Cateva detalii mai putin cunoscute ale catorva medicamente columbofile si posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente

Am intrat in noul an 2018 luna ianuarie , cand toti porumbeii au terminat naparlirea si o data cu el au inceput multele si marile intrebari despre cum si cu ce sa trateaza preventiv porumbeii ,innainte de vaccinare contra Paramixovirozei . Multi mi-au solicitat sa le fac un program specific ,ceeace imi este imposibil , intrucat ( probabil ) medicamentele procurate si folosite de mine , respectivii nu le au , in cazul acesta ,numai ii incurc .M-am gandit totusi sa aduc la cunostinta ,pe scurt, expunerea unor aspecte mai putin cunoscute ale farmacologiei columbofile si anume posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente de sinteza administrate la porumbei. Cunoasterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii sa administreze corect medicamentele si sa evite pe cat posibil, eventualele efecte negative asupra sanatatii porumbeilor.Aceste referinte ,parerea mea este ca fiecare crescator ( in special incepatorii ), trebuie sa le insuseasca , sa le memoreze si sa nu mai faca tratamente dupa ureche.!

Si sa incep cu ANTIPARAZITARE INTERNE.

Aici as avea de facut o precizare : In perioada naparlirii, ouatului si cresterii puilor (perioada de formare a penajului), evitati utilizarea antiparazitarelor cu substante active, pe baza de derivatii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalitati ale penelor, reducerea ouatului si a procentului de ecloziune:

 • ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
 • FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
 • OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
 • THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
 • FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
 • OXFENDAZOL (Synanthic)
 • MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
 • FEBANTEL (Rintal,Avicas)

Derivatii de benzimidazoli, pot fi folositi, cu succes in celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este ca pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit si cestodele (teniile, panglica).

LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver s.a) si TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar daca sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( cand levamisolul este administrat in apa sau individual se suspenda administrarea boabelor 12-24 ore inainte de utilizare si inca 6 ore dupa utilizare). Levamisolul (in doza antihelmintica redusa la un sfert) are si efect imunomodular.

Puteti folosi pe toata perioada anului ca antihelminic, fara reactii adverse, produsul TOTAL (contine pirantel pamoat si praziquantel, care actioneaza atat asupra nematodelor cat si asupra cestodelor).

Produsul ROMBENDAZOL SUPER (contine albendazol si avermectina) are avantajul ca combate nematodele, cestodele dar si parazitii externi.

Datorita albendazolului, nu se recomanda in perioada de naparlire, ouat si crestere a puilor.

ANTIPARAZITARE EXTERNE
Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(pasari in general):
DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
AMTRAZ (Taktic, Semcar)
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.

ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea in vederea evitarea administrarii concomitente de produse pe baza de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier si zinc (adapatori de tabla), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier si zinc, interfera negativ absorbtia din intestin a tetraciclinelor, rezultand o subdozare terapeutica a acestora in organism (se prefera adapatorile de plastic). Doza terapeutica a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cand se administreaza grit (calciu), fata de 12mg / zi, cand nu se administreaza minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.

La administrarea prelungita a tetraciclinelor exista riscul aparitiei candidozei digestive.

La administrarea in apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
Administrarea simultana de VITAMINA C si tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creste rata de absorbtie intestinala a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultana.

Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai putin toxica.

AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacina, Apramicina, Framicetina) si Polimixinele (Colistin) si unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decat in proportii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar in cazul infectiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).

In cazul infectiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precautii (la porumbei, streptomicina si colistinul injectate , provoaca aparitia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii si chiar moarte), iar Gentamicina injectata este nefrotoxica.

SULFAMIDELE (sulfadiazina, sulfadimidina-B.S, sulfametazina, sulfadimetoxina-Coccilyse, sulfametoxypiridazina, sulfaquinoxaleina-Coccistop, Sulfacoccirom si sulfamidele potentate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
Sunt considerate substante cu toxicitate redusa, cu actiune bacteriostatica si anticoccidiena. La pasari (porumbel) pot apare urmatoarele inconveniente:

 • pot provoca greata ( nu se recomanda administrarea cu 3 zile inainte de imbarcare)
 • risc de refuz alimentar
 • distrug flora comensala din intestine
 • formarea de precipitate in apa de baut.
 • diateza hemoragica in caz de supradozaj (sulfamidele au o pronuntata activitate hipocoagulanta si pot provoca hemoragii masive) si
 • risc de nefrotoxicitate.
 • risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculara/ovariana)
 • datorita inhibarii anhidrazei carbonice, sulfamidele impiedica incrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (aparitia de oua cu coaja moale).
 • eclozionabilitate redusa
 • nevrita periferica
 • pentru a avea cu adevarat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie sa dureze peste 7-10 zile.

Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie sa respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producator: nu se depasesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara in zilele caniculare nu se administreaza sulfamide (in special sulfaquinoxaleina) dupa miezul zilei.

In cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativa TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reactiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitati administrarea de B Complex timp de 5 zile si inaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)

NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidona-Nifuramicin, Furaltadona-W.N, AS, Furacin)

Se absorb din intestin in proportie redusa (5-10%) avand de obicei, doar o actiune locala dar cand mucoasa intestinala e lezata se pot absorbi in proportii mari, provocand intoxicatii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienta renala, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.

Se vor respecta cu strictete dozele prescrise de producator si se va evita administrarea prelungita.

QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) daca sunt administrate in cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul aparitiei infectiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor in timpul ouatului si cresterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionara si posibile anormalitati ale cartilajului articulatiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuala recomandata este de 2ml / litru apa / zi, 3 zile, sau individual 3 picaturi / pasare / 12 ore.

Derivatii nitroimidazolici

 • DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP, Trichomonas Tab
 • METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
 • RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet, Tricho Tab
 • CARNIDAZOL – Spartrix, Carnix

Sunt utilizati in tratamentul trichomonozei, hexamitiazei si a infectiilor cu germeni anaerobi (clostridium).

Se va evita utilizarea Dimetridazolului in perioada de reproductie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se intalneste la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara in special cand porumbeii beau mai multa apa medicamentata decat doza curativa). Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatiilor de imidazol (in special metronidazol) si datorita faptului ca in Romania, apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apa) sau otet de mere (5-10ml / litru apa) simultan.

Daca totusi apa este foarte dura, se incalzste initial o mica cantitate de apa (300-500ml) la 45-50C. Se adauga 1g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se complecteaza cu apa pana la cantitatea necesara zilnic.
Metronidazolul are o larga marja de siguranta putand fi utilizat in timpul cresterii, naparlirii si al sezonului de zbor. Se poate administra cu precautie simultan cu AMPROLIUM.

VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivitatii lor exista vitamine care chiar in doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 si C). Vitaminele care se pot cumula si da fenomene de hipervitaminoza sunt vitaminele A,D si E la administrarea indelungata si in doze mari. Exista si vitamine care pot genera (si accelera) fenomene patologice cum ar fi cresterea tumorala (Vitaminel B12 si acidul folic) sau tromboza vasculara (Vitamina K). La administrarea in exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare in rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrata timp indelungat si in exces poate duce la involutia ovarului si la oligo sau anizospermie la porumbei.

CONCLUZII

– Administrati intotdeauna dozele corecte indicate de producator.

– Nu mariti sau micsorati dozele de medicamente dupa bunul plac al fiecaruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei cand se depaseste pragul terapeutic. Micsorarea dozelor (in special la antibiotice) duce la aparitia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la acelasi antibiotic administrat anterior cu succes.

– Cand administrati medicamentele in apa de baut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apa consumat de poumbei.

– Dozele recomandate de producatori sunt pentru apa administrata la temperatura externa de 18-20C. Utilizati mai putina apa cand temperaturile sunt scazute si respectiv mai multa apa cand temperaturile sunt ridicate.

– Daca medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei in apa de baut, le puteti administra pe boabe, amestecandu-le in prealabil cu kefir, apa sau ulei, eventual si cu putin zahar vanilat, in care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafetele boabelor crescand asfel si palatabilitatea acestora.

– Evitati utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaza infectiile reale.

– Utilizarea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)

– Dupa vaccinare, nu administrati tetracicline, tylosin sau gentamicina, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C si E, chiar si levamisol (in doza antihelmintica redusa la un sfert).

– Dupa efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administrati probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex si Tondigest, pentru refacerea florei intestinale si stimularea apetitului.

