu folosesc vaccin pentru salomoneloza si nici de diftero-variola.

De cel putin 4 ani nu am mai experimentat simptome de Boala Puilor ( Adenoviroza) combinata cu E-coli. Cred ca usturoiul si vaccinarile de paramixoviroza isi fac bine treaba.

Tratamente naturiste

Unul dintre cele mai uzuale tratamente naturiste il reprezinta usturoiul crud, si anume se zdrobesc 2-3 catei de usturoi la un litru de apa, se face initial o cura de 6-7 zile dupa care 2-3 zile in timpul saptamanii sunt suficiente. Eu mai adaug si otet de mere in aceleas timp. Puii se obisnuisc destul de repede mai ales cand este canicula 🙂

Ceaurile, din comoditate anul acesta am folosit Naturaline, dar in general imi pregatesc eu ceaiurile.

Gritul proaspat

Inca o regula de aur in practicarea sportului columbofil este sa administrezi grit proaspat in fiecare zi, sau macar la doua zile; arunca gritul ramas in fata crescatoriei si te asigur ca nu va fi neaparat o pierdere ci porumbeii il vor consuma si pe acesta mai ales daca este spalat de ploaie.

Mult succes la selectia puilor !!!

Andrei Bondar

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Cateva aspecte ce tin de managementul puilor

  1. Imi cer scuze am sa te intreb ceva ce nu are legatura cu articolul prezentat am probleme cu un pui din lotul de pui de anul asta haraie si sta cu ciocul deschis am incercat antibiotice usturoi etc.Fara nici un efect este asa de o luna ceilalti pui nu au nico o problema ce ar putea avea.Multumesc Sper Sa Ma Ajuti.

  2. Clar este vorba de probleme respiratorii. Incearca enrofloxacina, daca zici ca ai dat antibiotic. Gasesti destul de ieftin Enroflox, se da 2 ml la litri (daca este concentratie de 10%).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.