Cateva metode pentru a avea o crescatorie mai uscata – Paiele, fanul si cocenii de porumb

Zilele trecute am scris un articol despre influenta umiditatii asupra porumbeilor. Umiditatea joaca un rol important in mentinerea formei la porumbei, joaca un rol si mai important in pierderea acesteia.

Ideea este sa avem crescatorii cat mai uscate (nu prea uscate deoarece si prea multa “uscaciune” afecteaza caile respiratorii).

Stim ca daca avem o crescatorie umeda, o podea umeda, coccidiile se dezvolta mult mai usor, la fel si tricomonadele si in general bacteriile prefera un loc umed.

Sa ne uitam la cateva metode prin care putem pastra crescatoria uscata si implicit podeaua, defapt ma voi referi mai mult la o podea:

  • paiele: sunt obtinute in special din grau, dar la fel de bune si cele de orz, triticale;
  • fanul, fie din lucerna fie de trifoi (au betele mai mari); probabil merge si fanul din iarba;
  • paie+fan – eu am folosit anii trecuti cand zburam din sat de la parinti, acolo aveam podeaua din beton, o combinatie de fan si paie, mi s-a parut ca stateau mai bine, nu se adunau in colturi deoarece fanul adera mai bine, leaga mai bine;
  • cocenii de porumb, cred ca e ce mai bna varianta deoarece au cea mai buna capacitate de abortie a umiditatii; se pot curata si refolosi daca este cazul;

coceni-1

coceni-2

Sursa poze: facebook

Fiecare aspect conteaza, mai ales daca reusim sa avem niste crescatorii uscate, vom putea sa scoatem de pe lista tratamentul impotriva cocidiozei (cociidiilor).

Daca va vin si vou alte metode de a pastra podeaua uscata, nu ezitati sa lasati un comentariu.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Cateva metode pentru a avea o crescatorie mai uscata – Paiele, fanul si cocenii de porumb

  1. Pentru cei care nu au gratare este ideal sa pui aceste materiale. Dar si in cazul gratarelor, daca este loc destul sub sa pui aceste materiale ajuta la pastrarea unei crescatorii mai uscate.

  2. Am incercat cu rumegus , dar se face un praf de la el , de te astupa si am revenit la fan. N.am incercat inca cu coceni pt ca , mi se pare ca merg rau pe ei dar am sa incerc. Oricum cred ca cocenii ar fi cei mai buni chiar dc deranjeaza la mers

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.