– Administrati hrana (boabe) de buna calitate si pe cat posibil necontaminata cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substante foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sanatatii si formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).

Vitamina C se va administra obligatoriu inainte si dupa zbor, in zilele caniculare, in timpul transporturilor, expozitiilor si in special in convalescenta.

Dupa orice tratament cu substante de sinteza chimica sau de hrana (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administrati hepatoprotectoare de buna calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sanatos = performanta sportiva”.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

30 thoughts on “Cateva detalii mai putin cunoscute ale catorva medicamente columbofile si posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente

 1. ”Multi mi-au solicitat sa le fac un program specific ,ceeace imi este imposibil , intrucat ( probabil ) medicamentele procurate si folosite de mine , respectivii nu le au , in cazul acesta ,numai ii incurc” – cat de mult apreciez o persoana transparenta !!!
  Daca chiar ati fi vrut sa ajutati pe cineva puteati da cateva exemple – nu pentru mine – pentru cei care v-au cerut sfatul…
  Acest articol seamana izbitor cu cele spuse de Dl. Doctor Tudoran pe aproape toate site-urile , poate un pic mai elaborat , dar in esenta nimic nou.
  Ar mai fi fost de adaugat ca :
  – indiferent de antibiograma sa utilizam , pe cat se poate , de fiecare data alt tratament
  – sa aplicam tratamente care contin mai multe substante active , si aici vorbim de antagonism si sinergism intre anumite antibiotice – pe care sunt sigur ca d-voastra le stiti si le-ati studiat – ex : amoxicilina + tilozina , spiramicina + metronidazol , sau ca toltrazurilul se poate amesteca cu aproape orice antibiotic. etc
  – ca produsele ptr porumbei , intr-o marja de 90% sunt de o calitate inferioara produselor umane , foarte putine firme au omologare la nivel european – cat si in tara de origine , de controlul calitatii ce sa mai spunem , acesta fiind aproape de zero – deci cautati pe net si vedeti cine le fabrica si ce acreditari au ca s-ar putea sa le ambaleze dupa ureche prin vreun garaj …
  Deci :
  – Bayer – baytril , baycox , baymite
  – Dopharma – DOXYLIN® 50% WSP , DOZURIL , AMOXY ACTIVE si sunt mai multe pe site
  – Ceva Sante – DOXYVIT 100 , EXFLOW PULBERE
  – Intervet – Somacil , Nobilis Paramyxo – vaccin
  – Delos Medica – amoxidem , colidem , misoseptol , enrodem , clortetradem ,bromex , tilmicodem , tilodem , florfenidem

 2. Batericid + Bactericid – Sinergie (ex. gentamicină + carbenicilină, penicilină +
  streptomicină)
  Bacteriostatic + Bacteriostatic – Adiţie de efecte (eritromicină + tetracicline)
  Bacteriostatic + Bactericid – Antagonism
  • penicilina cu tetraciclinele
  • cloramfenicolul şi macrolidele
  • aminoglicozidele între ele
  • aminoglicozidele cu alte antibiotice ce prezintă acelaşi tip de toxicitate
  • un bacteriostatic cu un bactericid
  • două antibiotice de acelaşi tip da reacţii adverse

 3. Da d-nule Robert ,aveti dreptate ,ceea ce am expus aici ,este schematic ,asa cum si Dr. Tudoran ,a scos in evidenta ,medicamente complementare . Ca sa fiu transparent ,ar fi trebuit ca acei care au solicitat ,sa nu se planga ca : ba este prea scump acel produs ,ba ca nu-l gaseste ,sau …ar fi mai buna acel produs decat celalalt produs si uite asa ne invartim in jurul cozii. Eu le-a spus ca imediat dupa marea naparlire ,in 31 dec. intru cu toti in post negru 3 zile ,dupa care incepand cu data de 4..5 ian. incep tratamentul preventiv cu ei .In afara de o schema orientativa ,ce puteam sa le ofer ( cauza fiind motivele mai sus explicate ) Mi-au spus ca ei asa ceva nu fac ! – explicandu-le : ca imediat dupa ce ai intrat in iarna ,dupa naparlit ,ei erau destul de grasi . Eu am practicat incepand cu 31 dec. postul de 3 zile ,in vederea arderii si eliminarii grasimilor din corp ,urmat cu mancare numai depurativa care contine : orzoaica ,orez, sofronel, mei, ( toate astea sunt fainoase) apoi sorg si porumb in functie de cat este de frig afara .
  Cu mancarea asta ma duc pana dupa vaccinare ( cam prin 7 februarie ,conform planului .
  dupa aceasta zi ,pana ii pun la pereche ( 21…25 martie ,sau mai tarziu , in functie de cat este de frig sau cald ) dupa care dau mancare inbunatatita in care elimin din cantitatea de orzoaica ,orez ,mei si adaug floarea soarelui ,mazare ,canepa ,rapita , sa – i inzdravenesc in vederea imperecherilor.
  Pana la pereche si in timpul tratamentelor ei trebuie sa fie usori , nu grasi. Dupa ce au depus amandoua ouale ,trec iarasi pe o mancare usoara ,sa nu se ingrasa si tot atunci le dau drumul afara .
  Cand creste efortul ,maresc iarasi doza de mancare buna .
  Fac protocolul complect pentru toate bolile preventiv ,viermi, coccidi, salmonela care prinde si probleme respiratorii si apoi vaccinul
  Tratamentul l-am inceput din data de 6 ianuarie
  Programul orirntativ este in felul urmator ( nu precizez medicamentele ,asta in functie de ce gaseste fiecare ) – aprovizionarea se face din timp ,nu la mijlocul lui ianuareie sau mai tarziu, cum altii se vaitau ca nu gasesc anumite medicamente.
  31 dec. ultima zi de mancare si apa
  1,2,3 ian. post negru
  4,5 mancare depurativa jumatate din portiea normala + in loc de apa curata ,un ceai depurativ ( Hepatocol + Hepatic 1 si 2 + urzica )
  6,7 trat. pentru viermi
  8 in apa vitamine
  9,10,11 trat. pentru tricomonade
  12 in apa vitamine
  13,14 trat. pentru tricomonade
  15, in apa vit.
  16 trat. pentru viermi
  17,18 in apa vit.
  19,20,21 trat. pentru coccidii
  22,23 in apa vit.
  24,25 trat. pentru coccidii
  26,27, in apa vit
  28,29,30 trat. cu antibiotice
  31,1 feb. in apa probiotice
  2,3 feb. trat. cu antibiotice
  4,5 feb in apa probiotice
  6 feb. vit
  7 feb vaccinul
  8,9, feb. in apa vit
  10,11,12,13,14,15 feb. se incepe mancare inbunatatita ,mai buna
  16,17,18,19,in apa ADE3 ( adevit )
  20,21,apa curata
  probabil pun la pereche
  Pusul la pereche il mai fac in functie si de programul oficial al asociatiei ,in asa fel ca la prima etapa sa merg separat de sexe ,dar fiecare sa aibe cate un pui de 21…25 zile ,unul la masculi si ceilalti la gramada la femele
  A doua etapa puii sunt intarcati si ei sunt deacum vaduvi pana la sfarsitul sezonului.
  Cand am spus ca trat. pentru viermi il fac cu : Ceaiul Herbal Tea si Detoxit – un medicanent naturist care cuntine 3 ingrediente : Coada soricelului – care distruge parazitii indiferent de stadiul lor de dezvoltare.
  Tiantura – este un antiinflamator foarte puternic care vindeca rănile provocate de paraziți.
  Cuisoare – ajuta la refacerea microfibrei intestinale și protejeaza importriva revenirii parazitilor, au si inceput discutiile ca nu este mai bine cu :Vermizol A10 sau Rombendazol F, sau Rombentazol S, sau cu Ascapilla , sau cu alte medicamente ? Deasemeni pentru Coccidioza ,le-am spus ca eu folosesc : Baycox 2.5% sau Amproluim( spe exemplu ) ,intrebandu-ma ca nu ar fi mai bine cu :Coccistop,sau cu Sulfacoccirom ,sau sau Sulfaccidin ? Pentru tricomonade le-am spus ca folosesc :B.S. Powder, sau Metronidazol,si iarasi m-au intebat ca nu este mai bun Flagel Stpo , sau Tricho-Plus,sau RONIDAZOL( care este unul si acelasi ca Trico- Plus , sau Alazol sau Dimerinazol ( care este tot Alazol ) .Pentru Salmoneloza , care cuprinde si boli respiratorii ,le-am zis ca folosesc Fosbac Pplus T, sau Doxivit C + Tilozina si aici au curs intrebarile ca poate ca era mai bine cu : Oxitetraciclina, sau Enrofloxacina, sau Eritromicina ,sau Colistin sulfat, sau cu Nifuramicina sau Flumequinorom ? Ca vitamine ,le-am zis ca folosesc Magne B Complex,Selevit sol.Pai nu era mai bine cu Polivitamine ,sau cu Promotor L ,sau Aminovital, sau Gerwit ? De ce folosesc Entrobac si nu folosesc Kefir sau Drojdie de bere + iaurt ,sau Columbo probiotic? …si cum o dau tot nu o dau bine ,respectivii ,stiu mult mai bine decat mine ce trebuie dat porumbeilor ,asa ca asta a fost si este motivul pentru care nu pot sa fiu transparent !

