Cateva observatii despre culoarea mucoasei, forma traheei si culoarea limbii la porumbeii voiajori

Culoarea gatului

Mucoasa gatului (membrana de mucus) trebuie sa fie rosu-roz cand porumbelul este sanatos. Ea devine pala in cazul anemiei (numarul scazut de hematii) si al hipotensiunii arteriale, ceea ce dovedeste o sanatate precara. In cazul unui nivel normal de hematii si al unei tensiuni arteriale normale vasele de sange din spatele gatului vor fi umflate si vor pulsa in ritmul batailor inimii. In cazul problemelor respiratorii, culoara mucoasei va di albastru-pal, semn ca sangele nu este oxigenat indeajuns.

janssen-foto-sputnik-porumbei

Limba . in stare de sanatate, trebuie de asemenea sa fie roz roscat. Cand varful acesteia este purpuriu, indica prezenta problemelor respiratorii. Totusi, unii porumbei au un varf al limbii in mod natural pigmentat si trebuie sa va cunoasteti bine porumbeii pentur a nu face confuzii.

Defectele in privinta conturului limbii de obicei indica o infectie de varioala anterioara. Cicatricele galbene de pe suprafata limbii sau din gat sunt fie vezicule de varioala, fie ulceratii de tricomonoza. Ca regula generala, daca se traseaza o linie imaginara pe la baza ciocului, o cicatrice galbena in fata acestei linii este clar semn de varioala, iar una in spatele ei este un indiciu al tricomonozei. Tricomonadele sunt microorganisme sensibile, iar mediul in care ar trebui sa reziste in zona incepand de la baza ciocului spre fata este ostil pentru ele.

Forma traheei

Un porumbel care respira cu usurinta isi poate relaxa muschii traheei si deschiderea acesteia va parea ingusta si alungita. Daca porumbelul are probleme de respiratie, ii sunt disponibile cateva mecanisme pentru a furniza mai mult oxigen. Astfel, poate contracta muschii traheei, care va duce la dilatarea acesteia si va da deschiderii o forma rotunjita. Porumbelul sanatos are o epiglota (deschidere a traheei) ingusta, elongata, cu margini ascutite si cu franjuri de jur imprejur. Cu cat este mai rotunjita epiglota, cu atat porumbelul este mai afectat. Pentru a capata mai mult oxigen, porumbelul poate deasemenea respira mai rapid si mai adanc. Aceasta va provoca miscarea epiglotei ridicand varful limbii. In stare de sanatate, limba trebuie sa fie asezata, dreapta, pe podeaua cavitatii bucale, iar epiglota va aparea nemiscata (dar sunt inca precaut sa dau prea mare semnificatie unei pozitii ridicate a limbii, la deschiderea ciocului, punand mare accent pe alte semne). Obezitatea si depunerea oualor pot provoca aceste semne, dar si leziunile interne care ocupa spatiu in abdomen si infectiile respiratorii, indeseobi a sacilor de aer. Forma epiglotei variaza de asemeni intre diferitele specii de porumbei si, ca regula generala, masculii au o deschidere mai apropiata de forma unei fante.

Canalul din bolta palatina trebuie sa fie liber de reziduri si usor deschis. Porumbeii care respira cu usurinta, atunci cand sunt manipulate, trebuie sa aibe ciocurile tinute inchise cu tarie. In cazul in care sunt este dificil sa se constate daca exista acolo un mic spatiu, ciocul poate fi tinut inchis in timp ce porumbeii sunt examinati pentru gasirea semnelor de boala.

Sursa: Sanatatea, Bolile si Managementul Porumbeilor de Dr. Colin Walker

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Cateva observatii despre culoarea mucoasei, forma traheei si culoarea limbii la porumbeii voiajori

  1. Boala limbii albastre poate însemna multe lucruri diferite, de la ceva simplu, cum ar fi nutriţia greşită la ceva mai grav, cum ar fi circulatia proasta.Dacă hrana conţine un procent ridicat de proteine pe săptămână, sistemul digestiv devine lent si pieptul sau/şi limba porumbeilor poate deveni albastru.
    În acest caz, încercaţi schimbarea dietei porumbeilor şi adăugaţi o doză puternică de usturoi în apă pentru a ajuta la corectarea acestui lucru.Totuşi, când ţesuturile care sunt în mod normal roşii, devin albastre, înseamnă că în acele ţesuturi există prea puţin oxigen. Asta se poate întâmpla din mai multe motive. De exemplu, faptul că vârful limbii unui porumbel este rece, denotă o circulaţia sanguină redusă, iar vârful va apărea albastru. Acest lucru poate să nu însemne nimic însă dacă este asociat cu muschii pectorali de culoare albastră, poate fi cu siguranţă o problemă pentru un porumbel care trebuie să concureze.După cum spuneam, boala limbii albastre poate fi cauzată de o multitudine de factori cum ar fi alimentaţie necorespunzătoare (incompletă/ inadecvată), deshidratare (şoc, în cazuri extreme), circulaţie proastă,boli respiratorii, etc. Încercaţi schimbarea dietei lor, oferindu-le usturoi şi urmăriţi-i îndeaproape pentru a vedea dacă starea lor de sănătatea se îmbunătăţeşte sau nu. Dacă aveţi un compartiment pentru carantină în crescătoria dumneavoastra , izolaţi-le ca măsură de precauţie, până când sunteţi sigur că păsările sunt sănătoase.

  2. Cand eram copil am simtit ca lesin in cada cu apa fierbinte. Imi scadea tensiunea repede si abia am reusit sa ies si sa ajung pe un pat. Am lesinat. Dupa ce m-au trezit, parintii mi-au spus ca aveam buzele vinete si un cerc cianotic in jurul lor.
    In alta ordine de idei, am observat ca porumbeii se supraincalzesc si nu reusesc sa se raceasca prea repede, deoarece nu au glandele transpiratiei. Pentru a raci corpul inima bate mai rar, scade tensiunea foarte mult, pana cand la extremitati nu mai exista circulatie deloc. La extremitati sangele stagneaza si nu mai oxigeneaza tesuturile, circulatia periferica este zero.
    Am doi masculi care se supraincalzesc constant deoarece sunt pusi pe bataie mereu. Asa sunt ei, traiesc doar pentru a se bate, asta e distractia lor. Mereu sunt foarte calzi (cand ii iau in mana ii simt), nervosi si se uita urat. Ambii au varful limbii albastru. De cand unul se giugiuleste c-o porumbita, am constatat ca limba lui e normala. Si eu care-l credeam bolnav…. Apoi mi-am adus aminte de patania mea din copilarie si m-am lamurit.
    Numai bine!

  3. Si eu am porumbei cu varful limbi albastru si nu au fost afectati la concursuri de loc…nu cred ca ii vreo boala…din 90 de porumbei vreo 6-7 au limba albastra si mananca si beau toti aceeiasi mancare si aceiasi apa…nu indopati porumbei cu medicamente inutile…bafta in contimuare la toti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.