Ce factori declanseaza naparlirea si cresterea noilor pene? – Hormonii

Hormonii secretati de organism  declanseaza desfasurarea naparlirii. La porumbeii tineri, pe masura aproprierii pubertatii, o glanda mica de la baza creierului, glanda pituitara, elibereaza cantitati crescute de hormoni sexuali. Acesti hormoni stimuleaza gonadele pasarilor si incepe activitatea sexuala.

Naparlirea si cresterea noilor pene depinde partial de aceasta. La porumbeii de reproductie care hranesc pui, glanda pituitara produce si un hormon numit prolactina. Acesta initiaza producerea de lapte de gusa. Prolactina blocheaza producerea de hormoni sexuali si inhiba naparlirea. In mod evident, acesta este un proces de protectie pentru porumbei, deoarece ambele procese solicita un mare consum de energie, si insemnand ca resursele organismului sunt canalizate catre cresterea puilor.

O glanda de la baza gatului, numita tiroida, produce hormonul numit tiroxina. Tiroxina stimuleaza naparlirea, dar efectul sau este de asemenea stopat de prolactina pe perioada cresterii puilor. Producerea  tiroxinei este dependenta de nivelul adecvat de iod d in dieta si de acidul amino-tirozinic.

Daca hrana este saraca in iod si tirozina, atunci productia de tiroxina este inadecvata pentru o naparlire normala. Unele zone au deficit de iod si acolo exista posibilitatea administrarii unei diete mai sarace in iod. Iodul poate fi adaugat in dieta prin aditivi comercializati (prin minerale roz si multivitamine hidrosolubile cu continut de iod). Nivelul tirozinei va creste prin hranirea cu graunte cu un continut bogat de aminoacizi (grau, mei, orz).

Glandele suprarenale sunt situate in abdomen, langa rinichi, si produc hormonul numit cortizon. Productia de cortizon creste in perioadele de stres si poate stopa naparlirea. Masculii vaduvi adesea naparlesc neregulat si acest lucru se crede ca datoreaza nivelului fluctuant al hormonilor sexuali si al cortizonului. In Europa se adminitreaza cortizon (ilegal) sub forma de picaturi de ochi, pentru prevenirea caderii penelor in timpul curselor.

Sursa: Sanatatea, bolile si managementul porumbeilor, Dr. Colin Walker.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Ce factori declanseaza naparlirea si cresterea noilor pene? – Hormonii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.