 4. Buna seara

  Domnul Gruescu nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra , apreciez si citesc si eu articolele dvs., dar nu vi se pare ca prea se exagereaza cu tratarea porumbeilor si mai ales cu tratarea ”preventiva” a porumbeilor inainte de vaccinare?

  Toate schemele astea de tratament inseamna ca un columbofil ar trebuii sa aibe tot timpul dulapul plin cu antibiotice , suplimente si antiparazitare.
  Acest tratament preventiv inainte de vaccinarea de paramixoviroza este un fele de ingrasare a porcului inainte de craciun.Columbofilii adevarati se ocupa de porumbei tot timpul nu doar iarna si primavara.Si daca porumbeii sunt bolnavi nu o sa scape cu ajutorul unei luni de tratamente si vitaminizare.

  Postul negru, este un pic de prostie fara suparare.De ce sa practicam o chestie care nu este necesara si nici logica?

  De exemplu daca folosesti de-a lungul anului produse cu efect detoxifiant si protectie hepatica , de ce mai trebuie sa ii supui la 3 zile fara mancare mai ales intr-o perioada destul de dificila pentru organismul porumbelului?

 5. Buna seara Domnule DR – am sa va raspund eu :
  1. nu este o tratare preventiva – nu exista , cum sublinia si Dl. Gruescu , tratare preventiva ci doar tratare.
  2. aveti obligativitatea de a duce porumbeii la imbarcare sanatosi – deci vaccinati – cel putin de paramixoviroza ; vaccinarea implica ca porumbeii sa fie intr-un stadiu de sanatate aproximativa la momentul aplicarii vaccinului , si de aici tratamentul dinaintea vaccinarii ; in Romania nu prea exista posibilitatea in toate zonele tarii de a efectua analize si de a avea certitudinea ca porumbeii sunt sanatosi , deci porumbeii intr-o stare de sanatate precara nu vor obtine imunitate contra virusului inoculat prin vaccinare , ba din contra le vom face mai mult rau decat bine.
  3. columbofilii adevarati tratateaza porumbeii doar atunci cand e necesar si cat mai putin – si daca analizati cel putin odata pe an inaintea vaccinarii veti ajunge ( puteti cere sfatul unui doctor veterinar ) la concluzia ca este necesar – porumbeii vor fi scutiti de multe alte tratamente din decursul anului.
  4. daca boala este virala (adica vorbim de un virus ex. paramixoviroza) este putin probabil ca acel porumbel sa mai reproduca bine sau sa faca vreo performanta notabila – si daca s-a ajuns acolo este exact pentru ca atunci cand a fost vaccinat era intr-o stare de sanatate precara ; daca infectia este bacteriana , cele mai ”pacatoase” si mai greu de tratat ar fi salmonella si ornitoza ,dar atentie , si acestea pot fi tratate in decursul unei luni de zile maxim doua ; insa daca un crescator ajunge sa se loveasca de asemenea boli in crescatorie (care nu pot fi tratate intr-o saptamana sau doua ) are carente mari si ar trebui sa ceara ceva sfaturi sau sa citeasca ceva carti si articole ; sfaturile si cititul sunt benefice si nu au omorat pe nimeni.
  5. cat despre postul negru nu stiu sa spun cat de benefic este sau nu , dar stiu ca fiecare produs care intra in organism contine cel putin o substanta care este mai mult sau mai putin toxica indiferent ca este vorba de unul artificial sau unul naturist (chiar si ceaiul) drept urmare ar fi indicat sa incercam o ‘curatare” a sistemului ; columbofilul care este atent si vrea sa isi cunoasca porumbeii va observa ca cei care slabesc foarte mult si sufera in aceasta perioada de doua-trei zile nu vor supara pe nimeni in campionat.

  Si acum un pont – pentru ca m-ati suportat – dupa un post negru cel mai bun produs este acesta – FlightPath –

  http://www.microbialdevelopments.com/index.php/flightpath

  – nu se gaseste in tara dar se poate comanda ; se produce in Anglia si este unic deoarece reprezinta o cultura vie – atentie – care contine toata flora bacteriana a porumbelului si este produs de o companie care a investit multi bani in cercetare ; este practic ca si cum ai schimba uleiul la o masina ,si daca il dati porumbeilor odata pe luna pentru tot anul va scuti multe probleme . 12 plicuri pentru 12 luni costa 55 de lire sterline + transportul – si nu cred ca e foarte scump.

 6. Ar trebui deschis un topic unde fiecare crescator sa aduca un ”plus” – o observatie cat de mica , importanta si interesanta , o ”bucatica” din experienta lui , un ”pont” daca il pot numi asa – fara sa descrie toata ”reteta” sau tot ”sistemul” de joc sau de lucru cu porumbeii .
  As fi curios daca s-ar inghesui cineva sa numeasca macar un produs care l-a ajutat sau nu , sau un ”artificiu” care l-a facut campion sau l-a impins in jos in clasament .
  Fara lucruri banale si generale – ceva interesant pentru evolutia tuturor.

  1. D-nule Robert ,daca ati stia de cand astept si eu acest moment ,dar zadarnic .In afara de stradania lui Andrei Bondar ,a mea ,sau a lui Marius Nicolae pe blogul sau ,sau pe portalul lui Andrei Dejan ,sau a lui Wyo Barbu $ Doru Nete $ Adrian Bulgaru – AS Pigeon , sau Boscu Bogdan de pe portalul Fond Maraton si cu siguranta mai sunt cativa ,carora le cer scuze ca nu i-am enumerat ,au incercat sa aduca la cunostinta din experienta lor cat si din traduceri de pe alte situri ( PIPA / Racing pigeon, Pigeon Paradise ) sa informeze pe cei doritori , cu diverse articole si materiale . Cei care au vrut sa intervina ,au fost luati peste picior, de carcotasi care le stiu pe toate ,dar nimic ,ironizandu-i , ba ca metodele sunt invechite sau exagerate , ba ca nu sunt deacord cu anumite comletari la materiale sau comentarii si uite asa cei care au avut bunavointa ,s-au retras ,stau in umbra si-si vad de treaba lor fericiti !
   Si ca sa raman in conversatie ,pot spune ca nu exista ” ponturi ” sau retete ” miraculoase ” . Toate ponturile ,retetele si sistemele de joc ,au fost expuse fara perdea in multe materiale ,deci nu este o noatate . Artificiile de care crezi ca te face campion ,nu exista si nici nu poti copia la indigo pe nimeni , intrucat sunt o multitudine de neasemanari ,intre tine si acel campion, ( locatia ,temperatura ambientala ,umiditatea , modul de hranire ,recuperare ,antrenamente ,selectie ,calitate a porumbeilor , sunt cateva din neasemanari ) , ci stradanie ,observatiile, notitele ,munca ,studiu , acumularea experientei din greseli facute de tine sau de altii, gandire logica de interpretare a situatiilor aparute ,stinta de a depista anumite probleme si rezolvarea lor cat mai rapid si eficient , selectie peste selectie formarea unei familii compacte de porumbei , stinta si cunoasterea mentinerii sanatatii …timp ,sacrificii si cheltuiele , asta te face campion si te face sa te mandresti sus pe podiumul National si Olimpic ! Cine doreste sa evolueze ,astea sunt criteriile de baza si astea nu se nasc peste noapte si nici nu cad din pom .! Regretabil este faptul ca sunt multi crescatori ,dar putini campioni si cel ( cei ) care stau dincolo de material( de monitor),nici nu se intreaba ,” oare asta ” cel ce scrie o impresie ,un fapt ,un material , un sfat ,a avut vre-o data vre-un rezultat cu porumbeii ,chiar se pricepe intratat incat ceea ce a facut si face el ,il avanta sus pe culmile invingatorilor ? ( dar viata este facuta si din carcotasi !)

