Ce mai an (2) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Ce an tumultos a fost 2016. In special in acel week-end cu vreme caniculara. Temperaturile au crescut pana la 30 de grade celsius. A fost mult prea cald pentru a concura porumbeii atat pentru NPO in Olanda cat si pentru KBDB in Belgia.

MASURI

Belgienii (KBDB) au decis ca nicio etapa sa nu se organizeze. Nici de la locatia populara Quievrain, in jur de 100 de km pentru majoritatea crescatorilor. Crescatorii au fost furiosi atunci cand au auzit. Site-urile columbofile aproape ca au exploadat in urma comentariilor preotestatarilor. PIPA a decis sa nu mai aprobe comentarii, datarita faptului ca devenisera mult prea neprietenoase si pline de ura. Crescatorii puteau sa ai be etape de 500 de km in loc de cele de 800 de km.

Acestia aflasera ca etapele pentru care porumbeii trebuie sa stea 2 nopti in masina erau anulate. Dar sa anulezi si etapele de viteza (etape scurte)?

Cum au putut sa fie atat de prosti? Au uitat oare etapa de la Barcelona 2015. Atunci a fost la fel de cald dar a fost o etapa normala. Iar cei cu o memorie buna sau care tin notite au facut referire la alte etape din trecut, desfasurate tot pe o astfel de caldura, fara pierderi. Atunci cand belgienii au aflat ca crescatorilor olandezi li s-au permis sa organizeze etape in acel week-end, cu conditia sa nu fie mai lungi de 300 de km, acestia au devenit si mai suparati. KBDB a fost pus sub o presiune si mai mare in asa fel ca au facut ceva ce nu mai facusera pana atunci. “S-au predat”. Au dat voie sa se organizeze etape scurte, si doar etape scurte. Apoi a sosit week-endul cu etape scurte doar. Porumbeii au sosit foarte repede acasa fara pierderi.

LECTIA

Inca o data s-a dovedit ca, caldura nu este o problema atat de mare pentru porumbei. Adevarata problema este deplasarea pana la locul de lansare in masina de transport, nu drumul de intoarcere acasa al porumbeilor. Caldura din interiorul masinilor de transport este ucigatoare. Se pare ca vom avea mult mai multe veri cu temperaturi extreme de cald. Dar cred ca NPO si KBDB (cele doua federatii) si-au invatat lectia si nu vor mai interzice vreodata etapele scurte din caua caldurii (caniculei). Etapele de distanta sunt o cu totul alta poveste. Primisem un e-mail din Algarve (Sudul Portugaliei). “Daca nu am putea sa zburam la temeraturi de 30 de grade ar trebui sa ne lasam de porumbei” spunea acesta.

PIEREDERILE

Binenteles ca aceasta chestiune s-a datorat pierderilor masive de pui din ultimii ani. 2016 a fost din nou un an tragic. Unii crescatori au pierdut 80% din lotul de pui, printre ei si mari campioni, si nimeni nu are o explicatie. Scrisesem intr-o revista columbofila:

“Unul dintre motivele pierderilor este ca mancarea porumbeilor este prea ieftina”. Ceea ce am vrut sa spun este ca crescatorii reproduce prea multi pui si fac o selectie destul de dura.Acestia r trebui sa reproduca doar din cei mai buni porumbei, iar porumbei care nu sunt intr-o stare de sanatate buna ar trebui eliminati, nu ar trebui tratati cu antibiotic. Atunci cand intreg efectivul se imbolnaveste nu ai incotro. Dar atunci cand ai 50 de pui si 5 dintre ei se imbolnavesc este o mare greseala sa tratezi tot efectivul pentru a insanatosi pe cei 5. Scapa de cei 5. Stai departe de medicamente in cazul porumbeilor sanatosi.

LIPSA SANATATII

Sanatatea precare este una din cauzele acelor pierderi masive. Se pare ca are un impact mai mare decat calitatea porumbeilor. De exemplu van wanrooy, de departe cel mai bun crescator din provincie. A distrus o etapa provinciala de la Gien. Acesta pusese la indoiala forma porumbeilor o saptamana mai tarziu cand avusese loc o etapa provinciala de la Sens. Aceasta etapa a fost o lovitura pentru el, si-a pierdut aproape toti porumbeii care au venit in fata la Gien. Leytens este un alt campion. Cand a inceput antrenamentele cu puii din 2016, forma lor era una “mediocre”. Dar azi, “mediocre” nu este indeajuns. S-antamplat ca la un antrenament de 10 km, doar 42 din 100 de pui sa ajunga acasa in aceea zi. A pierdut aproape 50%, dar atunci, pe la jumatatea sezonului, porumbeii pareau sa intre in forma. De la acea “lovitura” (pe care am mentionat-o mai devreme), cand a pierdut aproape 50%, Leytens nu a mai pierdut un pui!. De exemplu A de Dooy. La primele etape cu puii a pierdut cativa pui. Unii erau anuntati la 200 de km in nord. Acesta i-a recuperate cu ajutorul unui curier si aceleasi pasari au reusit sa castige etape cu 3000 de porumbei, mai mult aceste pasari au intrat in super forma. Calitatea porumbeilor nu se schima, ci doar forma porumbeilor (conditia, starea de sanatate).

OMUL DE STIINTA

Am discutat acest aspect cu un biologist interesat de porumbei. Acestea sunt vorbele lui: S-a dovedit din punct de vedere stiintific ca mirosul ajuta porumbeii sa se orienteze. Dupa teste, organelle olfactive ale porumbeilor au fost scoase, iar acestia nu s-au mai putut orienta.

Azi este diferit de cum era in urma cu cateva decenii in urma. Este mult mai poluat, iar acest lucru are un impact asupra simtului mirosului la porumbei. Astfel este important sa antrenam puii care au gaturile 100%  curate. Cea mai mica problema respiratorie poate cauza pierderi mari.   

DOPAJUL

Ultima agitatie este despre dopaj. In toamna nu mai putin de noua porumbei au fost gasiti pozitivi. Devenise subiect de discutie, in special datorita faptului ca era vorba si de trei nume faimoase prin cei noua. Crescatori care traiesc din vanzarea de porumbei. De ce oare nu cunoastem acele nume, te-ai putea gandi. Este o poveste tare complicate. Substanta pe care au gasit-o in gainatul unora se gaseste in lista cu produse interzise, dar… acea substanta este “naturala”. Poate fi gasita in unele plante si cat sin semintele vandute de firmele care comercializeaza mancare pentru porumbei. Acum, “oamenii de rand” sunt suspiciosi. Oare KBDB tace fiindca le este friica? Avocatii sunt singurii

AS NATIONAL?

In urma cu cateva decenii era acelas crescator carea avea cei mai buni pui in Olanda. Acesta nu era datorita faptului ca avea cei mai buni porumbei, ci pentru ca putea sa isi concureze puii de 18 ori, in timp ce in alte zone acestia aveau doar 8 etape. Azi situatia nu este cu mult diferita. In unele provincii planuiesc sa aibe doar 7 etape in 2017, in altele vor 12 etape. Astfel inainte de inceperea sezonului multi afla ca nu vor avea sansa de a avea un as national.  Nu-i de mirare ca cei “din afara” nu i-au in serios sportul columbofil.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.