Cateva lucruri spuse de Horvath Karoly la Seminarul pe teme Columbofile – Video

Anul trecut a avut loc la Oradea un seminar pe teme columbofile cu Horvath Karoly, un columbofil campion, care reuseste sa obtina de 35 de ori campion national si multe alte premii la categorii diferite. Am fost nerabdator sa particip in primul rand pentru ca imi doresc sa invat de fiecare data cand am ocazia despre porumbei, metode noi sau efectiv modul in care un campion isi creste porumbeii. Iar in al doilea rand eu detin indirect porumbei cu origini Horvath Karoly care m-au ajutat in sezonul 2016-2017 sa concurez la un nivel competitional ridicat, cu sosiri bune.

with_schaerlaeckens

Horvath Karoly impreuna cu Ad Schaerlaeckens

Un lucru pe care ar trebui sa-l stim de la bun inceput este ca acest crescator, Horvath Karoly, este foarte apropiat de porumbeii sai; cei care au fost in vizita la Horvath Karoly povestesc cum porumbeii sunt foarte blanzi pana acolo ca se urca pe tine, mai mult povesteau cum femelele umblau prin curte dupa Dl. Horvath. Acest aspect scoate in evidenta faptul ca porumbeii sai sunt atasati de el si ca petrece mult timp intre porumbei, Dl. Horvath are o experienta de cel putin 30 de ani de columbofilie si a reusit sa faca o selectie  dura care il ajuta sa fie cel mai bun.

Daca tot veni vorba de selectie am sa va povetesc putin despre principiul sau de baza. Pentru maturi are un plan de zbor de 12 etape de la 220 km la 820 km. Pentru yearlingi are tot 12 etape de concurs de la 220 km la 380 km. La final de sezon cand trage linie si realizeaza selectia fiecare porumbel, atat maturii cat si yearlingii trebuie sa claseze cel putin 4-5 etape in primii 3% maxim 7% din toti porumbeii imbarcati la etapa respectiva pe asociatie.

Tratamente de le iarna

Cateva lucruri despre tratamentele din timpul iernii, mai ales ca se aproprie iarna si de noi.

  • 6 – 7 zile tratament pentru tricomonoza
  • 6 – 7 zile tratament pentru caile respiratorii
  • 6 – 7 zile tratament pentru salmoneloza

Cateva lucruri de mentioant aici: aceste trei cure de tratament sunt facute una dupa alta fara intrerupere; Dl. Horvath nu a mentionat marca sau substanta activa a medicamentului, ramane sa stabilim noi in functie de ce medicamente putem face rost.

Dupa terminarea celor trei cure, ofera porumbeilor vitamine, aminoacizi, probiotic timp de 1-2-3 saptamani dupa care face vaccinul de paramixoviroza; nu a mentionat nimic de vaccinul de salmoneloza.

In timpul sezonului alterneaza tratamentele “preventive”, el nu le numeste tratamente preventive ci sunt tratamente de “reamintire” a celor din timpul iernii. De mentionat faptul ca Dl. Horvath nu aduce porumbei straini in matca, astfel acesta reuseste sa mentina un grad ridicat al sanatatii custii. O saptamana face tratament de tricomonoza si in cealalta de cai respiratorii.

Perioada din saptamana cand face tratamentele in sezon este urmatoarea:

sambata seara – duminica dimineata – duminica seara – luni dimineata.

Acesta asteapta porumbeii de la etapa  in apa cu dextroza- miere – lamaie.

Imperecherea lotului de zbor o face in februarie (pe la sfarsit), lasa sa creasca un singur pui, cand puii au in jur de 12-13 zile ii muta pe toti pe jos, si sunt hraniti atat de masculi cat si de femele, doar ca separa masculii de femele si lasa sa intre la pui prin rotatie. Primele trei etape de concurs porumbeii sunt concurati in acest fel pe pui (pana ce acestia sunt intarcati), iar femele sunt lasate prin rotatie la pui. De mentionat faptul ca nu toti puii sunt la fel de mari, unii au cateva zile in plus, iar acestia sunt mutati la lotul pui mai repede, astfel porumbeii de la lotul de zbor cresc in continuare puii dar din ce in ce mai putini, pana ce sunt mutati toti.

Antrenamente

In timpul sezonului face maxim 2 antrenamente in timpul saptamanii la o distanta de maximum 60 de km, in zilele de miercuri si joi.

Doar dupa ce porumbeii sunt trecuti la vaduvie taotala in saptamana respectiva face 4 antrenamente pana la 60 km, pentru ca porumbeii sa iisi reintre in forma; deoarece dupa ce sunt luatii puii acestia sufera o cadere si au nevoie sa fie remotivati.

Hranirea o face individual, dar in prima faza da mancare in hranitor si doar surplusul il da in hranitorul individual (o lingurita de caneta, o lingurita de rapita si alunele). Hrana nu o da in functie de gramaj, ci in functie de de cat pot manca porumbeii, doar in ultimile doua zile inainte de etapa ofera ceva in plus.

In rest va las sa vizionati cele doua filmulete de mai sus, calitatea nu este eca mai buna deoarece acestea au fost facute live pe facebook, iar eu le-am downloadat de facebook.

Cei care vreti sa stiti mai multe despre Horvath Karoly o poti face intrand AICI

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.