 7. Si pentru Dl. Gruescu – imi cer scuze ca v-am lasat la sfarsit – apreciez raspunsul si consider ca sunteti un tip cu caracter .
  Toata stima.

 8. Asa este D-nule DR , imi cer mii de scuze si cu tot respectul va rog sa nu credeti ca sunt arogant in acest raspuns, recunoscand ca fiecare are dreptul la opinii personale si nu are rost sa intram in polemica ,dar cu siguranta ,nici nu”ingras porcul de Craciun ” …daca toti ar “ingrasa porcul” ,cum il ingras eu ,ar fi probabil fericiti !? Cat despre post ,este nebunia mea ,pe care am practicat-o si o practic ,si nu-mi pare rau si nu am impus nimaniu cum este zicala …:” capul face ,capul trage ” ,cred ca am avut numai de castigat si castig mereu ( din punctul meu de vedere ) si nu am fost dezamagit ! Intr-un sezon ,cred ca dulapul , mai are si alte produse: de refacere ,conditionare ,dar nu lipsesc si cele preventive , ( asta nu inseamna ca este ” drogherie “) si nu pot spune ca in timpul sezonului ,mentin ” ingrasarea porcului ” ,numai cu apa ,paie si bataie cum sfatuiesc altii si in afara de ” antinevralgic pentru masele ” nu le dau nimic ! Pentru ca nu ma consider un Columbofil adevarat ,nu ma consider “campion de iarna ” , pentru ca anul are 365 de zile ,nu numai perioada sezonului competitional ,sau cel dinnaintea vaccinului.! Cat despre citire de catre d-voastra , asa ziselor materiale postate de mine , ma bucur ca vi-am rapit din timp , dar m-as intrista daca ati considerat o pierdere de timp inutila ! – Sunt multi nebuni pe fata Pamantului ,de ce nu mi-as permite si eu, daca tot este la moda manipularea ?

 9. Daca tot este ora raspunsurilor , multumesc pentru sfaturi ,care cred cu tarie ca nu le stiam ,referitor la sanatatea si mentinerea sanatatii porumbeilor . Cat despre acel produs ” MIRACOL ” ,am incercat sa-l traduc prin umila mea de cunoastinta a limbii engleze si am constat ca este ” un probiotic ,care are o reclama ,cum fac multe firme .Traducerea ar cam fi asa ( cu scuze de rigoare daca nu am tradus corect ) :
  ” FlightPath este un produs care “exclude concurenta” care conține întreaga microfloră intestinală aviară naturală derivată din păsări sănătoase fără patogeni. Este destinat utilizării la porumbei pentru stabilirea sau restabilirea microflorei intestinale naturale ca urmare a unui eveniment care a produs un dezechilibru.Un dezechilibru al microflorei intestinale poate fi cauzat de:
  Modificări fiziologice induse de stres din cauza cursei, împerecherii, schimbării dietă și naparlirii.
  Sau al medicamente, cum ar fi antibioticele.
  Acest dezechilibru poate fi abordat la porumbei folosind FlightPath.
  Beneficii
  FlightPath ajută la prevenirea Salmonella și E. coli colonizând intestinul.
  FlightPath conține milioane de bacterii dintr-o gamă largă de specii bacteriene benigne.
  Bacteriile din FlightPath au multe efecte benefice:
  Produce bacteriocine care distrug bacteriile patogene.
  Produce acizi organici care distrug bacteriile patogene
  Exista bacterii patogene care concureaza pentru nutrientii disponibili in intestin.
  Împiedica apariția bacteriilor patogene pe pereții intestinului.
  Elibereaza substanțele nutritive din alimente complexe și le pune la dispoziție pentru absorbție.
  Produce vitamine care pot fi absorbite de intestin.”
  Pana aici ,nimic nou sub soare .! Si sa incep cu inceputul :
  1-În biologie, un agent patogen ( cuvant grecesc)este cel care produce “boala” în cel mai vechi și cel mai larg sens este orice poate produce boală.De obicei, termenul este utilizat pentru a descrie un agent infecțios, cum ar fi un virus, o bacterie, o protozoare, o prionă, o ciupercă sau un alt microorganism. Există mai multe substraturi, inclusiv căile în care agenții patogeni pot invada o gazdă. Căile principale au cadre temporale diferite, dar contaminarea solului are cel mai lung sau cel mai persistent potențial pentru a găzdui un agent patogen. Bolile cauzate de organisme la un organism viu ,sunt cunoscute ca boli patogene.
  Ca atare nu exista un organism ,indiferent el care este sa fie ” perfect sanatos” 9 inclusiv un porumbel)
  2- Probioticele sunt microorganisme vii care mentin si imbunatatesc sanatatea unui organism viu , deoarece asigura o digestie mai buna si confera protectie la actiunea bacteriilor nocive, intervenind in echilibrul microflorei intestinale. Probioticele au efect benefic prin cresterea populatiei microbiene utile la nivel intestinal.In tractul digestiv sunt multiple tipuri de bacterii cu rol probiotic, ce reduc dezvoltarea bacteriilor nocive.Anumite tulpini de probiotic, cum este Lactobacillus, au fost orientate spre interactiunea cu sistemul imunitar si pe rolul in bolile digestive insotite de diaree. Functionarea optima a probioticelor este conditionata de existenta “prebioticelor”, cu rol de „combustibil” al probioticelor.In mod obisnuit, probioticele se gasesc in produsele lactate, dar exista si conditionate in comprimate, capsule, plicuri cu produs in forma uscata-liofilizata sau lichida. Doza utila de probiotic variaza in functie de tulpina si forma de prezentare. Desi cele mai multe suplimente contin intre 1 si 10 miliarde unitati/doza, unele produse s-au dovedit eficiente la doze mult mai mici, altele, la doze mari.Un probiotic eficient trebuie sa intruneasca anumite conditii:
  Sa contina un component prebiotic, cu rol de „combustibil” pentru probiotic, care sa-i confere eficienta, iar dintre prebiotice, pectina este una dintre cele mai eficiente;
  Sa cuprinda cel putin 3 varietati de tulpini probiotice, cele mai eficiente ar fi: Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Bifidobacterium Bifidum si Lactobacillus Salivarius;
  Forma de prezentare si administrare sa confere produsului rezistenta la aciditatea gastrica si sa asigure eficienta maxima.
  3- Prin umila mea cunostinta ,un produs ( spre ex. fara a crede ca-i fac reclama, dar as fi ” magar sa nu recunosc ca mi-a fost de mare ajutor” ) ENTROBAC 600 G, are acelasi rol ca si produsul ‘MINUNE ” FlightPath, cu un pret de ” cocaina ” ! Ce contine Entrobac-ul ? – :
  Entrobac este un supliment nutritiv pentru porumbei. Acesta conţine bacterii probiotice şi prebiotice, necesare florei intestinale. Entrobac este ideal pentru refacerea florei intestinale în timpul sau după tratamente sau perioade de stres. Tulpina bacteriană conţinut în acesta este stabilă, împotriva multor antibiotice astfel, Entrobac este potrivit pentru restabilirea florei intestinale în timpul şi după tratament cu antibiotice. Entrobac întăreşte sistemul imunitar, flora intestinală şi protejează împotriva bacteriilor cum ar fi E-coli, salmonella, clostridia. Bacteriile produc metabolite care acţionează împotriva ciupercilor.Se foloseste si in timpul sezonului de concursuri si la naparlire si la tineret si la reproducţie si dupa tratament cu antibiotice si pretul NU CRED CA DEPASESTE 100 lei ca pret.

