Cateva intrebari si raspunsuri – Ad Schaerlaeckens

Binenteles ca nu sunt o persoana care stie totul despre porumbei.  Dar uneori primesc niste intrebari la care am curajul sa raspund. Primesc astfel de intrebari de la columbofili olandezi, belgieni, germani, americani. Chiar si de la columbofili din tarile din golf (arabe), primesc intrebari. Mai jos un sumar al acestor intrabri.

1. Porumbeii cu osatura puternica (cloaca) si o furca inchisa sunt mai buni decat cei care prezinta o osatura acaesta mai slaba si o furca deschisa? POrumbeii care prezinta caracterista mai slaba sunt buni pentru reproductie?

Cred ca este adevarat. Se paote intampla ca un porumbel cu osatura slaba si o furca deschisa sa fie un zburator bun, dar si aceasta situatie este o exceptie. Personal nu as da v oie unui astfel de porumbel sa se afle in compartimentul meu de reproductie.

 2. Unde se gasesc cei mai buni porumbei, in Belgia sau in Olanda?

Astfel de intrebari sunt prea generale. Ar trebui sa stii ca in ambele tari columbofilii se specializeaza. Nimeni nu crede in pasari care pot sa castige de la 100 la 1000 km. Unele pasari sunt potrivite pentru etapele de viteza, altele sunt buni pentru 500 -700 km, iar unele pentru etape mai lungi de 900 km. Asa numitul maraton extrem.

PElntru maraton extrem, in mod cert, cei mai buni porumbeii ii gasiti in Olanda. In cazul porumbeilor de viteza eu m-as duce in Belgia, mai specific in provincia Antwerp (acele inele care incep cu cifra 6 (sase)). Sunt crescatori in estul indepartat care prefera doar pasarile care au inele ce incep cu cifra “6”. Iar pentru etapele de 500 pana la 700 km, cred de asemenea ca porumebii olandezi sunt mai buni. Iar pentru etapale de demifond, nu cred sa fie mare diferenta intre porumbeii olandezi si cei belgieni. Totusi cred ca cunosc cat de cat situatia devreme ce locuiesc  chiar langa granita cu Belgia.

 3. Domnule, cum abordati problema salomenlozei?

Ce pot sa spun este ca ma preocupa aceasta boala si ma ocupt de ea, dar asta nu inseamna ca metoad mea este cea mai buna. Campioanii din sportul nostru columbofil au pareri diferite si chiar medicii veterinari nu se pun de acord intr-un totul. Credeti sau nu, chiar se contrazic unul pe altul. Oricum, ceea ce eu fac este urmatorul:

Fac un tratament tot la 3 ani cu Baytril pentru 10 zile. SI nu vaccinez dupa. In cazul asa numitelor “crescatorii problema”, in care binenteles a fost prezenta infectia cu salmonela, as actiona diferit. Prima data faci un tratament de 2 saptamani, si dupa vaccinezi. Ar trebui sa faci acest lucru 3 ani consecutivi.

Nota: In cazul meu poate nici nu as trata impotriva salmonela daca nu as achizitiona porumbei. Dar eu sunt mereu in cautare de porumbei mai buni si aproapte in fiecare an incerc asnge proaspat. Din acest motiv nu imi asum riscuri.

One of our sensational hens in 2019 Una din femele noastre senzationale din 2019

4. Ce fel de produse (suplimente) dati porumbeilor

Niciunul, de vreme ce nu cred in ele. Leo Heremans a fost un crescator de top. Nici el nu crede in ele. Dar in cazul etapelor de distanta lunga? Din punctul meu de vedere, sunt inutile. Un campion ca si Verkerk a incercat totul. Dar niciodata nu a observa o crestere puternica a conditiei porumbeilor.

Trebuie sa recunosc totusi, ca sunt unii crescatori foarte buni de maraton care sustin administrarea de uleiuri si ca da porumbeilor chestii ca si alunele in ultimile 2 zile inainte de imbarcare.

Poate(!) porumbeii sa aibe un beneficiu din uleiuri. Dar in mod cert daca administrezi doar 1-2 zile inainte de imbarcare nu vor beneficia. Ar trebui sa incepi sa administrezi macar cu o saptamana inainte de imbarcare. Sa oferi porumbeilor o energie in plus doar o zi sau doua este o iluzie

 5. Un porumbel care a venit acasa de la o catastrofa dupa mai multe zile complet epuizat si slabit mai este bun pentru concursuri? Sau este bun doar ca si reproducator?

Greu de spus. Difera de la un porumbel la altul. Dar porumbeii care nu recupereaza in greutate repede si nu isi recupereaza acea culoare roz sunt niste porumbei fara viitor.

6. Folosesti metoda intunericului la porumbei maturi?

Doar in cazul femelelor si clar ca aceasta metoda nu le face rau. In acest an (2019), am inceput cu 12 femele la zbor. Am reusit sa avem 9 porumbei asi in Federatie (ZAV) si 8 dintre porumbei au fost femele. Corect, am avut un an fantastic. Multi colegi columbofili ca am reusit cele mai bune rezultate la demifond.

Sa ai 8 porumebi Asi din 12 zburatori este cu totul unic. Una dintre ele (18-172) a devenit locul 3 Natioanl As KBDB Demifond yearling. Concurez sunt numele Comb Maegh A S. Dar in ceprinveste publicarea rezultatelor KBDB la categoria AS apare doar numele Maegh.

De ce sa nu folosim metoda intunericului la masculi? Datorita unor motive misterioase pare sa nu aiba sens. Femele sunt intunecate ca si puii, primesc 10 ore de lumina pe zi maxim, dar spre deosebire de pui, femele sunt intunecate tot sezonul

7. Care este cel mai bun sistem?

Noi folosim ca si sistem vaduvia dubla, asta inseamna ca atata masculii cat si femele sunt concurati. Dar acest sistem nu este potrivit la etapale de maraton (distante lungi). La distante lungi se intampla des ca dupa o etapa partenerul trebuie sa astepte mult sosirea celuiltalt. Eu cred ca un sistem mai bun decat cel folosit de mine este concurarea doar a femelelor in timp ce partenerii lor nu sunt concurati dar le asteapta acasa etapa de etapa. In speciala la etapele de la 500 la 700 km femelele cocnurate astfel pot sa performeze fantastic. Gaston v d Wouwer practica aceasta metoda. Iar cand vine vorba de maraton extrem (etapele de doua zile), metoda natural (pe cuib) este probabil cea mai buna.

8.  Sunt un incepator, potri sa sfatuiesti?

Reproduceti multi pui, concureaza multi si elimina multi. Si odata ce ai ajunsi sa ai succes: elimina zburatorii slabi, vinde porumbeii buni si pastreaza acei super porumbei pentru tine!!!

In acele zile dar masculii erau  concurati. Azi femelele sunt “arma secreta” pentru multi.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.