
In sportul columbofil vaccinarea se face pentru varioala, paramyxoviroza si salmoneloza. Vaccinarea impotriva paramyxovirozei este obligatorie, fara un certificat veterinar, care sa ateste vaccinarea, nu ai voie sa zbori in Olanda si Belgia.
Exista o diferenta esentiala intre a vaccina si a trata porumbeii. Cu ajutorul tratamentelor incercam sa vindecam porumbeii de o boala , cu ajutorul vaccinului incercam sa evitam boala lasand porumbeii sa-si produca anticorpi.
DIFTERO VARIOALA (VARIOALA)
Varioala este produsa de insecte si prin bataile porumbeilor. Boala, de regula, nu este grea, datorita bolii nu vei putea sa zbori porumbeii cel putin o luna. Cea mai buna metoda de vaccinare este “metoda foliculului” in picior. Cel mai bun moment pentru vaccinare este cu o luna inainte de inceperea concursurilor, nu este bine sa vaccinam in timpul naparlirii.
In doar o saptamana dupa vaccin, se produce imunitatea dorita. In trecut vaccinai porumbei o singura data si erau imuni pentru tot restul vietii, pe cand acum nu e asa.
Prospectul vaccinului nu mentioaneza ca ar putea crea imunitate pentru tot restul vietii. Oricum, porumbeii care au avut varioala de regula nu o vor mai lua inca o data, la fel este si in cazul in care porumbeii au fost in contact cu pasari bolnave. Acestea s-au vaccinat in mod natural. In zilele noastre exista vaccinuri combinate pe piata, iar unora le plac aceste vaccinuri. Sa vaccinezi in acelas timpt atat petru varioala cat si pentru paramyxoviroza te ajuta sa castigi timp, dar eu nu sunt de acord. Am auzit prea multe nemultumiri. Vaccinul trebuie folosit imediat, iar ceea ce ramane trebuie aruncat.
PARAMYXOVIROZA
Asa cum am spus mai sus, vaccinarea anuala pentru paramixoviroza este obligatorie. Cel mai bun moment pentru vaccinarea puilor este intre 6 si 8 saptamani; vaccinarea imediat dupa intarcare este prea devreme, iar sa astepti mai mult este un risc de care nu ai nevoie. Multi columbofili considera ca este o risipa sa vaccinezi in fiecare an, iar porumbeii care nu sunt zburati vor fi vaccinati doar in anul nasterii. Conform oamenilor de stiinta, vaccinarea anuala nu este necesara, dar si vaccinarea doar o singura data este riscanta.
Oamenii de stiinta considera ca este nevoie de doua vaccinari, odata ca si pui si odata ca si yearling (tanar, un an de zile). In special puii nascuti vara, se intampla sa se uite de vaccin, si de cele mai multe ori se imbolnavesc cu paramixoviroza. Unii, in situatia in care uita sa vaccineze puii, administreaza vaccinul La Sota. Nu este recomandat sa faceti asa. Un vaccin este un virus viu, iar ca rezultat se poate obtine un atac al paramixovirozei mult mai puternic cu urmari mult mai severe. Cand paramixoviroza este identificata intr-o crescatorie, veterinarul este nevoit sa informeze ministerul, iar ca rezultat se stabileste carantina. Iar in presa (media) vei putea citi despre “gripa aviara” (bird flu). Acest lucru este de-a dreptul exagerat iar veterinarii specializati care sunt constienti de aceasta vor actiona cu intelepciune si vor fi retinuti cu privire la situatia creata.
SALMONELOZA
In ultimii ani, columbofilii au vaccinat din ce in ce mai mult impotriva salomonelozei. Veterinarii si oamenii de stiinta au pareri diferite in legatura cu eficienta vaccinarii, si trebuie spus ca multi au incetat sa mai vaccineze. Nici eu nu vaccinez, mai mult este gresit sa vaccinezi inainte de imperechere. Ce poti sa face este sa vaccinezi cand inca porumbeii sunt despartiti; porumbeii vor devenii mai putin activi petnru cateva zile dar isi vor reveni destul de repede. Vaccinarea in crescatorii in care sunt sau au fost focare de infectie este recomandata. Cea mai buna cale este sa iti vaccinezi porumbeii cu un vaccin propriu (in care sunt preluate probe de la porumbeii tai, culturade la porumbeii proprii), dupa ce ai adminitrat un tratament cu Baytril, Parastop, Cosumix, Trimetrprin, Sulfa Theraprim sau produse similare cu vechiul Altabactine.
In ultimii ani, Zoosal T din Germania este folosit mai des in vaccinare si se spune ca este mai eficient decat vaccinurile clasice, dar inca nu s-a dovedit acest lucru. Tratamentul inainte de vaccinare este foarte important. Pentru ca sunt germeni in porumbei, iar vaccinarea nu ajuta la nimic. Ai nevoie de un tratament care distruge germenii, iar vaccinarea nu poate face acest lucru.
IMBOLD
Unii columbofili vaccineaza impotriva varioalei si/sau paramixovirozei in timpul sezonului competitional pentru ca, cred ei, va ajuta in obtinerea formei competitionale. Este indoielnic ca asa ceva este adevarat. Nobilis, de exemplu, producatorul vaccinului Ovo-Peristerin, declara ca vaccinarea nu are niciun impact asupra sanatatii porumbelului.
Se spune ca tratamentul cu La Sota imbunatateste forma porumbelului; e ca si cum ai dizolva un comprimat intr-o treime de cana de cafea cu apa distilata sau chiar apa minerala.
Este foarte important ce fel de vaccin administram porumbeilor, pentru ca un porumbel are nevoie de sanatate ca sa il zbori. Porumbeii mai putin sanatosi nu vor dezvolta o imunitate buna.
Este regretabil ca nu putem vaccina porumbeii pentru trichomonoza, circoviroza sau Adenocoli
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere: Andrei Bondar
Vaccinul il gasiti la rohnfried.ro. Eu l-am folosit pentru prima data anul acesta si sunt multumit de rezulat, nu am avut nicio imbolnavire la puii vaccinati.
Apropo de boli ; nici una din cele de mai sus nu a facut furori in crescatoria mea , insa in septembrie , o micoplasmoza combinata cu coriza sau ornitoza , ceva din gama respiratorii , a facut ravagii ! porumbeii infectati au fost tratati individual si au ramas cu sechele , pe care le observ si acum . Sper sa-si revina pana in aprilie .