 10. Ptr Dl. Gruescu – GRESIT !!! – Flightpath nu este un probiotic , sau prebiotic , sau bacil sau mai stiu eu ce !!!
  Este o gama completa care contine TOATA FLORA BACTERIANA !!!
  Nu ati fost atent – este un produs viu – nu este o pulbere !!!
  Nu ati inteles nimic din traducere sau v-ati facut ca nu ati inteles !!!
  Pretul este pentru un an – 12 luni – plicurile se tin la frigider si se da un plic odata pe luna.
  Cat costa Entrobacul , sau mai stiu eu ce alte prafuri pentru 1 an de zile ?!?!
  Nu poti compara un praf ”mort” tinut pe raft nu stiu cate luni cu un produs viu , cum nu poti compara o companie lider mondial cu 30 de ani experienta in acest domeniu si investitii de peste un milion de lire in aparatura numai in Anglia , si cu colaboratori in peste 30 de tari din care primul pe lista e Bayer-ul !!! – cu ce companie ”producatoare” de produse ptr porumbei
  vreti d-voastra – probabil ca produc pentru altii , si altii doar le ambaleaza (prafuri !!) dar Fligtpath-ul nu l-au dat la nimeni pentru ca este multa munca si cercetare si ca sa vezi – e UNICAT !!!

  Citez ”Ca atare nu exista un organism ,indiferent el care este sa fie ” perfect sanatos” 9 inclusiv un porumbel) ” – cred ca daca va uitati prin site-ul lor va prindeti ca produsele lor sunt mai ”curate ” ca entrobacul !!!

  SUNT DIN ALTA LIGA , PRIETENE !!!

  Dar bineinteles ca daca nu sunt recomandate de d-voastra nu sunt bune , si atunci hai sa le discreditam putin , hai sa facem putina ironie fina – de la :

  ”Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende – Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra – Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles – Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de “MAESTRU COLUMBOFIL “, care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

  Domnule Gruescu putina modestie nu face rau nimanui … nu este obligatoriu sa treceti palmaresul de fiecare data – cred ca lumea stie deja cine sunteti , si cine nu stie poate afla usor.

  P.S. – primul articol detaliat despre practicarea vaduviei prin rotatie l-am scris eu … un non-name…nu mi-am trecut numele la subsol , imediat si l-au insusit altii – dar nu m-a deranjat – am urmarit DOAR sa ajut incepatorii interesati si in nici un caz RECLAMA – CA SI IN CAZUL DE FATA – FLIGHTPATH.

  ASA CA NIMIC NOU SUB SOARE , NU – I ASA ?

 11. Exemple:
  – sunt columbofili (cunosc) care in timpul sezonului tot la doua saptamani fac 1 zi post negru la porumbei, asta se intampla a doua zi dupa sosire…. acestia joaca cu porumbeii etape de viteza & demifond.
  – stiu alt columbofil care in iarna lui 2017 a facut post negru la porumbei timp de 5 zile si a repetat mai multe posturi negre la porumbei a cate 3 zile. In 2017 este Campion National la o categorie de distanta scurta cu un punctaj RECORD in campionatul nostru.
  – daca citim diverse materiale gasim unele exemple in care columbofili din strainatate (maratonisti) faceau si fac post negru timp de 7 zile la porumbei. .. pe urma intra la porumbei fac selectie.
  Totusi eu nu vad cum ar putea afecta porumbeii un post negru facut timp de 3 zile in luna februarie. … eu sunt pentru!
  Un nene’ de la mine din oras (cand eu eram copil) , acesta facea timp de 3 zile SEMI-post negru la porumbei , am scris ‘semi-post’ pentru ca dadea un ceai in aceste 3 zile, ceai care era facut din coji de ceapa si coji de cartofi … intradevar era o diferenta , porumbeii arunca mult mai mult puf.
  Totusi un porumbel sanatos arunca si schimba pufu’ de iarna si fara aceste artificii. Dar in acelasi timp consider ca un post negru nu poate face rau… este parerea mea.

  P.S. Pacat ca mai sus apare ‘o contra’ pe tema unor doua produse… probabil fiecare are dreptate in felu’ lui.

