Ce factori declanseaza naparlirea si cresterea penelor noi? – Durata zilei

Scurtarea duratei zilei stimuleaza naparlirea, in timp ce cresterea duratei zilei incetineste procesul, dar numai pana la un punct. De fapt, putem stopa naparlirea penelor de zbor facand contanta durata zilei-lumina, de 10 ore sau mai putin. Nu este cunoscut exact mecanismul prin care se face aceasta, dar poate fi datorita unui efect asupra glandei pituitare si avand ca rezultat productia de hormoni sexuali.

duiven_rui

Sursa poza: pipa.be

O naparlire este buna daca este finalizata la 8 saptamani de la debut si produce penaj de buna calitate. Pentru o naparlire buna, trebuie indeplinite doua criterii de baza. Intai, porumbelul trebuie sa aiba o dieta adecvata si, in doilea rand, sa nu fie stresat, incluzand aici nevoia de a fi sanatos, astfel incat elemente nutritive din hrana sa fie corect asimilate. Acestia doi factori influenteaza d irect naparlirea. Alimentatia furnizata in proportii corecte pe perioada naparlirii este vitala pentru producerea de pene sanatoase. Orice deficienta se reflecta in calitatea slaba a penajului. Acesta este momentul in care suplimentele de vitamine si minerale sunt benefice. In plus, pentru ca penele sunt alcatuite din proteine, ceea ce inseamna cantitati mai mari de mazare si fasole in amestecul de hrana.

Odata ce pasarile au naparlit bine, crescatorul trebuie sa aiba intodeauna in minte faptul ca penele trebuie sa dureze un an intreg. Precum am mai explicat, mentinerea in buna stare de sanatate a pasarilor va asigura producerea pudrei si va duce la reducerea uzurii si deteriorarii penajului. Evitand suprapopularea la imbarcare si minimizand timpii inutili de imbarcare, vom reduce orice stricaciune ulterioara a penelor. Daca axul unei pene principale s-a indoit, poate fi indreptata cu ajutorul unui jet de aburi. Surprinzator, pana supusa acestui tratament timp de 5-20 de secunde isi va reveni la pozitia normala. Va trebui sa punem punct un program de control al parazitilor externi.

Sursa text: Sanatatea, Bolile & Managementul Porumbeilor, Colin Walker 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.