 12. Si sa raspund prin finalul comentariului d-voastra ,d-nule Robert:”ASA CA NIMIC NOU SUB SOARE , NU – I ASA ?”- pentru mine ,nimic nu este nou sub soare( atata timp cat inca ma documentez ,studiez si pun in practica) din ceea ce iara ati incercat sa va impuneti ! Cred ca sunt multe lucruri pe care nu le stiti si faceti mare confuzie.
  Nu am spus si nici nu spun ca acel produs ,este “apa de ploaie” pe departe gandul si nici nu am incercat sa fac reclama indusa cu ENTROBAC si fara a-mi rastalmaci cuvintele ,am scris ” spre exemplu…”incercand sa explic ce contine si care sunt benificiile probioticelor in general ! Nu mi-am permis si nici nu-mi permit sa dezvolt un subiect pe care nu l-as stapani si nici sa ma aflu-n treaba ,de dragul de a ma afla !
  Din curiozitate ,( lucru care ma caracterizeaza ) , am intrat pe pagina de prezentare a ” firmei Companii – Microbial Developments Limited “,sa citesc domeniul de activitate , facand anumite precizari ,prin expunere originala si apoi prin traducerea mea .Si sa incep cu aceste cateva precizari , din care ,daca eu nu inteleg ,poate inteleg altii, cu ce se ocupa aceasta “mare Companie, cu dotari moderne ” !
  On 31st December 2012 MDL was acquired by Lallemand Animal Nutrition.Lallemand Inc is a privately owned Canadian company specialising in the research, development and production of yeast and bacteria.
  “Lallemand Inc este o companie canadiană specializată în cercetare, dezvoltare și producție de drojdii și bacterii. ”
  MDL(Microbial Developments Limited) is a biotechnology company based in Malvern, Worcestershire, in the heart of England.
  “MDL este o companie de biotehnologie cu sediul în Malvern, Worcestershire, în inima Angliei.”
  We are an company with a tradition of novel product development and have 30 years experience in the manufacture, fermentation and freeze-drying of micro-organisms
  “Suntem o companie cu o tradiție de dezvoltare a produselor noi și avem o experiență de 30 de ani în fabricarea, fermentarea și uscarea prin înghețare a microorganismelor .”
  Our products include Aviguard® and FlightPath® for use in chickens, turkeys, gamebirds and pigeons. We also produce Lactic Acid Bacteria for Probiotics and Silage Additives.
  “Produsele noastre includ Aviguard® și FlightPath® pentru utilizare la găini, curcani, pasari de curte și porumbei. De asemenea, producem bacterii cu acid lactic pentru probiotice și aditivi de siloz.”
  Microbial Developments use a range of fermenters from 15 to 15,000 litres and can produce by fermentation, a wide range of Lactic Acid Bacteria single cultures including:
  Lactobacillus plantarum
  Lactococcus lactis lactis
  Lactobacillus acidophilus
  Streptococcus (Enterococcus) faecium
  Pediococcus acidilactici
  Pediococcus pentosaceus
  The bacteria in each fermentation, are concentrated via centrifugation and freeze drying to produce a free-flowing, off-white powder containing a minimum of 10¹¹ cfu/g.
  “Microbial Developments utilizează o gamă de fermentatori de la 15 la 15.000 de litri și pot produce prin fermentație o gamă largă de bacterii cu acid lactic,
  Lactobacillus plantarum
  Lactococcus lactis lactis
  Lactobacillus acidophilus
  Streptococcus (Enterococcus) faecium
  Pediococcus acidilactici
  Pediococcus pentosaceus
  Bacteriile din fiecare fermentație sunt concentrate prin centrifugare și uscare prin congelare pentru a produce o pulbere alb-curată, care conține un minim de 1011 cfu / g.”
  Lactic Acid Bacteria produced by Microbial Developments Ltd. are currently used to manufacture silage additives and probiotics.
  “Bacteriile din Acidul Lactic produse de Microbial Developments Ltd. sunt utilizate în prezent pentru fabricarea aditivilor pentru furaje și a probioticelor.”
  Alte servicii facute de Companie sunt :
  1) Fermentarea ,atât pentru procesele aerobe cât și pentru cele anaerobe.
  2) Tehnologii de separare – inclusiv centrifugare, filtrare și ultrafiltrare.
  3 ) Liotizare – capacitatea este potrivită fermentatorilor mai mari cu o uscare a plăcilor de până la 40 m²
  4 )Măcinarea și amestecarea.
  5 )Ambalare – facilități de fabricare a contractelor în interiorul clădirii, care utilizează o mașină de umplere complet automatizată pentru plicuri.
  6 )Depozitare – depozitare dedicată la temperaturi scăzute pentru segregarea produselor pentru garantie si aprobare.
  7 ) Alte produse de fermentare bacteriene și fungice ,care sunt utilizate în prezent pentru fabricarea aditivilor pentru furaje și a probioticelor.
  Ati facut o afirmatie care nici nu stiti ce inseamna : “Este o gama completa care contine TOATA FLORA BACTERIANA !!!”
  Nu stiu ce pregatire aveti si nici ce varsta aveti ,dar in acest domeniu ,eu am putin habar , nu excelez in bio-chimie ,dar nici “corijent nu sunt”! Despre “Probiotice si Prebiotice ” ,am scris in raspunsul dinnaintea acestuia si nu ma repet, dar incerc ,daca nu pentru d-voastra ,macar pentru cine doreste sa stie si sa inteleaga despre “Flora intestinală” si de ce trebuie sa se foloseasca si ” probioticele la porumbei dupa anumite tratamente agresive pentru organism.
  Flora intestinala ,este un univers microscopic,şi care totalizează mai multe sute de miliarde de bacterii, din circa 400-500 de specii diferite de bacterii, fungi şi virusuri.
  Flora intestinala normala, saprofita, este constituita din toate bacteriile care in mod NORMAL traiesc in intestin, avand o activitate metabolica colectiva si foarte complexa , echivalenta a unui organ ,aflat in interiorul altui organ.
  Intre aceste bacterii exista un echilibru , care duce la o buna functionare a intestinului, si datorita existentei acestor bacterii.
  Cele mai cunoscute microorganisme care traiesc in interiorul intestinului, in buna intelegere intre ele si cu organis, sunt:
  Bacteriile, 99% anaerobe (nu au nevoie de aer pentru inmultire) si 1% aerobe (au nevoie de aer pentru a se inmulti); cele mai frecvent intalnite specii de bacterii din colon sunt:
  Bacteroides,Clostridium,Fusobacterium,Eubacterium,Ruminococcus,Peptococcus,
  Peptostreptococcus,Bifidobacterium,Escherichia,Lactobacillus.
  Unele ciuperci (fungi), ca:Candida,Saccharomyces,Aspergillus,Penicillium
  Unele protozoare – Giardia intestinalis
  Flora intestinala distruge toxinele care pot fi daunatoare sau fatale pentru organis. Vitaminele K, B6, B12, niacina si acidul folic sunt sintetizate in tractul digestiv cu ajutorul florei intestinale.
  Oscilatiile climaterice, clorul si sodiul din apa tratata, stresul si oboseala sunt alti factori care distrug flora intestinala.
  In timpul procesului digestiv, se creeaza un exces de substante toxice, care, in lipsa florei intestinale, nu mai sunt procesate corect de catre ficat.
  Flora intestinală trebuie să fie formată din 85% bacterii de fermentaţie şi 15% bacterii de putrefacţie.Atunci când raporturile dintre flora de fermentaţie şi cea de putrefacţie se inversează, flora de putrefacţie se răspândeşte în afara teritoriului ei natural, înspre colonul tranvers şi cel ascendent. Flora de fermentaţie în număr mic nu mai poate ţine piept germenilor de putrefacţie, fiind deschisă calea infecţiilor şi intoxicării organismului.
  Surse de Lactobacillus si Bifidobacterium, adica de probiotice se gasesc in:drojdia de bere, iaurt natural nepasteurizat, chefir din lapte, care sunt culturi de bacterii vii,fiind usor de digerat si furnizeaza aceleasi elemente nutritive.
  Pe langa acestea, mai trebuie consumate fibre adica prebiotice, care se gasesc in special in:seminte de canepa, grau, seminte de in ,floarea soarelui ,rapita, miere de albine….
  Si o dieta bogata in semimte care contin grasimi duce la distrugerea florei intestinale. O dieta echilbrata trebuie sa contina cel mult 10% de semite care contin grasimi.
  Microflora intestinala din colon contine mai mult de 100.000 de miliarde de celule bacteriene, din peste 400 specii de bacterii diferite, 99% dintre ele fiind anaerobe. Acestea formeaza stratul natural de bacterii „bune” aflat pe intestin si are un rol important in digestie si in imunitatea organismului.
  Astfel, flora intestinala degradeaza resturile alimentare nedigerate intr-o forma in care acestea sa poata tranzita peretii tubului digestiv si sa intre in sistemul vascular.
  facilitează digestia şi contribuie la reglarea funcţiilor intestinale, stimulează sinteza imunoglobulinelor, echilibrează pH-ul şi sintetizează nutrienţii necesari pentru menţinerea sănătăţii organismului.
  Probioticele (bacteriile „bune”) şi prebioticele (fibrele alimentare) acţionează împreună, asigurând echilibrul florei intestinale şi buna funcţionare a intestinului.
  Intr-o alta ordine , in care va raspund ,referitor la : “hai sa facem putina ironie finala – de la :” “prezentarea datelor despre autor”…,programul WordPress.org, include si aceasta obtiune, ( nimic condamnabil ) , dand referinte ,celui care citeste un material ,sa stie de la cine primeste informatia – ca administrator secundar si mediator ! As fi curios sa aflu ,ce varsta ati avut in anii ’70,’80,’90,chiar 2000? , ca pentru mine metoda la vaduvie ” prin rotatie ” ,nu este ceva Wau ???- am practicat-o si o practic! – in schimb va pot da eu un ” pont”, sa fie “tacamul complet la vaduvie”! Nu stiu ce rezultate ati avut ,sau aveti d-nule Robert,dar incercati sa pregatiti porumbeii la vaduvie ,incepand cu antrenamentele la distanta ,eliberand prima data masculii iar dupa 30 ,45 minute ,femelele , cunoscand faptul ca dimineata femelele sunt cele care stau in cuib pe pui , iar cand ajung acasa masculii ,gasesc cuibul gol, asumandu-si atributia femelei. Cand acestea vor ajunge si ele acasa ,se face schimbul firesc si asa inveti porumbeii mai usor sa suporte in final ,vaduvia clasica! Cand ati trecut la vaduvia clasica ,rotirea zilnic ,dimineata si seara la antrenamentele din jurul crescatoriei ,este un lucru firesc si benefic !

 13. Va salut! O intrebare: mierea contine fibre? A.ti scris ,ca mierea contine fibre. Este greseala sau chiar contine fibre? Fibrele nu sunt acele materii nedigerabile ,care actioneaza in intestinul gros ca o “perie”
  Va multumesc!

  1. Din cate stiu eu ,mierea contine si fibre intr-un procentaj de 0,2 %
   În 100 de grame de miere de albine sunt 82,4 grame de carbohidrați, 0,2 grame de fibre. Carbohidrații din miere sunt fructoză, în proporție de 38%, glucoză, 31%, maltoză, 7 % și sucroză în proporție de 2%.
   Mierea nu conține deloc grăsimi, iar în 100 de grame sunt 0,3 grame de proteine și 17, 8 grame de apa. Mierea nu conține vitamina A, dar conține o serie de vitamine din grupul B. Astfel, în 100 de grame sunt 0,038 de grame de vitamina B2, 0,121 grame de vitamina B3, 0,121 grame de vitamina B5 și 0,062 grame de vitamina B6.
   Mierea mai poate conține bacteria botulinică ( sursa : https://www.realitatea.net/ce-contine-de-fapt-mierea-de-albine-si-cat-putem-consuma_1827268.html )
   O alta sursa : (https://www.femeia.ro/sanatate/ce-contine-mierea-2145271 )
   O alta sursa care are si un tabel cu tot ce contine : ( http://dieta.romedic.ro/aliment/miere )
   – Fibrele sunt hidrati de carbon nedigerabili si au proprietatea de a absorbi apa facand ca materiile fecale sa fie mai fluide si mai usor de eliminat si de trecut prin tractul digestiv. Acești carbohidrați nu pot fi atacați și digerați de enzimele din tubul digestiv. Fibrele alimentare sunt pe post de balast, care se elimină odată cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie și de fermentație intestinală.

 14. Inca odata ,va multumesc de raspuns.
  Cat despre raportul dintre fructoza si glucoza din miere,este variabil. Stiu ca mierea de bagrin(salcam) are foarte multa fructoza si de aceea cristalizeaza ,f greu iar la polul opus ,se afla mierea de rapita,fl soarelui care au mai multa glucoza si de aceea cristalizeaza f repede. Ar fi interesant daca ne.ati spune ,care ar fi mai buna pentru porumbei. Sanatate

  1. Din punctul meu de vedere ,mierea care contine un procentaj mai mare de glocoza ,( pe langa celelalte tipuri de vit. aminoacizi s.m.d. ) ar fi mirea cea mai buna de data la porumbei ,cand vin de la concurs .Si ca sa explic : Glucoza este compusul organic, aparținând clasei zaharidelor, care are formula chimică C6H12O6.Glucoza este un combustibil esențial în biologie. Carbohidrații reprezintă sursa principală de energie pentru organism.Este distribuită în toate celulele și fluidele organismului, cu excepția urinei. Deși are aceeași formulă chimică, fructoza este diferită față de glucoză prin modul de legare a atomilor.
   Glucoza este foarte uşor de digerat,ea circulă în sânge şi atunci când nivelurile de concentrare devin prea mari este secretată insulina pentru a facilita intrarea glucozei în celule, astfel încât aceasta va servi drept energie. Aproape toate celulele din corpul porumbeilor, utilizează glucoza. Cea mai mare parte din aceasta este consumată foarte rapid de către metabolism.Prin comparaţie, fructoza parcurge o cale mai dificilă prin corp. În loc de absorbţie rapidă, ficatul este împovărat cu metabolizarea ei.Analizând rezultatele unui studiu, fructoza pare a fi în mod clar zahărul inferior, in comparaţie cu glucoza.Spre deosebire de glucoză,ficatul poate metaboliza fructoza,transformând-o în substanțe nutritive pe care organismul le poate utiliza. Însă,cum ce este prea mult strică întotdeauna,excesul de fructoză duce la formarea de celule grase la nivelul ficatului,ceea ce poate provoca îmbolnăvirea lui.Mierea polifloră,este mierea care are un aport ridicat de glucoza ,in comparatie cu mierea de salcam ,care are un aport ridicat de fructoza . Un alt tip de miere ,este mierea de mana .Este o miere care conţine proteină. Albinele o sintetizează de fapt din ceea ce culeg din pădurile de stejar şi brad, însă e vorba de secreţiile depuse de anumite insecte care se hrănesc cu seva plantelor şi elimină substanţe sub această formă pe care noi o numim mană.Acelaşi sortiment de miere are şi un conţinut mare de fier.Mierea de rapiţă, care are o consistenţă vâscoasă şi o culoare aproape albă, este de asemenea lăudată de apicultori şi nu numai de ei.

 15. http://colonhelp.ro/colonhelp-pentru-sanatate/refacerea-florei-intestinale/ce-este-flora-intestinala.html

  http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/de-ce-e-bine-sa-eviti-fructoza-diferenta-intre-glucoza-si-fructoza-15708050/

  Ar fi bine sa dati link-ul ca o sa creada lumea ca sunteti doctor in toate povestile astea.
  Eu ce am scris nu am copiat de pe net.

  Vad ca totul se transforma intr-o vendetta , nu va lasati , sunteti omul care nu stiti sa pierdeti si trebuie sa aveti intotdeauna dreptate.

  Nu pentru d-voastra era povestea cu vaduvia prin rotatie , sunt convins ca stiti despre ce e vorba , iar v-ati simtit lezat in orgoliul imens pe care il detineti. Era pur si simplu un exemplu de a nu ”ne mai da atat de mari ” . V-am mai spus – lasati pe altii sa va aprecieze , nu va mai apreciati singur de fata cu altii…

  Mai sus a scris Abel – ne-am cunoscut odata , si pot sa va spun ca e foarte bine pregatit , a ajutat multa lume , nu am auzit vreodata sa-si prezinte ”cartea de vizita” sau sa spuna eu l-am facut campion pe ala sau pe celalalt.

  Pentru Ionel – prietene toata teoria asta despre glucoza sau fructoza nu este atat de importanta decat dintr-un singur punct de vedere , dar asta nu se prea gaseste pe net sa le poata copia unii – glucozele sunt de trei tipuri – cu eliberare rapida , medie si prelungita. Cauta si citeste ce reprezinta aspectul asta si vei intelege cand si cum sa le dai.
  Abel spunea la un moment dat ca daca ceilalti dau un supliment tu trebuie sa cauti sa dai un super-supliment .
  Un super-supliment trebuie sa contina toate aceste trei tipuri de ”glucoze” plus L-arginina.
  (Daca dau un exemplu de un produs acum si aici , carcotasii vor incepe sa ”demonstreze” ca nu e adevarat , ca e fals , etc si mai bine ma lipsesc. Sa va dea Dl. Gruescu un exemplu.)
  Insa , trebuie retinut ca rezerva de ”glucoza” se va termina imediat . Dr. Gordon Chalmers sustine ca efortul foarte mare la momentul lansarii din masina va consuma aproape toata glucoza din organism. Deci mult mai importanta este rezerva de grasime , in special la zborurile lungi.

  Sa o lamurim si cu Flightpath-ul , despre care prospectul lui spune asa – ” LIVE”

  ”FlightPath is a natural, live intestinal microflora derived from pathogen-free birds and manufactured by fermentation. It is used to establish, maintain or restore a balanced and normal gut flora. ”

  Ce inseamna asta – ca se va pastra la frigider ( ca vaccinul – ex. Lasotta) , ca este ambalat in tr-o o atmosfera inerta (moarta – vid) , ca din momentul in care il punem in apa porumbeii au la dispozitie 30-40 min sa il bea – dupa care este zero – pentru ca bacteriile din produs sunt sensibile la oxigen , adica anaerobe , si plicul odata deschis trebuie utilizat tot continutul.
  Bacteriile din interiorul plicului sunt ”inghetate” dar VII , exact ca un vaccin – viu inactivat.

  SEAMANA DLE GRUESCU INDICATIILE DE UTILIZARE ALE FLIGHPATH-ULUI CU CELE ALE ENTROBAK-ULUI ?????

  Entrobak-ul e viu ?

  Probioticele pe care le-ati gasit la ei pe site , si pe care ei le produc prin fermentatie , cum le-ati enumerat d-voastra :
  ”Lactobacillus plantarum
  Lactococcus lactis lactis
  Lactobacillus acidophilus
  Streptococcus (Enterococcus) faecium
  Pediococcus acidilactici
  Pediococcus pentosaceus”
  chiar daca ar fi asa cum spuneti tot sunt mai variate decat cele din alte produse – dar nu este – pentru ca se specifica clar in prospect ” live intestinal microflora derived from pathogen-free birds ” si in plus sunt vii – inactive. Ultimile doua chiar nu le-am vazut in nici un produs pana acum – sunt specifice pasarilor. (probabil ca le contine entrobak-ul ?!?!)

  Oricum , faceti parte din categoria persoanelor prea destepte si care le stiu pe toate , si mai ales au intotdeauna dreptate – indiferent de situatie.
  Eu inteleg ca sunteti pregatit , ca aveti experienta , ca aveti rezultate insa ce nu inteleg – si nu numai la d-voastra , ci in general la natia romaneasca de ce cand ajunge romanul la un punct inalt se uita si trateaza pe restul ca si cand el ar fi inventat roata.

  Asta e un sport unde avem de invatat toata viata. Nu cred ca le stie cineva pe toate.
  Am fost in vizita la mari campioni si in tara si afara de o modestie rar intalnita , dar si altii cu orgoliu – pe cei din urma nu i-am mai vizitat niciodata.

  Am in urma o istorie columbofila foarte incalcita si incurcata – nu am putut ajunge la rezultatele d-voastra – DAR in fiecare an , aproape , un porumbel din porumbeii mei dat CADOU a castigat ceva – o cupa , un loc de 1 , chiar si pe combodroame , dar nu am avut nevoie de reclama – aproape intotdeauna am zburat pe numele tandemului .

  Pe scurt cine ma cunoaste stie ca sunt un om cu caracter , modest si echilibrat.

  NU mai intru sa comentez aici , este ultima data – am lucruri mai importante de facut decat sa stau sa demonstrez ceva care se vede cu ochiul liber – si nici copy/paste nu fac …

  Mai jos aveti prospectul , poate de data asta il intelegeti .

  ”FlightPath is a natural, live intestinal microflora derived from pathogen-free birds and manufactured by fermentation. It is used to establish, maintain or restore a balanced and normal gut flora.
  FlightPath is a freeze-dried powder packed in an inert atmosphere.
  Although safe to handle, the product has a distinctive smell and rubber gloves and a dust mask should be worn during preparation. Wash your hands after using the product.
  Empty sachets and out of date product can be disposed of as normal household waste. The sachets are a foil/polymer laminate and cannot currently be recycled.
  Information and Advice
  Store in a refrigerator at +2oC to +8oC. Can be stored in a freezer without damaging the product.
  Give to birds at least monthly (more frequent use is not harmful). Can be given in the drinking water oron food (see below). It is safe to allow parent birds to drink or eat the product whilst they are feeding their young – this will help to establish the adult flora in the young birds. Wait 48 hours after antibiotic treatment before using FlightPath. Sachet contents are sufficient for up to 50 birds.
  FlightPath in drinking water
  It is a good idea to restrict water to the birds prior to giving them FlightPath. Remove the drinkers the night before and feed the birds in the morning before giving them the prepared FlightPath suspension.
  Immediately before use, shake the contents to the bottom of the sachet and cut open the top using scissors. Use the entire sachet: opened sachets cannot be stored – the bacteria in the product are sensitive to oxygen and moisture.
  Sprinkle the contents of the sachet onto the surface of 500ml or 1 pint of dechlorinated water (e.g. tap water left overnight or boiled, cooled water) in a clean container and stir gently.
  No antibacterial treatments or disinfectants should be in the water used to prepare or dilute FlightPath.
  Leave to dissolve for 10 minutes then stir gently again to mix in the product. Do not shake the
  container as this can cause oxygen to dissolve into the suspension and damage the bacteria.
  Dilution of the prepared FlightPath suspension
  Add the prepared suspension to a clean empty drinker. With multiple loft sections, divide the prepared product amongst the drinkers. For example if you have two sections each with 25 birds, put half of the product in one drinker and half in the other.
  Then add more dechlorinated water to the drinker(s) to give a volume of suspension that the birds will drink completely in a maximum of 6 hours. The product will degrade after this period.
  Giving FlightPath to the birds
  Place the drinkers in the loft section(s). The birds should have no other water source whilst the FlightPath suspension is present. Once all the suspension has been consumed, rinse the drinker(s) and refill with fresh tap water. Do not add treatments or disinfectants to the drinking water for at least 48 hours.
  FlightPath via food
  Add the FlightPath sachet contents to 60ml (approximately 2 fluid ounces) of vegetable oil (e.g. corn oil, sunflower oil etc) in a large bowl. Stir FlightPath into the oil to form a suspension. Add to the bowl the normal amount of food the 50 birds will eat and stir to evenly coat the food with the oil/FlightPath mix. More oil can be added if necessary. Distribute the food for the birds to eat.”

 16. Acum am inteles ca Flightpath.u ,îi mai bun dar linex.ul uman ,nu.i mai bun decat entrobak.ul sau sunt la fel?

 17. Scuze ca intervin pe langa discutia voastra !

  Gata stiu cine esti Robert … ai stat in Kent. (Apropos eu sunt in UK acum).

  Un exemplu :
  – acum vreo 3 ani un columbofil din Oradea se plangea la telefon cat de bolnav este… era balonat, ii mergea burta si avea crampe foarte puternice, nu dormise toata noaptea. La care eu ii spun : “Ai Entrobak? ” În cazul ca nu ai cumpara.
  A plecat, a cumparat, A LUAT O DOZA MAI MARE….intrun timp foarte scurt NU A MAI AVUT NIMIC =:)))
  Probabil o sa citeasca si zambeste, aceasta poveste este pur adevarata!

  Cu toate acestea eu am renuntat la Entrobak. .. am ajuns la concluzia ca exista alt produs mai bun !

  Robert a dat niste detalii despre FlightPath. … sincer imi pare foarte interesant acest produs doar citind prospectu. Probabil ca este peste restu produselor care se stiu deja si sunt folosite de mai toti.

  Despre glucoza…. clar cu eliberare prelungita “retard”… alte detalii nu dau, putini stiu, deasta unii fac diferenta.

  P.S. Sper ca interventia nu deranjeaza.

   1. Sunt care au timp si o fac bine atunci cand scriu cate ceva.
    Eu nu am scris articole, doar comentarii…. care tu le-ai transformat in ‘articol’… pe urma am fost mitraliat:)))
    Cine este interesat cu siguranta studiaza , pune in practica, obsearva…

    1. Uscaciuni sunt peste tot. Dar trebuie sa trecem peste. Si eu am vrut de multe ori sa renunt dar totusi am gasit putere sa merg mai departe. Mie mi-ar placea sa colaboram. Din pacate am comumicat doar prin intermediul site-ului. As fi vrut sa fi vorbit cu tine, eu am benefiat indirect de sfaturile tale (prin intermediul mentorului meu). Mi-as fi intarit si mai mult convingerile columbofile legat de pregatirea pirumbeilor in principal.

     1. Andrei tu deja o faci foarte bine cu porumbeii, ai rezultate, esti in crestere… urmeaza prin munca si valoarea porumbeilor sa poti creste si mai mult, plus ca ai cateva persoane in jurul tau de la care poti cere sfaturi sau o parere, acest amanunt inseamna mult.

 18. Domnule Sava?
  Eu nu am tratat niciodata de coccidioza.Acum am a doua serie de oua,si vreau sa le fac un tratament acum de cocidioza.Cum ma sfatuiti?
  Legat de antrenamentele cu porumbeii in jurul casei iam eliberat de doua saptamani si nu vor sa zboare mai mult de 5 min.Iam fortat o saptamana iar acum stau suparati.Le dau mancare buna si le pun la 1Kg de mancare 10g tollyamin 10 g methacol si o lingura de Condition. Ce pot face in sensul acesta de a le mari capacitatea de zbor?
  Va multumesc!

  1. D-nule Adi ,daca ai crescatoria uscata si bine ventilata si porumbeii maturi sau cei din cuib nu prezinta dearee,care este manifestarea principala , care la început este de aspect apos, daca nu prezinta enterită manifestată prin diaree uneori chiar sangvinolentă (dizenterie),daca excrementele nu se prezinta mucos uneori de culoare verzuie,daca faci si mentii curatenia frecvent si flambezi cu flacara dupa curatenie,daca ai folosit si desinfectanti nu numai că nu il distrug, ci înlesnesc dezvoltarea acestora prin distrugerea florei bacteriene a cărei prezenţă împiedică dezvoltarea oochiştilor. inseamna ca nu trebuie sa-ti faci mari griji .Sunt unele preparate cum sunt cele pe bază de iod, creolină,sulfatul de fier, sulfatul de acridină îi omoară în decurs de 1-12 ore de contact. Mai des infecţiile secundare sunt cele care agravează boala. Porumbelul bolnav este trist, cu penele zburlite, este inapetent şi consumă apă multă. Medicamentele cel mai des folosite împotriva coccidiilor sunt dim familia sulfamidelor cum ar fi sulfadimetoxina (Coccilise), sulfacloprimazin şi derivaţi amproliumului. Tot cu succes se pot folosi şi medicamentele cu substanţa activă pe bază de toltrazuril.
   Tratamentul are o durată de 3-5 zile şi în cazul tratamentului cu amproliu trebuie evitat administrarea consecutivă a vitaminei B1. După terminarea tratamentului se va administra polivitamine.Un tratamentul cu Tiforin folosit împotriva salmonelozei acţionează şi asupra coccidiilor.Faptul ca nu iti zboara deasupra crescatoriei mai mult de 5 minute ,cauze sunt multe si nu ai dat detalii amanuntite . Sunt prea grasi ,sunt prea slabi si epuizati de la prima serie de pui ,sunt sanatosi ???? – astea sunt detalii ,dar daca porumbeii nu s-au acomodat in 2 saptamani si ai incercat sa-i fortezi ,inseamna ca ori au facut febra musculara si sunt inca prea grasi,ori au o boala .Nu ai specificat ce tiup de mancare folosesti ,poate pre proteica cu multe grasimi ,sau prea saraca ????- faptul ca ai pus pe mancare Tolyamin ,nu este rau ,cat despre METHACOL – nu cunosc produsul si nu stiu ce contine ( stiu ca se foloseste la caini) , iar Condition plus de la Beyers, are un continut de 20% grasimi si daca porumbeii sunt grasi ,produsul asta mentine grasimea .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.